Trek er stijlvol op uit
Lees verder >

Ontdek de nieuwe Renault KADJAR

Waar je na het skiën nog op stap kan met de Lama's! Een heerlijke belevenis voor jong en oud!

obertauern
Lees verder >

Obertauern is misschien wel het populairste gebied in Oostenrijk onder de Nederlanders. Sneeuwzeker, overzichtelijk, prachtige natuur en übergezellig!

Wil je een unieke ervaring? Probeer dan de Hochjoch Totale! Nog voor de liftjes openen knal jij al over de langste dal afdaling in het Montafon!

Mooiste winterse run tot nu toe en modellen laten nu niet meer los

check ook eens

103 Reacties

 1. Roland Bodegraven schreef:

  Zoals ik al zei in andere bericht “het zal toch niet in een jaar dat ik niet mag skien :D”. Maar super vet als dit uit gaat komen!

  • Robert schreef:

   Tsja, Roland, ik zit in hetzelfde schuitje….10-10 nieuwe heupprothese gekregen en helaas jaartje overslaan. Al 10 jaar met vaak geknepen billen naar SHLF vertrokken en net nu zal er een meter liggen 🙂
   We gaan wel en ik me heb een paar mooie winterwandelschoenen uitgezocht en apres ski zal wat vroeger worden 😉
   Toch weer elke dag weer op WSWM checken, want spannend blijft het toch.

   • Tobias schreef:

    Veel plezier in SHLF, welke plaats pak je van de 4? 🙂

    • Robert schreef:

     Saalbach, met 1x uitwijk naar Landal Viehofen vanwege akkefietje met hotel waar we altijd zaten. Kwamen destijds met een prijsverhoging van 44% voor de zelfde kamer, en toen zat in Saalbach inmiddels alles al vol. Daarna altijd al hetzelfde appartement, 200 meter van de piste. Apres-Ski is daar iets minder “hollands” dan in Hinterglemm. Saalbach ligt lekker centraal in het skigebied, zodat je snel in HLF bent. En natuurlijk Zell am See!

  • Anne schreef:

   Hier ook een thuisblijver dit seizoen, manlief is nog herstellende van zn val in maart….
   Derhalve hoop ik op bergen sneeuw in LL

 2. Marcel schreef:

  Zelfs het KNMI geeft sneeuw voor de lage landen…
  [img]http://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/waarschuwingen-en-verwachtingen/weer-en-klimaatpluim/KNMI_weer-en-klimaatpluim_De_Bilt_Sneeuwval_2017112000.png [/img]

 3. Breunis (Nature Trail) schreef:

  Volgens EC in de Alpen tot 1 december 20–80 cm sneeuw erbij! Begin december ook kans op mooie sneeuwval.

 4. Jopie schreef:

  Ik voel een boude voorspelling aankomen 🙂

 5. Erwin schreef:

  Ensemble inderdaad wat verbeterd met de opmerking dat de gfs 00 tot 3-12 vrijwel onderin ensemble zat.
  Ook zie ik in diverse runs nu achter elkaar geen doorzettende kou maar eerder wat verzachting richting sinterklaas (voor wat het waard is op deze termijn uiteraard)

  De meest realistische conclusie is dus:

  Geweldige start voor de Alpenlanden. Voor de LL gaat de temperatuur eind november waarschijnlijk normaliseren (graad of 5 overdag) maar kansen op sneeuw zijn vooralsnog klein (10-20%). De hoofdrun is idd wel winters en sneeuwrijk maar zit tot 3 december vrijwel onderin ensemble. Dat wordt in bovenstaand bericht van Hajo wat onderbelicht vind ik. We zien dus voor de LL een wat verbeterd ensemble met kleine sneeuwkansen en ook van doorzettende kou rond sinterklaas lijkt op basis van meerdere ensembles die ik naast elkaar heb gezet vooralsnog geen sprake.

 6. Erwin schreef:

  Zoals we kunnen zien in de gfs06u hoofdrun gaat het voor de LL dus ook volledig mis met temperaturen in de dubbele cijfers begin december . Geen hogedruk boven Scandinavia maar zelfs lagedruk met isobaren dicht tegen elkaar.Niks beslist dus.

