Gisteren zeker een uur gewerkt met een Schneehexe (ook wel Schneewanne genoemd ergo sneeuwbadkuip of zullen we zeggen sneeuwheks?) om de parkeerplaats sneeuwvrij te krijgen. Vanochtend kan ik wer opnieuw beginnen. In totaal nu een krappe meter sneeuw al gevallen en die magische grens gaat makkelijk verbroken worden.

Zo deel ik de komende dagen even het landschap hier. Zodat jij kunt overwegen om toch maar met je voetjes te gaan stemmen. All you need is een auto, een warme slaapzak, je eigen ski-uitrusting, een PCR-test en een smoes. Ik bedoel dus om boodschappen te doen bij de lokale HEMA natuurlijk. Even om misverstanden te voorkomen.

De Nordstau is nu aan het afnemen maar ik heb toch het gevoel dat er nog meer gaat vallen tot zaterdagavond dan je hier nu ziet….

De sneeuw van vanochtend moet je hiervan aftrekken en dan zou er in 3 dagen nog maar 15cm vallen. Kan maar kan ook lokaal nog 50cm zijn.

De Franse Alpen dit keer niet spekkoper.

Ook niet dus dat het verder naar het oosten langer blijft sneeuwen. Wel nog een hele mooie accumulatie daar in Die Tauplitz natuurlijk.

En aan de zuidkant in ons geliefde Val Gardena? De kou valt op. Ook aan het einde van de berekening. Wijst dat op Föhn? Niet echt te zeggen. Misschoen gewoon de uitstraling ‘s nachts door de zwakkere wind.

Lawinegevaar! Zwitserland 3. Het gevaarlijkste niveau want toerskiërs gaan er dan massaal op uit. Dus gaan we een hele rits dodelijke ongelukken krijgen komend weekeinde. De ervaring leert dat er in zulke weekeindes minstens 10 lawines zijn met een stuk of wat doden. Helaas lees je ook nog steeds dat er bijna altijd meerdere mensen bedolven raken bij 1 lawine. Dat is echt niet nodig en letterlijk doodzonde. Ook al omdat je je maten hard nodig hebt om je uit te graven als je de goede uitrusting mee hebt.

In Oostenrijk ook lawinegevaar 4. Maar dat kan in het weekeinde alweer op 3 gezet zijn. En dan is er nog niks gewonnen. Dat getal is ook tamelijk nutteloos. Je moet toch het bericht lezen voor de specifieke gevaarlijke plekken.

In Salzburgerland werkt met men een eenvoudigere schaal: matig, flink en hoog. Dat is toe te juichen. Maar dan nog is het menselijk gedrag en de onkunde of juist de roekeloosheid van mensen die wél verstand van zaken hebben, de grootste risicofactor. Maar je niet blootstellen aan gevaar is pas echt de hond in de pot. Dan heb je ook niet geleefd. Ieder het zijne. Inshallah!

Als het dan gedaan is in het weekeinde dan ziet Europa er zo uit van boven! En dan op de tweede dag van het voorjaar! De bergen in Noord-Afrika allemaal wit. In Finland de sneeuwdepots zo hoog dat men denkt dat die in de zomer niet meer gaan smelten.

En even is ook Nederland dan bevrijd van het slechte weer. De Lage Landen weer no gain, all pain: enkel de koude nattigheid en niet het mooie plaatje. Het had anders kunnen komen met even nog een wit weekeinde maar het mocht niet zijn. Net over de grens wordt het pas wit. En toch: maak er een mooi weekeinde van.

En laten we allemaal duimen voor snelle opwarming. Maurice de Hond legt hier uit hoe beroerd het huidige koude weer is voor covid. Vorig jaar werd het vanaf 5 april lenteachtig en daalden de cijfers snel. Dit jaar ziet het er aardig uit zo vanaf het laatste weekeinde van maart. Let’s hope so!


Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!