Een memorabele 26-11-2021 – blik van mijn woning in Kaprun op de Burg

Dit is zoals we allemaal hopen dat een wintersportseizoen verloopt. De Alpen sneeuwen eind november en begin december dik in en krijgen een witte wintermantel die met de laagstaande zon boven 750m met geen mogelijkheid meer weg te branden is tot diep in februari of maart. En in de winter van 2021-2022 lijkt dit te gebeuren. Ook dat je al op de snelweg richting wintersport in Luxemburg, Frankrijk en Duitsland volop sneeuw ziet onderweg.

Dit is dan even waar ik blij zit te wezen de komende weken voor ik voor kerst nog ff kom schaatsen in Nederland. Vooralsnog op de Jaap Edenbaan, waar ik ooit nog met jullie hulp een “WSWM.nl: ‘het klimaat koelt weer af'” sponsorbanner langs de baan zou willen hebben. Maar goed: hoe mooi dit…. het gaat hier dus 10 of meer dagen op rij elke dag een beetje sneeuwen. Op wat voor sneeuwhoogtes kom je dan uit?

Niet te zuinig mensen! Dit is dan in het Amerikaanse model 2 weken vooruit maar toch. Dit is een ongekende bak sneeuw voor het begin van het seizoen. Men zegt dat het niet goed is voor de ondergrond omdat de vorst niet de bodem in kan trekken. Ja dat zou kunnen maar ik een echte pittige winter maakt dat niet uit. Gaan we zien. En wat doen de Lage Landen?

Hierboven de twee actuele berekeningen voor de sneeuw in de Lage Landen. Lokaal maximaal 5cm maar er staat ook harde wind vanavond en vannacht dus kleine verstuivingen zijn mogelijk. Maar met een nog warme ondergrond blijft er niet veel liggen.

In het nauwkeurige korte termijn Harmonie-model zien we de sneeuw ook al liggen zaterdag middag. 4cm maximaal in ….. het Hart van Nederland! Dit komt zo toch vaak wel uit. Grappig als juist De Bilt mooi wit zou worden. Geeft die klimaatwetenschappers dan wat te denken als ze naar hun werk fietsen (neem ik aan want ze zullen toch heus niet met de auto gaan toch?). Grappig om te noemen dat het KNMI vanochtend voor het eerste een sneeuwicoon heeft geplaatst bij de verwachting en het woord “sneeuw” noemt terwijl de afgelopen dagen enkel een kleine kans op “winterse neerslag” was gemeld.

Twee belangrijk pluimen. Links Oostenrijk op 1300m en rechts Nederland op zeeniveau. Als je goed kijkt zie je in de meteofiction een vorstperiode beginnen.

Daar hoort deze weerkaart bij met koudetransport uit het zuidoosten. Pure meteofiction maar het is een primeur en die moet gemeld worden. Dus onthoudt: op 26 november ’s ochtends kwam het Amerikaanse model voor het eerst met een vorstperiode voor de Lage Landen in de hoofdrun.

Ik ben behoorlijk druk vandaag dus hou ik het kort. Doe je voordeel met dit prachtige interview van Ongehoord Nederland met Prof. Dr. William Happer. Echt de moeite waard. Wel in het Engels.

PS Vanavond om 20.00 uur is mijn vriend Wim Hof live bij Blckbx.tv om heel Nederland een booster te geven. Ik heb zelf eindelijk weer eens de rust gevonden om te vasten. Nu mijn derde dag zonder eten en natuurlijk verder enkel water, thee en koffie zonder suiker. Ik heb geen woorden voor hoe mooi dat overal in je lijf voelt. Het Franse woord voor vasten is “jeune” wat letterlijk verjongen betekent.

PPS Donaties zijn welkom en goed voor meer meteofiction en voorpret.

Categorieën: Alpenweer

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

17 reacties

kirsten_dl · 26 november 2021 op 11:44

Prachtige vooruitzichten voor wie op wintersport kan/mag. Ik doe het voorlopig iets dichterbij huis.
Maar daarom niet minder avontuurlijk of leuk uiteraard. 🙂
Een wandeling van +- 20km staat op de agenda, hopelijk doorheen een winterwonderlandschap.

Alvast en fijn weekend @ iedereen en hou het veilig op de weg !

Hanno · 27 november 2021 op 09:22

Geweldig nieuws! Wat zou je mij aanraden als ik dit weekend of volgend weekend de luxe heb om naar Zermatt in Zwitserland te gaan rijden? Sneeuw is fijn maar tijdens het skiën is zon ook wel prettig voor zicht. Gr Hanno

Hajo · 27 november 2021 op 10:15

Je bedoelt volgend weekeinde of het weekeinde daarna toch?