 7. Breunis (Nature Trail) schreef:

  Onze atmosfeer vanuit de ruimte:
  https://youtu.be/h1eRp0EGOmE

 8. Roy schreef:

  Ook de 06h is prima voor de Franse Alpen hoor! 🙂 Geprikt in de PdS:

  • nils schreef:

   das lekker Roy!
   Pds pas eind feb voor ons.
   met kerst hochkrimml met z’n drietjes. makkelijk voor de deur opstappen en eten tussen de middag met de kleine man. En s middags weer les en wij nog een rondje knallen.
   Wat ga jij doen?

   • Roy schreef:

    Mooi vooruitzicht voor komend seizoen Nils! Ik ga met mijn vriendin over 2,5 week naar Valthorens van waaruit ik natuurlijk live zal posten en met de familie 27 januari naar Avoriaz. Daar krijg ik waarschijnlijk alle hoeken van de piste te zien want mijn neefje en nichtje van 8 en 9 gaan zonder angst als een raket naar beneden! 😉 Ach ik geniet gewoon als ik die blije gezichtjes zie.

    • nils schreef:

     aaah mooi!
     Beide gebieden 5 keer geweest! altijd lekker.
     ben benieuwd hoe valtho is als je er bent. Schneeloch denk ik zo.
     Ik denk dat onze bijna 6 jarige zoon na het weekje Oostenrijk ook al aardig mee gaat met ons, wordt al zijn 5e skiweek! Paplepel noemen we dat 😉

 9. Vlag kan dus uit? Laat maar kopen, bekken sneeuw voor de gehele Alpenregio en leuke winterse temperaturen voor de LL. Daar teken ik voor, onmiddellijk!
  Wat een verschil met vorig, toen hadden we in januari amper sneeuw en was het een gehele winter veel te warm, de LL kregen regelmatig een bak warm water over zich heen.
  Zoals vandaag het geval is, wat een droevige mistroostige dag.

  En ja, ik sta al te popelen om de eerste week van februari richting het mooie Lechtal te trekken en lekkere afdalingen te doen te Warth-Schröcken.

  En voor de thuisblijvers, ik zorg ginds zoals ieder jaar voor de nodige updates en beeldmateriaal. 😉

 10. Cees schreef:

  Welk model gebruikt bergfex? Vanochtend nog 19 cm op zaterdag in Ellmau, nu niets meer, nada. wel koud vanaf zondag.

 11. yellow snow schreef:

  Bergfex gebruikt een model dat meestal over 7 dagen een halve meter sneeuw voorspelt waarbij het vervolgens elke dag een beetje minder wordt tot er niks van over is. 😉

 12. Ab schreef:

  Ook GFS 12z komt voor de Alpen vanaf komend weekend vooral vanaf 26 november met sneeuwdumps door een noordwestenwind en aanvoer van koude polaire lucht op 1500m.
  Voor de LL dan eerder guur herfstweer in het weekend aldus GFS 12z run.
  Vervolgens tegen maandwissel probeert het hogedruk boven de oceaan wat uit te breiden richting Scandinavie.. Wordt vervolgd..

 13. Spyfromthesky schreef:

  Gelukkig laten de kaarten en de runs een wat beter beeld zien. Echte winter in Rusland niet te bekennen.
  Toch lijkt nu Moskou ook de kou in te gaan.

  De kaarten zijn ook hoogst onbetrouwbaar na > 4 dagen. Wellicht moeten we het e.e.a. bijstellen voor een mooie winterse run. Dan komt mijn oude stelling. Laat het maar eens gewoon 3 dagen vriezen in Nederland en dan wel zien.

  Goed daar is november meestal te vroeg voor. Toch moet het dan in december maar eens gebeuren.
  De weerstatistiek voor november is ook wat naar beneden bijgesteld. Ok te hoog, maar stel dat de trend van oktober naar november eens ook een beetje wordt doorgezet naar december?

  We gaan hopelijk niet meer de dubbele cijfers december in. Ja, dubbele cijfers in de min mag van mij altijd.

  Ik verwacht wel in begin december naar wat hoge druk gaan in L.L., al staat niet nu in zijn geheel niet op de kaarten. En dan eens een gunstig hoog!

  Spyfromthesky (Arnold).

