sneeuw1505

Vannacht al begint de neerslag in de Alpen maar pas morgen overdag daalt de sneeuwgrens naar 1200m in de noordelijke Franse Alpen en ook in Zwitserland. In Oostenrijk zal het eerder op 1500m blijven steken en dan alleen nog in het westen. Sneeuwdump Julia!

sneeuw1505

Accumulatie tot 50cm is mogelijk maar overwegend valt er typisch 15 tot 20cm. Allemaal overwegend overdag … in het weekeinde kunt de zon alweer veelvuldig door… en dan gebeurt vanaf 19 mei dit….

hotspotgfs

Een waterbom in de westelijke Alpen met zwaartepunt zuidkant. Genua kan de klos zijn. Of ook Wallis. Of weer het meer van Genève. Is dit een uitschieten van het Amerikaanse model?

zuidkantdrama

Dacht het niet. Kijk wat het Europese model doet. Praktisch hetzelfde. En zie hoe mooi droog de Azoren zijn in deze berekening. Want ja het is het Azorenhoog dat de komende periode vaak ook samensmelt met het Groenlandhoog (vandaar de gematigde temperaturen) dat de boel aanstuurt.

waterbom

Vanochtend kwam het Amerikaanse model tot 322mm neerslag. Het Europese model tot 269mm. In de nieuwe Amerikaanse berekening (GFS06u) komen we tot 372mm. Dat gaat niet uitkomen natuurlijk. Maar het begint aannemelijk te worden dat er tussen 19 en 24 mei in een deel van de Alpen tussen 150 en 250mm neerslag gaat neerdalen. Het is geen Nepal natuurlijk, maar dit gaat niet ongemerkt voorbij…

 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

24 reacties

Gesloten voor reacties.