We beginnen de dag met een still van de nieuwe panoramacam van Les Menuires in de Trois Vallées die je hierrrr live kunt bewonderen. 1850 meter is al ruim voldoende voor droge sneeuw vanochtend. Zelfs in St. Martin de Belleville het pittoreske moederdorp  400m lager zien we droge sneeuw.

[fbphotos id=507993919234818]

De sneeuw concentreert zich vanochtend in de Alpes Maritimes waar complete white-out condities heersen, tot aan de Trois Vallées en aan de Italiaanse kant in Piemonte en vooral ook de Aosta Vallei. De Zwitsers-Franse Jura is dik wit evenals de Duitse Feldberg en wacht maar wat in al deze gebieden nog bij gaat vallen. Vanavond gaat het elders in Zwitserland al stevig sneeuwen en pas in de loop van de nacht zet de sneeuw door naar het westen van Oostenrijk. Morgen hoop ik dan ook mijn BV2 te verzilveren.

Tja en de winterkansen in de LL?

Voor de LL gaan we nog steeds uit van koudkwakkelen: geen echte winter maar wel steeds dicht bij de nul en ’s nachts er net onder. Hierboven zie je de twee momenten (rode lijn) waarop er toch sneeuw zou kunnen vallen in ons kikkerlandje: de nacht van zaterdag op zondag en maandag op dinsdag. Ook het GFS model is het eens met de timing van deze twee momenten. 

Hierboven zie je voor het tweede sneeuwmoment de huidige kaart van de dauwpuntstemperatuur in het ECMWF model. Die temperatuur die altijd een paar graden lager ligt dan de werkelijke temperatuur bepaalt de kansen of de sneeuwvlokken het aardoppervlak kunnen halen. Voor het oosten van Nederland zit dat er absoluut in.

Geen vergelijk natuurlijk met de heerlijke sneeuw die waarschijnlijk in de Ardennen en in Sauerland gaat vallen! Wil je mee vul dan het formulier in. We mailen je.

 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

26 reacties

Gesloten voor reacties.