 14. Hans schreef:

  Gewaagde uitspraak @Hajo “dat we december binnen zullen gaan met de skigebieden in de Alpen al helemaal klaar voor het seizoen” en “vanaf 26 november is er geen houden meer aan en gaat het blijvend vriezen vanaf 1000m”…. Dat lager gelegen skigebieden dan klaar zijn is nu nog allerminst zeker. Evenzo dat het blijft vriezen vanaf 1000m. Herinner mij nog diverse uitspraken van o.a. jou zelf afgelopen seizoen(en) en OEI, AU…… dat deed soms best wel pijn voor velen (achteraf). De Klaagmuur kwam er weer aan te pas. Vindt het al voorbarig hoe er nu op basis van 1, 2 of 3 runs conclusies worden getrokken. Ook vwb komend weekend, de sneeuw in de Alpen…….

 15. erwin schreef:

  12u hoofdrun gfs vind ik voor de LL persoonlijk niet veel soeps. We blijven hoofzakelijk tussen 5 en 10 graden zitten dus ja…. Wat hebben we daaraan….
  En op het eind idd weer verzachting. Zit geen enkele dag of dagen iets tussen waar we ons echt op kunnen verhogen (dagje sneeuw ofzo)
  Voor Alpenlanden is het idd prima zo.

 16. Ab schreef:

  @Erwin, de GFS pluim voor regio ZO is toch wel redelijk frisjes nog geen echt winterweer maar toch. Ens gemiddels overdag 4gr en nacht rond het vriespunt met ook nog eens kans op droge sneeuw door de koude bovenluchten.
  I.i.g beter dan de zeer zachte lucht deze verwachtte temperaturen 😉
  Hier de pluim https://www.mupload.nl/img/flprhldqudjfw.gif

  • erwin schreef:

   klopt ab, in ensemble zitten mogelijkheden tussen maar ik had het over de hoofdrun 12u

  • erwin schreef:

   Gisteren zat in 1 van de hoofdruns ook die extreme stijging van de temperatuur op 2-12. toen van -3 naar plus 9 op 850hpa. Ik heb daar toen nog over gepost.
   Nu minder extreem maar frappant dat je de hoofdrun dit nu weer ziet doen. Gelukkig niet breed gedragen en daarmee zeer onwaarschijnlijk.

   • Ab schreef:

    En @Erwin, wel valt mij dat ie mogelijke WC circulatie op de LT elke keer wordt uitgesteld of maar heel tijdelijk duurt zoals komende dagen. Met een noordwestenwind kan ik ook leven komende tijd en bedoel dan 2 weken. Goed voor sneeuw productie voor de Alpen.

    • erwin schreef:

     klopt ab, van mij mogen die glijbanen en Nordstau’s komen de komende weken uit het NW.
     zaterdag 9-12 sta ik weer bij de apres ski TV in de Mooserwirt en we hebben daar toch op die avond in veel jaren zware sneeuwval meegemaakt.
     Hopelijk gaan we dat op 9-12 weer meemaken in Sankt Anton.Altijd een aparte ervaring met die lasers in het donker tijdens zware sneeuwval.

 17. erwin schreef:

  De swieper omhoog die de gfs 18uur op 2-12 maakt en die de extrema verzachting laat zien tussen 2-12 en 5-12 wordt gelukkig nauwelijks ondersteund.

 18. Jonathan schreef:

  Erwin, toevallig iets te zeggen over ec 168u?
  Mvg jonathan

 19. Ab schreef:

  EC 12z run stroomt binnen en ziet er t/m 168h vooruit stuk beter uit dan GFS 12z run. En dat mede door het oceaanhoog dat een veel noordelijker positie inneemt dan bij GFS. Met dan vanaf aankomend weekend al een noordwestenwind en aanvoer van koude bovenluchten op 1500m richting west-Europa en de Alpenlanden. Hier de kaart voor 168h vooruit (27nov) https://www.mupload.nl/img/d2vvwc689e47q.gif

  • Ab schreef:

   In het vervolg bij EC houd het oceaanhoog stand en blijft de stroming ook tegen maandwisseling noordwest tot noord met nog steeds aanvoer van koude lucht op hoogte. Wel probeert het hoog wat uit te breiden richting Scandinavie maar dat lukt in deze run nog niet. Voor de LL overigens een fris en buiigweertype aldus EC oper run

 20. erwin schreef:

  ja prima kaarten in de EC met zeker mogelijkheden!

