sneeuw1505

Vannacht al begint de neerslag in de Alpen maar pas morgen overdag daalt de sneeuwgrens naar 1200m in de noordelijke Franse Alpen en ook in Zwitserland. In Oostenrijk zal het eerder op 1500m blijven steken en dan alleen nog in het westen. Sneeuwdump Julia!

sneeuw1505

Accumulatie tot 50cm is mogelijk maar overwegend valt er typisch 15 tot 20cm. Allemaal overwegend overdag … in het weekeinde kunt de zon alweer veelvuldig door… en dan gebeurt vanaf 19 mei dit….

hotspotgfs

Een waterbom in de westelijke Alpen met zwaartepunt zuidkant. Genua kan de klos zijn. Of ook Wallis. Of weer het meer van Genève. Is dit een uitschieten van het Amerikaanse model?

zuidkantdrama

Dacht het niet. Kijk wat het Europese model doet. Praktisch hetzelfde. En zie hoe mooi droog de Azoren zijn in deze berekening. Want ja het is het Azorenhoog dat de komende periode vaak ook samensmelt met het Groenlandhoog (vandaar de gematigde temperaturen) dat de boel aanstuurt.

waterbom

Vanochtend kwam het Amerikaanse model tot 322mm neerslag. Het Europese model tot 269mm. In de nieuwe Amerikaanse berekening (GFS06u) komen we tot 372mm. Dat gaat niet uitkomen natuurlijk. Maar het begint aannemelijk te worden dat er tussen 19 en 24 mei in een deel van de Alpen tussen 150 en 250mm neerslag gaat neerdalen. Het is geen Nepal natuurlijk, maar dit gaat niet ongemerkt voorbij…

 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

24 reacties

Gesloten voor reacties.