De timing is echt voortreffelijk. Eind oktober begin november kan een sneeuwdump echt al blijven liggen in de Alpen en daar regionaal ook al als koelkast gaan werken die binnendringen van al te zachte lucht minder waarschijnlijk maakt. Morgen gebeurt het: de Alpen worden zo mooi wit als je het in het skiseizoen zou verwachten. Hierboven de laatste berekening qua verwachte centimeters. Dat is altijd de grote onzekere factor en dus moeten we voor de hele Alpen uitgaan van 10 tot 50cm.

Het allermooiste nieuws is dat er in de bovenlucht weliswaar een korte opwarming komt richting 1 november, maar dat daar door de rijkelijke sneeuw en kou aan de grond nauwelijks iets van te merken zal zijn. Vervolgens zien we het ensemble duidelijk weer de weg omlaag zoeken wat het echt zeer aannemelijk maakt dat de sneeuw die nu gaat vallen boven de 1000m nauwelijks meer zal wegdooien.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

41 reacties

Gesloten voor reacties.