mooistecliffhanger2001

Zoals hierboven eindigt het Amerikaanse weermodel vanochtend. Zie het sneeuwen op de hele Noordelijke IJszee én Noordzee en dus logischerwijze ook in de Lage Landen (met vorst en dus droge sneeuw) en opnieuw dik in de Alpen. Want ja, de Alpen staan er erg mooi op de komende periode. Het laaglandwintertje gaat er inderdaad aan rond 24 januari, maar dat brengt juist extra glijbanen naar de Alpen op gang. Dat zier er goed uit voor de Krokus en dus ook voor mijn tweede BV. Ik ga nu eerst even alle reacties van de laatste 3 dagen nalopen om te zien of iemand mijn BV al heeft afgeschoten.

badkleinkirchheim2001

Ik hang het succes van mijn tweede BV letterlijk op aan jullie reacties. Valentijn heeft hierrr terecht aangegeven dat Kärnten de probleemzone is momenteel. Bad Kleinkirchheim dat hij noemt is inderdaad beneden op 1100m groen. Maar het vriest wel en de kunstsneeuw kan lekker draaien. De dalafdaling is gewoon open.

Webcam Panoramahotel Hauserhof

Joe zit vanaf komend weekeinde in Nassfeld en hij stelt hierrr vast dat het beneden helemaal groen is. Hij geeft er zelf bij aan dat dit 600m hoogte is, maar voegt daar hieronder weer aan toe dat er zelfs een dalafdaling naar deze hoogte door de groene weide open is momenteel. Best wel bijzonder eigenlijk….

nassfeld2001b

Het grootste deel van het skigebied ligt boven de gelijknamige pas tussen 1500m en 2000m. En daar ligt het er zo bij…. niets te klagen dus. Heerlijk! OK we pakken de tweede BV gedaan op 12 januari (nu al weer 8 dagen geleden en dat is meteorologisch een eeuwigheid) er even bij…..

Mijn tweede boude voorspelling hang ik op aan deze pluim van Vorarlberg. Ik ga erin mee dat het na de volgende wel/niet ZW-storm gedaan is met de warme fasen in de Alpen. Dat de kunstsneeuw dan langdurig kan spuiten terwijl de poedersuikerbus regelmatig zal rondgaan. Hoe kan ik die BV meetbaar maken? Zullen we het zo definiëren:

  1. Vanaf de 17e zijn de Alpen minimaal tot 31 januari aanhoudend in de vriesstand en kan er eindeloos veel kunstsneeuw worden gespoten
  2. Er komen tot aan het einde van de krokus geen echt slechte weken meer in het overgrote deel van de Alpen zowel aan noord- als zuidkant (zeg maar: merendeel van de pisten en dalafdalingen is open)
  3. Geen toezegging over grote dumps maar minimaal regelmatige sneeuwmomenten gaan alles ook offpiste mooi wit houden tot einde krokus met daarbij 1500m voor de zuidhellingen en 1000m op de noordhellingen als maximum voor de sneeuwgrens (vermoedelijk wat lager)

Voor mij past het binnen deze BV die rept van “het overgrote deel van de Alpen zowel aan noord- als zuidkant” dat tot over de krokus er soms wat problemen zijn in een “extremiteit” zoals Kärnten (min of meer al een deel van de Sloveense Alpen) of de Alpes Maritimes. Nu ja… ik leg mijn lot gewoon weer in jullie handen. Zeg het maar… zodra er tot aan het einde van de krokus uit 2 verder uit elkaar gelegen skigebieden waarvan toch wel 1 “normale” regio tegelijk serieuze klachten komen is mijn BV er aan. Waarbij ik aanteken dat zelfs Kärnten op dit moment eigenlijk nog heel netjes binnen de BV past (zuidhelling boven 1500m wit, dalafdaling open etc). Waarbij ik als belangrijkste aanteken dat ik het leuk vind om een BV te verliezen. Ik wil namelijk niet groter en zelfs niet even groot zijn als de weergoden. Ik ben maar een mier…. dus verwijt me nooit dat ik BV’s per sé wil binnenhalen. Het is entertainment om samen goed de winter door te komen en in redelijkheid houden we samen de score bij… waarvoor dank!

