mega_les_arcs_tsd-mont-blanc1701

Vandaag krijgen we niet genoeg van de plaatjes in de Alpen, behalve dat het in de Lage Landen ook een prachtige winterdag is. Iedereen dus snel naar buiten en genieten. Of nee, wacht nog ff pik nog snel ff deze plaatjes en de prognose mee. Hierboven Les Arcs vanochtend in Savoie Mont Blanc. Vanaf de Isère naar het zuiden schijnt de zon. En natuurlijk in heel Italië. Maar aan de noordkant sneeuwt het met opmerkelijke lokale verschillen. Welkom in  de noordstuwing. Het is er een uit het boekje.

Roc_des_3_Marches-2016_0117_104000

Les Menuires – Roc des 3 Marches

legrandbornand1701

Le Grand Bornand op 1000m

avoriaz1701

Avoriaz op 1800m

megeve1701

Mégeve in Savoie Mont Blanc

adelboden1701

Adelboden-Lenk in Zwitserland whiteout 

Nog wat plaatjes uit Berner Oberland volgen…

hasliberg1701b

Meiringen-Hasliberg

hasliberg1701

Meiringen-Hasliberg

adelboden1701b

Adelboden-Lenk

elm1701

Elm ook in Zwitserland

flumserberg1701

Flumserberg in Oost-Zwitserland

kleinwalsertal1701b

Kleinwalsertal in dal op 1000m

kleinwalsertal1701

Kleinwalsertal Zafernalift bij Sonnaalp op 1500m

gaschurn1701

Gaschurn in Montafon

garfrescha1701

Garfrescha in Silvretta Montafon

westendorf5

Westendorf ingestuurd door Maxski

westendorf4

Westendorf ingestuurd door Maxski

westendorf2

Westendorf ingestuurd door Maxski

westendorf1

Westendorf ingestuurd door Maxski

Maxski sachrijft bij zijn foto’s: “Brixental slordige 25 cm neergedumpt”. En het sneeuwt vandasag nog eens 20cm.

hahnenkamm1701

In deze hoek is volgend weekeinde het Hahnenkammrennen, waar we afgelopen week Max verstappen omhoog zagen blazen.

viehhofen1701

Viehhofen vanochtend

Frans appt vanuit Landal Skilife Viehhofen vanochtend: “Heel bijzonder. In dal Viehhofen 30cm. Zuidkant Zell am See hooguit 5cm.
Nu via panoramabahn naar Resterhëhe hooguit 10cm.” Tja dat typeert dus ook die noordstuwing. Dat de sneeuwbuien volgens bepaalde patronen bepaald door de hoek van de wind ten opzichte van de dalen steeds een bepaalde route kiezen en op een bepaalde plek alles neergooien. Zoals we in Nederland buien het IJsselmeer hebben zien volgen.

sneeuwverwachting1701

Het is nog niet gedaan hoor! Zoveel valt er nog de komende dagen. Nog eens 10 tot 40cm. De noordstuwing houdt in Oostenrijk aan tot de vroege uurtjes vannacht. In het westelijk Alpengebied kan het aan het einde van de middag al opklaren. Aan de zuidkant en ook in de zuidelijke Franse Alpen is het toch al zonnig.

mamiddag

Maandagmiddag

Maandagmiddag als het in Oostenrijk juist zonnig is trekt in het westen al een nieuwe band met bewolking binnen. Daaruit sneeuwt het de hele nacht in de Franse bergen. En zelfs in Parijs zoals je ziet.

dimiddag

Dinsdagmiddag

Dinsdagmiddag floept die neerslag ineens naar de noordkant. Dat hebben we al een paar dagen in de smiezen en nu durven we wel te stellen dat het echt gaat gebeuren. Daar wordt het dan weer gewoon een noordstuwing maar wel met iets meer kansen voor accumulatie in een gebied als de Zillertal Arena. Het kan die twee dagen lokaal 20cm opleveren. Elders moet je eerder aan 5 tot 10cm denken.

womiddag

Woensdagmiddag

Hier zie je hoe het woensdag uitsneeuwt voor het donderdag dan Kaiserwetter is!

kaiserwetterwo

Jihaaa! Grand beau. Wat een dag. Je moet er gewoon zijn! Kijk eens voor een short ski met Skywork Airlines naar Bern bijvoorbeeld!

gemcliff

Verder kijken we vandaag ff niet. In het laaglandbericht heb ik net nog deze kaart toegevoegd. Mooi creatief dagdromen van lang aanhoudende vorst en Elfstedentocht. Samen met Weissensee haha! Verder alleen in het nu genieten!

 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

53 reacties

Gesloten voor reacties.