 21. Jesse schreef:

  December komt langzaam in zicht, wat mij betreft tijd voor zo nu en dan een avondupdate.. gelukkig vangen ab en erwin dit nu gedeeltelijk op!

  Kan natuurlijk niet in andermans agenda’s kijken, maar zou leuk zijn!

 22. Remko schreef:

  öraefajokull op IJsland dreigt te barsten. Vulkaanuitbarsting met grote gevolgen mocht het zo komen lijkt me.

  • erwin schreef:

   zal o.a.de luchtvaart niet op zitten te wachten idd.

   • Remko schreef:

    Maar ook interessant wat dit gaat doen met de temperaturen op het Noordelijk halfrond mocht het langdurig zijn. Stel dat, dan zouden wij een koude winter kunnen krijgen en dan weten we nog niet of deze winter dan kan worden toegeschreven aan de “ kleine ijstijd “ die “aanstaande” is.

    • Roland Bodegraven schreef:

     Het schijnt dat als een vulkaan dichter bij de evenaar ligt een uitbarsting meer effect heeft op het weer/klimaat. Dus dat is wel weer jammer…

 23. Roy schreef:

  Hmm GFS18h steekt letterlijk zijn tong uit. As Zaterdag (25e) wurmt zich een tong van hogedruk door de 2 depressies heen waardoor de neerslag voor de Alpen veel minder betekenis krijgt zoals die bijvoorbeeld door EC12h wordt berekend. Een echte blokkade is hierdoor niet van toepassing. Even kijken wat er daarna gebeurd..

  • Roy schreef:

   …het hogedrukbolwerk op de Atlantische Oceaan jaagt de wind vervolgens in de Noord tot Noord Oosthoek en dat zorgt voor een slurf van koude over West-Europa. Zoals meestal het geval zorgt dit voor een drogere aanvoer dus in deze run veel minder sneeuw voor de Alpen. Wel koud op pak hem weg 1500 meter hoogte!

   • erwin schreef:

    idd Roy, dat hoog ligt hier niet goed en te Zuidelijk… Ik verwacht echter dat er net als bij de EC ook goede GFS members in het ensemble zullen zitten.
    Het worden weer interessante tijden!

   • Roy schreef:

    Inmiddels aanbeland op 1 december en er lijkt verandering in de maak. Ik sluit onderaan af met de kaart op 2 december maar als je het mij vraagt gaat het al ergens in het begin mis met deze run. Dan is het vervolg eigenlijk ook niets meer dan een beetje speculeren. Ik hou vast aan het EC en de daarbij voorgestelde oceaanblokkade want dit gaat bepalen in welke stroming we terecht gaan komen. Voor nu een goede nacht!

    • erwin schreef:

     Mee eens, het hoog ligt al meteen niet Noordelijk genoeg om zich te kunnen transformeren tot een Scandi-hoog. Daar ligt het probleem.

     • erwin schreef:

      bedoel feitelijk dat de kern van de blokkade in de 12u run Noordelijker kwam dan in de gfs 18u waardoor het hoog zich niet kan transformeren tot een Scandi Hoog @Roy.
      Daar gaat het mis en je ziet Nederland dan ook net buiten de boot vallen in eerste instantie.

 24. erwin schreef:

  GFS hoofdrun 18u is zo’n voorbeeld van ‘net niet’. De blokkade blijft te Zuidelijk en gevolg is dat de kou ook net niet komt en dat de het Hoog zich ook niet ontwikkelt tot een Scandi Hoog. Ec. was op korte termijn dus beter. We zien in de gfs 18u hoodrun op 1-12 zelfs middagtemperaturen met 2 cijfers. maar daarna wel afkoeling richting sinterklaas. Mogelijk 4 of 5 december zelfs sneeuw of natte sneeuw in deze hoofdrun. Allemaal ver weg maar ik vind de kaarten weer interessant. Er is weer ‘beweging aan het front ‘en kwartje kan echt nog wel goed gaan vallen voor de LL… We kijken morgen weer verder…

 25. Ab schreef:

  GFS 00z run komt veel noordelijker uit met het hogedruk blokkade boven de oceaan tegen maandwissel vergeleken met de voorgaande GFS runs. Met het al vanaf 168/192h vooruit een zakkende koude laagje richting West Europa en de Alpen landen. Daarachter die hogedruk blokkade boven Groenland/IJsland met uitbreidings mogelijkheden richting Scandinavië met dan de eind draaiend richting noordoosten en aanvoer van koude lucht.
  Wat een verschil met bijvoorbeeld de 18z run toen het een zakkertje was die blokkade.
  I.i.g goede potentie in deze run voor mogelijke winterweer voor de LL.

