Waar is dit dan weer dacht ik bij het zien van deze prachtplaat. Ergens in de Dolomieten zeker? Nee hoor: Gerlos, getwtitterd door @ZillertalArena! En dat klopt natuurlijk ook. Getjo bracht in de reacties vanavond  mooi verslag uit: “Hier in Gerlos  echt een super dag heerlijk geskied  s morgens wat mist daarna  een pracht dag pistes waren boven 1800 meter super  en alles was open  van Zell am Ziller  tot Gerlosplatte  afdaling  enorme hopen papsneeuw, in Gerlos zelf ligt bijna niets meer. Maar je kunt nog prima skiën. Dus boven 1800 meter super daaronder hopen papsneeuw”

RolandZwammerdamStuben0602

Zoals verwacht vandaag een schitterende dag. Zie eens bij Ronald Zwammerdam in Lech, bij hotel Post (je weet wel van de Oranjes)!

Les Arcs

De Franse alpen, ook lekker hoor. Deze komt van Caro die voor Les Acrcs gekozen heeft.

Avoriaz1800

Avoriaz 1800 vanmorgen. Al aan het begin van de middag begon het daar te betrekken. Zou het gaan sneeuwen? We gaan het zo zien. Overigens: 160 cm in het dal, 230 cm op de top. Overdrijf ik met de centimeters? Niet dat ik weet en zeker niet bewust. Dit is wel een ruwe gok maar de officiële opgave van het gebied zelf. En met mijn verwachtingen? Nee natuurlijk niet. Ik schiet er geen cent mee op als iemand nou wel of niet naar een bepaald (partner) gebied zou gaan door lekker te overdrijven met de verwachtingen. Het tegendeel is waar: als ik dat consequent zou doen was ik geen knip voor de neus waard en zou de geloofwaardigheid steeds verder wegzakken. Als het wat tegenviel is dat pech en wellicht ook voor een klein deel het enthousiasme, de roze bril en misschien zelfs wel een beetje “tunnelvisie” van zowel de schrijvers als de lezers van de berichten. We willen zo graag dat we vooral het positieve (willen) zien en lezen, er hoop uit putten? Goed, snel verder.

Serre-Chevalier

Serre-Chevalier

Vauban de Briancon

Vauvban de Briancon

Sauze D'oulx

Saize D’Oulx

Fai della Pagenella Trentino

En ze blijven maar over het scherm rollen vanuit Italië. Deze knalde Marcel in de reacties (Fai della Pagenella).

 Madesimo Snowpark

Madesimo

BfzGe5_CAAAXMrL

Passo Staulanza

eira_big

En nog een paar voor mezelf. Passo Eira (Livigno). Hmm. De sneeuwkettingen gaan mee!

livigno-centro

Livigno centrum

trepalle(3)

Trepalle

rart_14020712_14020612

Snel terug naar de Franse Alpen want daar gaat het gebeuren! Op nadering van een uitloper van de moederdepressie op de oceaan (kerndruk morgen 944 hPa) nam vanmiddag de bewolking al wat toe. Aan het eind van de avond of net na middernacht begint het te sneeuwen. Eerst lichtjes, maar steeds verder intensiverend naar een piek rond het middaguur. Morgen valt daar in totaal 20 tot 40cm. Wat een marge! Ja er zit nog redelijk wat onzekerheid in de exacte koers en intensiteit. Met een sneeuwgrens rond of onder 1200 meter. We gaan het nowcasten toch? Net na de middag zakt de föhn aan de noordkant snel in en gaat daar de vorstgrens lekker dalen. Mooi op tijd om rond de 1000 meter hoogte zo’n 10 tot 15 cm sneeuw op te leveren. De berekeningen lopen logischerwijs ook hier wat uiteen; het zou ook nog wel eens mee kunnen gaan vallen.

hgt0_14020906_14020612

In de nacht naar zondag nog een keer 10 cm of meer. Nu tot 500 meter zo het zich laat aanzien.  En dinsdag nog een keer.

 MS_1347_ens

Verder in detail vooruitkijken heeft geen zin. De exacte koers van de storingen wordt bepalend. Boven de 1000 meter gaat het sneeuwdek stukje bij beetje steeds verder aangroeien zo zien we in dit ensemble (omgeving Zell am See). De warme (groene) hoofdrun en tevens extreme uitbijter vanaf 15 februari kunnen we gerust negeren. En hee: de (blauwe) controlerun doet in het meteofictie-gebied wat gisteravond de hoofdrun liet zien. Veel sneeuw tot laag op de 15e en vooral de 18e. Het blijft onzinnig ver weg nog maar ik droom er alvast van.

MS_645_ens

Tsja dan het ensemble voor Les Menuires. Veel sneeuw tot heel veel sneeuw. West-stau!

1391710033312_a8j75ktt

Ik vergat het bijna. Het Lesachtal is weer bereikbaar. Zowel over de weg als over het spoor. Het viel nog niet mee om middels gecontroleerde opgewekte lawines (zie de foto) het gevaar daarvoor in te dammen. Als ik het goed lees was er in totaal 12.5 kilogram springstof nodig. Lees meer en bekijk ook de overige foto’s op de ORF-site. Waar viel trouwens het meeste? Gisteren zei ik nog Arabba. Vandaag komt de claim uit Monte Canin; 9 meter!

m1mxg96ab54o_std1024

 Sotsji (H/T Ronaldo)! Het is begonnen. Ik ga het skiën en boarden zeker ook zien maar zit vooral (vanaf) zaterdag op het puntje van mijn stoel voor het schaatsen. Sven Kramer en consorten. En let op Ireen Wust; ze gaat verrassen.


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

24 reacties

Gesloten voor reacties.