We beginnen de dag met een still van de nieuwe panoramacam van Les Menuires in de Trois Vallées die je hierrrr live kunt bewonderen. 1850 meter is al ruim voldoende voor droge sneeuw vanochtend. Zelfs in St. Martin de Belleville het pittoreske moederdorp  400m lager zien we droge sneeuw.

[fbphotos id=507993919234818]

De sneeuw concentreert zich vanochtend in de Alpes Maritimes waar complete white-out condities heersen, tot aan de Trois Vallées en aan de Italiaanse kant in Piemonte en vooral ook de Aosta Vallei. De Zwitsers-Franse Jura is dik wit evenals de Duitse Feldberg en wacht maar wat in al deze gebieden nog bij gaat vallen. Vanavond gaat het elders in Zwitserland al stevig sneeuwen en pas in de loop van de nacht zet de sneeuw door naar het westen van Oostenrijk. Morgen hoop ik dan ook mijn BV2 te verzilveren.

Tja en de winterkansen in de LL?

Voor de LL gaan we nog steeds uit van koudkwakkelen: geen echte winter maar wel steeds dicht bij de nul en ’s nachts er net onder. Hierboven zie je de twee momenten (rode lijn) waarop er toch sneeuw zou kunnen vallen in ons kikkerlandje: de nacht van zaterdag op zondag en maandag op dinsdag. Ook het GFS model is het eens met de timing van deze twee momenten. 

Hierboven zie je voor het tweede sneeuwmoment de huidige kaart van de dauwpuntstemperatuur in het ECMWF model. Die temperatuur die altijd een paar graden lager ligt dan de werkelijke temperatuur bepaalt de kansen of de sneeuwvlokken het aardoppervlak kunnen halen. Voor het oosten van Nederland zit dat er absoluut in.

Geen vergelijk natuurlijk met de heerlijke sneeuw die waarschijnlijk in de Ardennen en in Sauerland gaat vallen! Wil je mee vul dan het formulier in. We mailen je.

 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

26 reacties

Gesloten voor reacties.