  • Ab schreef:

   Overigens aan de grond nog niks te merken in deze run van koude temperaturen. Eerder rond normaal 6 a 7 graden overdag en nacht iets boven nul ondanks die betere kaarten vanaf het begin voor de LL. Dus nog niets beslist

   • Ab schreef:

    Dat de temperatuur niet echt verder daalt in deze run komt door het koude laagje dat wat blijft hangen boven West Europa en daardoor de lucht meer uit het zuiden zuidoosten komt i.p.v noorden. Gemiste kans maar ach het is nog ver weg en onbetrouwbaar kan makkelijk nog veranderen komende runs

 26. Mark (breda) schreef:

  Dank Ab!

 27. Menno schreef:

  Wat een rare run, die GFS 00h, voor de LL lijkt de hoofdrun bijna een kopie van het ensemblegemiddelde qua temperatuur, terwijl ( kijkend naar de alpenlanden) de run heen en weer schiet binnen het ensemble van bijvoorbeeld de arlberg (duidelijk een gevalletje warme uitbijter).

 28. erwin schreef:

  Als aanvulling op @Ab,

  De hoofdrun laat dat laagje wat hangen idd waardoor de de wind meer Z/ZZO wordt en de echte kou er (nog ) niet in komt in deze hoofdrun. Er zijn echter een behoorlijk aantal members die wel de juiste beweging laten zien in dit ensemble! Toen ik vannacht om 1.30u naar bed ging was ik vrij ontevreden over het ensemble. Nu ben ik dat juist over de 00 hoofdrun terwijl ik zeer tevreden ben over wat andere members in het ensemble doen. We gaan echt naar kouder weer op termijn lijkt het nu en de kans is zeer groot dat we dat gaan terugzien in de gfs 06uur die tussen 11 en 12u wordt uitgespuugd. Mijn verwachting is dat die aanmerkelijk kouder uit gaat vallen dat de gfs 00 met mogelijk echt winterse potentie.
  We gaan het straks volgen!

 29. Maurice schreef:

  Geef Ab en Erwin een plek op deze site voor de ontwikkelingen in de LL en Alpen in een soort tijdbalk!! 😉

  Uitgebreid en geanalyseerd doen Hajo en zijn mannen natuurlijk perfect! (in eigen style, waar ik van hou)

  Geweldig dit zo te lezen mannen! Thanks! Erwin lekker beide benen op grond (soms ook wel lekker uitgesproken, wat negatief kan overkomen op sommige) en Ab altijd de lichtpuntjes eruit pakken (mister positivo!)! Heerlijk om dit zo samen te lezen. GO ON!!!

  • Maurice schreef:

   Groot compliment dus!!!

  • Sjaak schreef:

   Helemaal mee eens.
   Toppppp

  • Moes schreef:

   +2 🙂 jullie houden deze site levend op dit moment

  • hopjes schreef:

   Ik vind dit zwaar overdreven. Erwin heeft vorig winterseizoen zichzelf een aantal keren schromelijk overschat, mensen beledigd danwel geirriteerd. Ik wil niet zover gaan om te zeggen dat hij mensen weggejaagd heeft. Hij heeft wel zelf aangegeven om hier nooit weer terug te komen… Dat vond o.a. prettig om te horen omdat hij mijn leesplezier vergalde, echter verdiend iedereen een nieuwe kans. Laat Erwin zich eerst maar langere tijd bewijzen door de positieve manier waar hij nu mee bezig is voordat we hem een podium geven. En daarnaast ook laten zien dat hij een podium waard is, schrijfstijl e.d.