flutlicht2001

De Wintersport-Arena Sauerland vanochtend. Hoezo spierwit? In Rauris was het me ook al opgevallen hoe witter dan wit kunstsneeuw is. Echt witter dan natuursneeuw. Het voegt wat dat betreft echt iets toe aan moeder natuur. Sauerland heeft een beetje pech want een kleine naamloze sneeuwstoring trekt vandaag vanuit Beieren naar de Oostzee. Dat houdt dit skigebied mooi in de kou maar de sneeuw passeert oostelijk richting Berlijn waar het vanmiddag zal sneeuwen zoals in de meteofiction in Amsterdam op 4 februari.

Sneeuwval of geen sneeuwval. Het is gewoon yummie daar momenteel! De nevels die je ziet komen van de kunstsneeuw die overal wordt gespoten. Zodra de brede piste naast de stoeltjeslift in beeld komt zie je iemand heerlijk korte bochtjes carven op een piste 2x zo steil en 2x zo lang als SnowWorld Landgraaf. En wat is het leeg! Voor de gebieden zijn de vaste schoolvakanties een kwelling. Voor jou als mazzelpik die een keer een midweeks dagje kan gaan is het de hemel. Doen dus! Wie gaat? Wie bericht? Ik kan niet weg want mijn vrouw is als journalist twee dagen naar Zwitserland gezonden om een verhaal te maken over de effecten van de koerssprong van de Franc. Je leest het spoedig in De Telegraaf! De Volkskrant had er vandaag al een boeiend verhaal over (zie Blendle).

auke-accu

Jeroen roept me hieronder op zo snel mogelijk door te gaan met de Alpen. Bij deze. Hierboven de neerslag te verwachten uit Auke. Schitterend voor dat deel van de Alpen. De sneeuw bij Stuttgart is al het begin van de Nordstau na Auke als gevolg van een grote zwakke depressie met de kern boven Rome. Die heb ik al netjes uitgelegd in dit bericht van 18 januari.

2001-192

We kunnen daar nu aa toevoegen dat die nordstau die donderdagavond begint, op zaterdag ingehaald wordt door dezelfde glijbaan die ook het laaglandwintertje gaat verdrijven…

eindll

Daarbij moet je je dan deze sneeuw in de Alpen en ver daarbuiten voorstellen zondagochtend. Hoe is het op de wisseldag zaterdag?

zaterdagochtend

Hier zie je het front binnenkomen terwijl de nordstau in Obertauern, St. Martin am Tennengebirge en Die Tauplitz (onze oostelijk partners) zeker nog zal aanhouden. Zaterdagochtend sneeuwt het mooi in de Lage Landen. Voor de Alpen te hopen dus direct gevolgd door regen in onze kikkerlandjes. Zaterdagmiddag bereikt dat de Jura en de noordelijke Franse Alpen. Aan het einde van de middag zit de hele noordkant dan al dik in de sneeuw. Zeker in de avond kan het stevig sneeuwen. Ergo: vertrek zaterdag heel vroeg als je naar de Alpen moet. Ga je naar huis heb je op zaterdag niet zo’n probleem. Op zondag wel.

sneeuw2001

Ik sluit voor nu even af met die sneeuwpiek in Nederland komende zaterdag. Hij lijkt hoog maar kijk naar de schaal. Ga uit van 5cm kan het alleen maar meevallen. En daarna regent en dooit alles weer snel weg. In het oosten zie ik eventueel een sneeuwdekje. Maar er komen meer fronten aan dus ook daar hebben we weinig hoop van. Straks nog even een blik op de GFS06 of de leuke meteofiction er nog in zit!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

96 reacties

Gesloten voor reacties.