perfecteglijbaan

In het verleden heb ik nog wel eens grappig gedaan door een glijbaan te plakken of te tekenen in een weerkaart om te laten zien wat ik bedoel met het begrip “glijbaan”. Vanavond is dat echt overbodig. Zie de jetstream hierboven. Je mag je er één of twee en lokaal misschien wel 3 meter poeder bij voorstellen. Jongens, jongens en meisjes wat een weerkaarten. Heremetijd. Niet alleen mijn tweede boude voorspelling lijkt uit te komen maar ook mijn hele seizoensverwachting. Ruim voldoende sneeuw in de Alpen…. moeten we wel nog ff op de schaats komen maar daar wordt ik zo langzamerhand ook weer optimistischer over.

accu2101-12

Het Europese weermodel, toch al niet zunig de laatste tijd, doet er vanavond nog een schepje bovenop. Een hele dikke “drol” van meer dan 2 meter sneeuw berekend tussen Les Menuires en Kleinwalsertal. En iedereen die buiten deze boot valt krijgt ook nog een meter sneeuw cadeau. Of ach in Kärnten en Zuid-Tirol (Val Gardena) maar een halve meter. Laten we nu alvast afspreken samen dat we gewoon ouderwets gaan klagen als er straks maar 60cm valt. Zo van: “Weer een mislukte voorspelling!” Maakt allemaal niet meer uit. Kan niet meer stuk. Dat wil zeggen: een mannetje of 20 zie ik wel in lawines sterven de komende 3 weken. Voornamelijk toerskiërs en onverantwoordelijke freeriders maar toch. Bereid je daar maar alvast op voor.

lesmenuires2101

Via de Bizztravel app sturen Johnny en Danielle deze in uit Les Menuires….

aussois2101

En Stefan van de Voort doet deze uit Aussois. Dat zijn toch echt al hele mooie condities…. aan dat zonnetje gaan sommigen nog weemoedig terugdenken vrees ik als het straks in fasen soms dagenlang achter elkaar sneeuwt in de Alpen.

orcieres

Hier het bewijs dat Auke terecht als dump is neergezet. Over een uurtje kan ik de vanavond bijgewerkte grafiek tonen en daar zul je de piek nog verder zien uitslaan dan nu al van 75 naar 105cm sneeuwhoogte.

sneeuwNL2101

Vanochtend toonde ik al de schitterende winterdepressie waar we op af stevenen. Hier zie je een moment dat Nederland dik in de sneeuwbuien zou terechtkomen op 30 januari. Die gaan we zo nog in de pluim zien. Eigenlijk is alles mogelijk in die stroming. Een storm recht op de Hollandse kust zoals in de GFS06u te zien was (H/T Ronaldo) maar ook een polar low achtige 20cm sneeuw in de Lage Landen moet je niet uitsluiten. En de grootste kans is altijd nog dat het weer van de kaarten verdwijnt… maar de consistentie neemt met elke run toe…

sauerlandaccu

Ja wrijf je ogen maar eens uit… Een meter poeder in de Wintersport-Arena Sauerland. En we weten dat dat een factor 2 groter kan uitpakken. Wat voor de Lage Landen nog fors onzeker is, is voor Duitsland al bijna onvermijdelijk. Idiote sneeuwval kort na zogenaamd het warmste jaar ooit (zie hierrr en hierrr en hierrr).

[metaslider id=53348]

Wat betekent het voor komende zaterdag de grote reisdag? Je ziet het: in feite rijd je op weg naar de Alpen de hele dag met de sneeuwval mee. Mensen die huiswaarts keren knallen door het front heen. Grote files zijn te voorzien. Zeer vroeg rijden op zaterdag of liever nog vrijdag al is aan te raden. Vrijdag trouwens ook sneeuw maar dan alleen in de Alpen. Zondag is ook een optie. Ach en het heeft echt met je zin voor avontuur te maken…. Heb je een goede auto met goede banden moet je echt zelf maar zien…

reisdag3101

Kijken we meteofiction naar zaterdag de 31e zien we dat men evengoed op weg weer naar huis opnieuw in de file komt. Dit is het nieuwe weertype waarmee we moeten dealen de komende periode. Voor we in februari….. gaan schaatsen?

lijntje

Het Amerikaanse model heeft weer een stuk of 3 mooie lijntjes met aanhoudende vorst vanaf de 30e in de Lage Landen. Het Europese model heeft nu welgeteld één avontuurlijk lijntje dat vanaf 5 februari richting schaatsen wijst. Nog niks voor een derde BV of zo hoor…

pluim2101-12

Hier de sneeuw in beide weekeinden zoals hier al genoemd…. Die van zaterdag uit het warmtefront is logischerwijs het grootst. Gevolgd door dooiweer zoals we weten. Die van weer een week verder vind ik het spannendst. Dat is buiïge neerslag na een koufront. Allerlei uitschieters zijn dan mogelijk. En zie dat ene lijntje op 3 februari naar 10cm sneeuw in 6 uur uitschieten…  vooralsnog gaat Duitsland diep de winter in en kwakkelen wij door…. maar positieve verrassingen zijn behoorlijk waarschijnlijk… duim dus zo je wilt vooral omdat deze scenario’s prima samengaan met meer sneeuw naar de Alpen. En uiteindelijk is dan genoeg genoeg.

Eric is weer “thuis” in Brixen en is als groot fan van het Hahnenkamm-rennen alle dagen met die wedstrijd van komende zaterdag bezig. Vandaag werd er aan de baan gewerkt omdat er gisteren veel ongelukken waren bij de Mausefalle. Lees het ook hierrr. Op de wedstrijddag zal de sneeuw geleidelijk toenemen. Het is te hopen dat alle toppers al in de ochtend kunnen starten…


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

64 reacties

Gesloten voor reacties.