   • Hans schreef:

    En niet alleen vorig winterseizoen. Als “men” toch aan een podiumplek zit te denken, geef dan eerst maar een “opstapje” , om te beginnen met het bijwerken van z’n account/username waarin hij zelf kan plaatsen wat hij belangrijk vindt wat eventueel nieuwsgierige reageerders willen weten van hem zoals bijv. wat hij allemaal gestudeerd heeft enz. enz. Dat hoef ik niet jaar in jaar uit te lezen hier. Vraag mij werkelijk af waarom hij dat elk jaar weer doet. Vind (of is het vindt ?) hij zichzelf zo belangrijk? Zieltjes winnen? Aanzien? Aandacht?

    • hopjes schreef:

     Hans, ik ben het met je eens. Ik wilde het echter niet zo op de man spelen omdat iedereen een nieuwe kans verdiend. Ik ben overigens verder totaal niet geinterresseerd in de persoon Erwin. Maar juist doordat hij vorig seizoen allerlei nevenactiviteiten en werk/opleiding erbij haalde is hij bij mij volledig door het ijs gezakt, aangezien ik op diverse punten raakvlakken had (wat er overigens op deze site helemaal niet toe doet). Ik reageer niet vaak, lees wel dagelijks mee, maar ik kan me zeer goed frustraties van weermannen en meelezers voorstellen vandaar dat ik reageerde op bovenstaande.

     • Hans schreef:

      @Hopjes, geloof al 3, 4 jaar op rij. Valt steeds in herhaling helaas. “We” hebben hier ook spelregels. Wie zoiets ook zegt of doet, ik geef eerlijk mijn mening. We gaan het zien 🙂

 30. erwin schreef:

  Twee zaken nog die eventueel zo nog meegepakt kunnen worden door Hajo:-

  1. Huidige EC 00 uur komt ook met redelijke goede ontwikkelingen!
  2. GFS 00 komt aanstaande zaterdag met behoorlijke windvelden, vooral in de kustgebieden mogelijk storm?

 31. Roy schreef:

  Als je het mij vraagt heeft GFS duidelijk moeite met de koers te bepalen in de 00h. Het ensemble laat teveel spreiding zien vanaf zaterdag. Daarentegen houdt de nieuwe EC vast aan inzettende sneeuwval vanuit het West tot Noord-Westen de 25e:

  • Roy schreef:

   Oceaanblokkade gaat in EC ook moeizaam en lijkt zich dan te voltrekken op de 28e. Of dat lukt en wat de gevolgen daarvan zijn valt nog te bezien. Ensemble GFS00h voor de Trois Vallee met aantekening:

  • Erwin schreef:

   @Roy, Spreiding in Gfs 00 ensemble valt juist enigszins mee. Als je 5 members weghaalt in dit ensemble zie je juist dat binnen de 850hpa de correlatie russen de overige members niet heel laag is. Je ziet juist een aardige tube tussen -3 en -5. We hebben in voorgaande gfs runs namelijk regelmatig juist een lagere correlatie coëfficiënt tussen de members gezien.
   Wel ben ik met je eens dat EC met stabielere oplossingen komt.

   • Roy schreef:

    Ik zie jouw visie niet terug in het ensemble @erwin. Duidelijk kiezen 4 members de 26e minimaal -5 en zeker 5 members gaan voor +5. Een spreiding van 10 graden over een termijn van 5 dagen is opmerkelijk. De rest zit middenin waaronder de hoofd en controlerun. Ben wel heel benieuwd nu waar 06h mee komt. 🙂

    • Erwin schreef:

     @ Roy,
     dat zijn de 5 members die je eruit kan snijden. Ik zal eens kijken of ik op 1 of andere manier die members met punten in de statische software krijg. Probleem ik dat niet handmatig wil doen. Anders ben ik heel lang bezig om al die waarden in de geven. Dus alle members als losse waarden in te geven (bijvoorbeeld om de 6 uur of of de 12uur). Stel dat ik 12uur pak als tijdseenheid dat moet ik per member al 32 waarden ingeven voor 384 uur . Voor 22 members (incl hoofdrun em controlerun) zijn dit al 704 waarden. Op basis van die 704 waarden is de correlatie per run dan makkelijk te berekenen, maar dat vullen van 704 waarden is handmatig niet te doen. Ik zal er eens naar gaan kijken want het interesseert me wel. Dan is er ook geen discussie meer over hoe groot de spreiding is binnen een geheel ensemble en o.b.v. daarvan kun je dus ook weer uitspraken doen over een volgend ensemble tenzij er geen enkel verband zou zijn tussen opeenvolgende ensemble berekeningen (waar ik niet in geloof)

