toerski

Terwijl wij in de Lage Landen volop genieten van het mooie weer zijn in de Alpen misschien wel de mooiste toerskidagen van het toerskiseizoen (maart-mei) aangebroken. Er is volop sneeuw en de heldere nachten en de zon doen wonderen. Je loopt ’s ochtends vroeg op een harde korst omhoog en skiet rond het middaguur in heerlijke zachte firnsneeuw weer omlaag.

bijzonderelijn

Het huidige weer wordt gestuurd door wat ik eerder het Azorenlaag heb genoemd. Het is een gigantisch systeem waarin de lucht tegen de klok ronddraait terwijl het centrum aardig op haar plek blijft. Er is tegelijkertijd een ultiem zwak maar groot scandihoog. Heel opvallend is hoe in de berekening de zuidwestelijke aanstroom over de Middellandse Zee wordt gestuit. Zie je die kaarsrechte lijn van de oostelijke Pyreneeën naar het oosten van Algerije?

bijzonderelijn2

Zaterdag is die frontlijn nog langgerekter. Hij steekt dan over Kreta richting Caïro.

donderdag12

Vervolgens gaat het laag toch aan de wandel en vermoedelijk is dat recht over de Alpen. Als we weer een week verder zijn, zien we bovenstaande kaart. Je zou denken: mooie zuidkantdump… maar de sneeuwgrens is dan wel ruim boven 2500m. Nee, afgezien van het toerskiën in het hooggebergte is het echt voorbij. De Lage Landen komen in dit waarschijnlijke scenario in stevige oostenwind. Die is nog niet zo koel in het begin maar dan….

1505

De volgende stap is dat het laag doorschuift naar Finland of daaromtrent. Dat kan de winter terugbrengen naar flinke delen van Noorwegen, Zweden en Finland. In de Lage Landen is de wind dan om naar noord. Met steun van een hoog op de atlantische oceaan. Het kwik gaat omlaag!

pluim0605

De kaarten waren van het Europese model maar het Amerikaanse model zit volledig op hetzelfde spoor. Hierboven het ensemble voor de Lage Landen. De mooie huidige fase is onmiskenbaar. Leo schreef het gisteren al: “misschien wordt de 25 lokaal graden gehaald”. Vanaf 13 mei maakt het Amerikaanse model het vanochtend dan wel erg bont: het kwik keldert naar waarden tussen 4 en 12ºC. Nee in de Lage Landen geen sneeuw meer….

sneeuwalpen

Maar kijk eens wat het Amerikaanse model er in de meteofiction voor 16 mei uitspuugt! Een heuse dump met sneeuwgrens 1400m aan de noordkant van de Alpen. Verschrikkelijk! De boeren in Oostenrijk zijn al extreem geplaagd. Bij de laatste koudegolf is voor 200 miljoen euro aan gewasschade opgetreden. Alleen al in Stiermarken (Die Tauplitz) was 120 miljoen schade. Landbouwminister Rupprecht heeft bekend gemaakt dat het katastrofefonds wordt aangesproken om de boeren te helpen. Sommige wijnboeren zitten met 100% schade. Ik schreef er al eerder over dat er geen garanties zijn dat dit de komende decennia niet regelmatig gaat optreden.

seasurfacebeginmei

Het is allemaal nog te vroeg om te zeggen of de tweede helft van mei echt weer frisjes gaat verlopen. Als je de laatste kaart van de temperatuurafwijkingen op de wereldzeeën overziet, vrees je een beetje van wel!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

4 reacties

Gesloten voor reacties.