Konigsleiten Edelweishaus

Königsleiten Edelweishaus

Het is prettig wakker worden vanmorgen. Het heeft mooi gesneeuwd in de Alpen en dat gaat nog wel even door. Zoals hier in de Zillertal Arena bijvoorbeeld!

Madesimo_1600

Madesimo

Hajo zoomde gisteravond al mooi in op de Franse alpen, ook daar aan sneeuw geen gebrek. Vanmorgen kijken we daar de Zwitserse en Oostenrijkse Alpen. Madesimo aan de zuidkant heeft over afgelopen avond en nacht weer zo’n 30 centimeter te pakken hoor.

chironico_Levo=inta_850

Chironico

De sneeuwgrens ligt meest op zo’n 800 meter, zoals hier in het Zwitserse Chironico.

Mittelberg 2

Vanuit het noordwesten van Oostenrijk wel snel verder zakkend nu. Waar al weer aardig wat gevallen is hoor! Mittelberg, al zo’n 20 centimeter en het vlokt nog lekker door. Beeld van deze camera geplukt. Maar straks ook nog maar even de twitter van Hans ter Braak checken..


Dat is af-en-aan rijden dus.


Net als hier trouwens!

Caroliene kan ons melden dat het ook in het dal van Zell am See sneeuwt!

Vandaag is de sneeuwgrens overal prachtig laag en sneeuwt het zowat op elk plekje in de Alpen. En dit is nog maar het…

Geplaatst door Wintersportweer op woensdag 10 februari 2016

 

Hajo heeft op facebook nog meer prachtplaten verzameld!

rsym_16021009_16021000

Overal sneeuw

Speciaal voor Eric. Het sneeuwt, nu echt in heel de Alpen. Hoewel niet eerder gesuggereerd dat dat het geval was kunnen we nu in ieder geval wel spreken van een algeheel gesloten dek. Vanuit het noordwesten wordt het vandaag langzaam droger, dat zal vast nog meer mooie platen op gaan leveren!

rsum_16021018_16020912

Accumulatie tot vanavond

Met gisteravond en afgelopen nacht meegenomen zullen we vanavond op ongeveer deze totalen uitkomen. In Karinthië of net ten zuiden daarvan zal de halve meter wel aangetikt worden.

Zw EC

Accumulatie Zwitserland

Laat ik Zwitserland niet vergeten. Mooie verse laag ook lijkt me zo.

Stufe 3

Lawinegevaar

Dat heeft ook zo zijn nadelen. De Zwitserse lawinedienst waarschuwt: stufe 3. De gevaarlijkste eigenlijk hebben we van Hajo geleerd. Want toch te verleidelijk meestal. Wees gewaarschuwd!

150 tot 200 cm

Dat is nog eens accumulatie

En er gaat nog wel wat bijvallen hoor. De Italiaanse weermannen houden het op bovenstaande. Moet ik wel bij zeggen dat dat geldt voor boven de 2000 meter. Soms zal de sneeuwgrens tot en met komend weekend nog wat fluctueren in vooral Zwitserland. Onzeker is dat nog een beetje: het kan tot 800 meter zijn maar ook af en toe tot 1300 meter. Voor het noordwesten van Oostenrijk geldt dat ook enigszins. Zaterdag lijkt er weer een lichte föhn op te steken; sneeuwgrens misschien tijdelijk rond de 1200 meter.

pslv_16021512_16021000

Frederic hoog

Dit noem ik voor het gemak ook maar een Frederic-hoog. Omdat het “kantelt”. En wat uitbreidt naar het noorden. Dat is heel goed nieuws natuurlijk. De stroming wordt noordelijk.

t850_16021600_16021000

Noordelijke stroming

Blazen maar met die kou dus. Die zakt ver uit. Over de Alpen en Spanje tot in Afrika. Veel sneeuw ook voor de Pyreneeën zoals al eerder in het vooruitzicht gesteld.  Het is nog een beetje afwachten hoe snel dat op zondag of maandag gebeurt. Het Amerikaanse weermodel stelt dat vanmorgen een klein beetje uit waardoor de temperatuur in het oosten van Oostenrijk tijdelijk wat verder oploopt. Maar maandagavond zit het zeker goed. En waarschijnlijk overal tot in de laagste dalen meer sneeuw. Hoewel ik voor het oosten dan dus nog niet helemaal zeker ben.

rart_16021606_16021000Balkan

Wat er in de nacht naar dinsdag gebeurt is ook wel spannend. Dat hangt af van wat het lagedrukgebied dat via de Middellandse zee over de Balkan noordwaarts trekt gaat doen. Nog altijd is het onzeker of het een beetje blijft rondtollen of al snel noordwaarts wegtrekt.

news_16021612_16021000Balkan

Balkan sneeuw

Het Europese model doet dat eerste. Veel sneeuw op de Balkan..

news_16021618_16021000-O-Oostenrijk

Dump voor het oosten van Oostenrijk?

En voor Oostenrijk. Mooi is ie toch? Het zou 40 tot 50 centimeter op kunnen leveren. Even afwachten maar. Zoals gezegd: de Amerikanen zien hem nog steeds niet zitten.

rsum_16021706_16021000di Ec

Volgens het ECMWF

Woensdagochtend komen we dan hier uit volgens het ECMWF,

rsum_16021706_16021000di GFS

En hier volgens het GFS. Waarbij een groot deel daarvan in oostelijk Oostenrijk dan trouwens als regen op maandagmiddag zou zijn gevallen. Niet waarschijnlijk, maar wel iets om nog even in het achterhoofd te houden.

Zw EC

Zwitserland? Zit wel goed hoor. Alleen het zuidoosten misschien niet veel nieuwe neerslag. Maar dat ligt er dan al prima bij.

hgt0_16021618_16021000vorstgrens

Vorstgrens

Na volgende week donderdag lijkt er even niet zo veel neerslag meer te gaan vallen. Maar mooi is dat het wel koud blijft. Ga maar uit van deze vorstgrenzen. Tot in de laagste dalen dus! Al met al prima vooruitzichten, waarmee we voor de Alpen prima de tweede helft van de winter in kunnen toch?

Zell am See boven

Caroliene is boven inmiddels. Ziet er vervelend uit – ik ben jaloers. Veel plezier!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

39 reacties

Gesloten voor reacties.