In Les Menuires is het warm en Grand Beau met dikke hoofdletters. We zoomen even uit!

Hoe vet is dat panorama!

Alleen aan de ver oostelijke noordkant regent en sneeuwt het nog dik. Vooral bij Wenen. In Die Tauplitz en Loser is het dik mistig.

In Obertauern wordt het geleidelijk al beter.

Bij het weerstation op de Hoher Sonnblick is mooi te zien hoe het opklaart. Er dobberen nog allerlei vlakke cumulussen rond. Die kunnen niet hoog stijgen want de bovenlucht is zeer warm.

In Duitsland kan men met de weersverbeterung de balans gaan opmaken. Op veel plaatsen zijn overstromingen. Rogé Haans hint dat de droogte van afgelopen zomer en herfst nog een vol jaar zou kunnen aanhouden is daarmee definitief naar de prullenbak verwezen. Het weer doet echt wat het wil. Alleen achteraf zijn trends en cycli te ontdekken en kunnen we een en ander misschien verklaren. Voorspellen is drama. Ook klimaat. De komende 3 dagen lukt het wel.

En zo kijken we dan even naar Kappl waar ik morgen heen reis voor het Poederbaas NK Freeride. Nou je ziet vandaag en morgen dubbele cijfers in het dal. Daarna een gigantische temperatuurcrash met 20 cm sneeuw en dan een geleidelijke opwarming weer. De sneeuw valt tussen morgenavond en maandagochtend. Maandag is het al weer flink zonnig. Dinsdag is er een beetje sneeuw terug. Uitsluitend in Oostenrijk. We bekijken het even op de kaarten.

Hierboven de warmte waar we nu in zitten in de scharing tussen de twee fronten.

Hierboven de crash tot maandagochtend met sneeuw tot in de lagere dalen en de opklaringen er strak achter.

En hier het hele zwakke storinkje dat dinsdag tegen Oostenrijk stuwt met een paar centimeter sneeuw tot in de laagste dalen.

En dan woensdag schuift het Azorenhoog binnen en is het overal weer Kaiserwetter dat enkele dagen gaat aanhouden. Voor de Lage Landen zien we richting eind maart nog steeds kleine sneeuwkansjes. Maar de huidige hooofdrun….

Tikt al de 20ºC aan op 27 maart. Dat zou wat zijn! Wel een warme uitbijter zie je zo. Het ensemble gemiddelde is koeltjes.

Wereldwijd kijkend zien we nu in Eurazië een tekort aan sneeuwdek en in Amerika een te veel. Lijkt me stug dat dat nog gaat omdraaien. Samen met de meeste volgers heb ook ik mijn blik voor een mooie schaatswinter natuurlijk allang naar 2020 verlegd. Tja.

Afsluitend nog een bijzonder kiekje uit oost-Tirol. Zie je weer eens hoe weinig vat temperatuur heeft op ijs. Het is altijd alleen de zon die sneeuw, ijs en dus ook gletsjers aanvreet. Heb je een schaduwrijke plek of zelfs een grot, houdt sneeuw en ijs zichzelf keurig in stand met dank aan de natte boltemperatuur die door de verdamping lager is dan de werkelijke temperatuur. Hierboven is wel een kunstwaterval trouwens. Speciaal voor klimmers ’s nachts opgespoten.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

9 reacties

Gesloten voor reacties.