innsbruck0304

Mijn favoriete kleine skigebied is zonder twijfel de Nordkette in Innsbruck. Alles links en rechts van die lawinehekken heb ik geskied. En ik droom ervan dat ik daar nu was vandaag. Deze pure offpiste hellingen zijn beveiligd met detonaties. Je ziet de losgekomen sneeuw en iets rechts van het gebouw van de Seegrube ook een ronde plek waar een bommetje is gegooid vanochtend.

ischgl0304

In Ischgl zien we ook het werk van de lawinedienst. Vanaf die punt is aardig wat losgekomen!

fideris0304

In Zwitserland zien we al kleinere skigebieden die zijn gesloten. Hoe grappig ziet dat er nu uit! Dit is Fideris.

fideris0304b

Omdat het daar zo mooi is vanochtend ook deze nog!

scuol0304

Even verderop in Scuol is de boel nog wel open. En ligt er een mooie piste klaar…. voor het handjevol mensen dat er nu al is. Met Pasen zal het dan wel weer drukker zijn. Maar graag dus reacties van mensen die het geluk hebben vandaag op in een skigebied te zijn.

andermatt0304

En denk nu niet: gatver wat is het mistig vandaag! Bijvoorbeeld in Andermatt vanochtend. Nee gewoon naar boven de piste op.

lech0304

In Oostenrijk is het alleen in Vorarlberg strak blauw vanochtend. Dit is Lech. En rond de Arlberg is het lawinegevaar op 4 blijven steken terwijl het in Tirol en Oost-Zwitserland weer naar 3 is verlaagd. Evengoed bloedlink overal. Een ernstig lawineongeluk ergens in de Alpen vandaag is een zekerheid.

werfenweng0304

Verder naar het oosten zoals hier in Werfenweng zie ik dit. Wordt juist vanmiddag erg mooi hier terwijl het westelijk Alpengebied dan alweer bewolking krijgt. Wat een werk voor de liftmaatschappijen zeg om alles weer in orde te maken.

pasenaccu

De Pasen zelf zal het in de Alpen vooral sneeuwen! Morgen zaterdag duidelijk wat meer in de Franse alpen beginnend met een sneeuwgrens van 1300m. In de loop van morgen breidt zich dat uit over het hele Alpengebied. Ook zelfs wat aan de zuidkant.De sneeuwgrens gaat weer terug naar de lagere dalen. Alles boven ruwweg 700m is wit. In de Franse Alpen mag je daar 1200m van maken. Tweede Paasdag zal het in het westelijk Alpengebied de zon doorbreken. In Oostenrijk gebeurt dat pas dinsdag.

8aprilec

Woensdag grote onzekerheid. Het hogedrukgebied installeert zich dan boven groot-Brittannië en de Lage Landen. Eerder al liet ik met deze ingetekende kaart zien dat het daaruit tegelijkertijd aan de Oostenrijkse noordkant kan sneeuwen en in Piemonte. Vanochtend is het of of in de modellen. Het Europese model zegt: Piemonte!

8aprilgfs

Het Amerikaanse model zegt voor 8 april juist: dikke sneeuw in Oostenrijk. Even afwachten dus.

accuec0304

 

Uiteindelijk komt iets van zo iets er nog bij voor het dan schitterend weer kan worden in het voor veel skigebieden afsluitende weekeinde van 11 en 12 april.

wolken1204

Doen we het voor toch op zondag 12 april? En niet eens te warm daarbij. Kortom: ik kom straks op een 3-2 voorsprong in boude voorspellingen te staan.

Lederhose-Wedel-Finale

Mijn tip voor dat slotweekeinde? De Zillertal Arena. Niet aaleen omdat mijn BV daar specifiek over gaat: alle liften en pistes hier open. Nee vooral omdat je een gratis skipas kunt scoren als je in dirndl of lederhose komt opdagen. Wie gaat? Meer info hierrr.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

25 reacties

Gesloten voor reacties.