     • Erwin schreef:

      en die 704 waarden (uitgaande van 22 members om de 12 uur een waarde meegeven voor 384 uur vooruit) zijn dan maar voor 1 variabele (bijvoorbeeld 850hpa, of 2m temperatuur of neerslag etc.
      Toch blijft het interessante materie en ik ben er van overtuigd dat door grote computers ook al deze statische berekeningen worden gemaakt.

      In feite heb je per variabele 1 grote puntenwolk van alle members samen en op basis daarvan is de correlatie eenvoudig vast te stellen.

     • Roy schreef:

      Ik geloof dus wel in een volledige nieuwe worp van de dobbelsteen bij elke run. Geen verbanden met de vorige uitkomsten. Grotendeels automatisch door de computersystemen aangevoerde nieuwe data als input en alles wordt opnieuw berekend. Bedenk ook dat de hoofdrun zwaarder weegt dan een losse member. Buiten dat hebben die 5 die je weg wilt snijden ook betekenis. Als aanvulling het veel consistentere EC ensemble van het EC00h (ongeveer hetzelfde prikpunt als die van het GFS). Deze geeft aan dat er tov het GFS helemaal geen warme oplossingen mogelijk zijn de 26e. Maw. De kouinval lijkt hier onherroepelijk te gaan gebeuren. Of dat ook echt uitkomt weten we pas achteraf 😉

   • Erwin schreef:

    We doen dus net of de members allemaal losse puntjes zijn en kijken wat de samenhang van die puntjes door te kijken naar de uitkomst van die puntjes. De onafhankelijke variabele (X) is daarbij de tijd. De y variabele de uitkomst van de waarde. In dit geval de T850hpa bijvoorbeeld.
    Ik zal eens bekijken of ik dat een tijd dat kan gaan bijhouden Dus wat is de bandbreedte (correlatie) van de diverse oplossingen. Ensemble gemiddelde is leuk om te zien maar zegt niks over de bandbreedte/spreiding en dus waarschijnlijkheid (betrouwbaarheid) van de oplossingen.

    • Breunis (Nature Trail) schreef:

     De correlatie in het ensemble van GFS is tot 2 december inderdaad groot.
     Voor sommige lezers is dit verhaal iets te technisch, wetenschappelijk.

     Bij EC is de correlatie in het ensemble van 850 hPa temp. groot tot 4 december. Met andere woorden: EC is consistent.

 32. Marco schreef:

  Als je het mij vraagt is de conclusie uit dit bericht te optimistisch. Er is nog te veel spreiding in de modellen om deze conclusie kunnen trekken. Het enige wat je m.i. zou kunnen concluderen is dat de warme periode niet ernstig van aard lijkt, maar veel meer ook niet.

 33. Joalie schreef:

  De Telegraaf besteedt ook aandacht aan de weersveranderingen van deze week en komend weekend: https://www.telegraaf.nl/nieuws/1287375/wintermodus-op-komst-van-15-graden-op-donderdag-naar-natte-sneeuw-op-zondag

 34. Joalie schreef:

  En ook dit soort berichten geven de burger weer moed! https://www.wetteronline.de/wetternews/2017-11-21-hw . Zouden we dan nu toch mogen gaan dromen van een echte winter, met droge sneeuw in december in de LL?

 35. Erwin schreef:

  GFS 06 uur is inderdaad kouder dan de gfs 00 (zoals ik om 8.30 uur al voorspelde) met de dagen richting sinterklaas zeker in de oostelijke helft van Nederland nog maar net boven het vriespunt volgens deze hoofdrun.

 36. Roland Bodegraven schreef:

  Geen weerbericht vandaag?

 37. Moes schreef:

  Sleeën in Italie… Lawinenieuws uit Oostenrijk… Meteofictie LL…
  Nu nog waar we allemaal op wachten, het Alpenweerbericht haha!!

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.