Everlast · 27 november 2021 op 10:43

Weet jij of er bij voldoende sneeuwval de Maiskogel open gaat voor kersvakantie Hajo?

  Hajo · 27 november 2021 op 13:11

  Vermoedelijk gaat alls open op 13 december maar dan met 2G. Dat is de planning.

kirsten_dl · 27 november 2021 op 11:19

We schrijven zaterdag 27 november 2021, het was vannacht dusdanig warm dat mijn autobanden vanonder mijn auto smolten. Vanwege de dramatische klimaatopwarming.

1638007284291

🙂

  kirsten_dl · 27 november 2021 op 11:21

  PS jammer dat er nog steeds geen mogelijkheid is om via wswm.nl foto’s te uploaden zoals we het gekend hebben.

   Hajo · 27 november 2021 op 13:21

   Nou als je dus bij dat Postimage naar delen gaat en dan kopieert bij “Miniatuurafbeelding voor websites” en je plakt dat in en reactie dan krijg je bovenstaande. Je andere twee waren min of meer hetzelfde dus maar weggelaten. Lijkt me prima zo…. verder hebben we nog de Facebook groep Weercafé die bedoeld is om plaatjes aan te dragen voor de eenmansredactie. Zie: https://www.facebook.com/groups/weercafe/

    kirsten_dl · 27 november 2021 op 13:46

    Oké, prima zo én duidelijk @Hajo !
    Facebook ben ik het voorbije jaar net weer even veel minder actief en heb zelfs al vaak op het punt gestaan mijn account te verwijderen.
    Het constante gehakketak en haatgedrag hoeft niet langer deel uit te maken van de samenleving waartoe ik ook behoor.

Richard · 27 november 2021 op 11:40

Heeft iemand nog een sprankje hoop dat Oostenrijk in januari nog open gaat

  kirsten_dl · 27 november 2021 op 12:01

  Ik hoop voor jou van harte mee enerzijds @Richard, anderzijds zeg ik, vergeet wintersport seizoen 2021/22.
  Met de ‘nieuwe’ snel oprukkende ‘coronavariant’ 😆 (net op tijd voor de feestdagen zodat ze alles met plezier en een grijns op hun smoel nog een keer op slot kunnen gooien en onze feestelijkheden kunnen inperken) gaat het niet de goede kant op.
  Weldra gaan enkele landen nogmaals in lockdown en dat gaat verregaande gevolgen hebben in onze voedselketen. Spendeer dus het geld dat je zou uitgeven aan skiën beter aan het aanleggen van voedselvoorraden. Be prepared!

   Jeroen · 27 november 2021 op 18:15

   Doe niet zo ongelofelijk overdreven neurotisch Kirsten, vind je het gek dat je haat gedrag ontketend in je Facebook account met zulk soort opmerkingen

    Hajo · 27 november 2021 op 18:44

    Ik moet me bij je aansluiten…. enerzijds is Kirsten_dl iemand die WSWM door dik en dun trouw gebleven is. Anderzijds is haar reageren ook een beetje dwangmatig voorspelbaar. Neurotisch … dat zijn diagnoses die alleen een psycholoog mag stellen. Maar we hebben ooit spelregels gehad (nu ben ik meer “verlicht heerser” hier die op gevoel dingen verwijdert) waarin het continu wijsneuzerig doen en de reactiestroom ook kwantitatief willen overheersen een reden voor een waarschuwing was. Natuurlijk denk ik ook regelmatig: heb je haar weer…. ja de Ardennen zijn erg tof…. ja met een lockdown kunnen we maar beter de natuur in gaan…. ja covid en klimaat zijn verschrikkelijke complotten en het wordt nog veel en veel erger…. anything else? Beetje humor misschien? The lightness of being en zo. Dus Kirsten_DL: calm down a bit! We love you 😉

Gerrit · 27 november 2021 op 13:29

Waar haalt ventusky zijn info vandaan geven na de eerste week van december sneeuw en vorst in Nederland

Hajo · 27 november 2021 op 15:05

Ventusky werkt met drie modellen. GFS, GEM en ICON. J kunt tussen die modellen switchen en kijken wat ze geven. GFS wordt 4x per dag ververst. De andere 2x per dag. En logisch dat we nu in en fase zitten waarin die modellen soms wel en dan weer niet een vorstperiode voorspellen. De opeenvolgende runs geven ook een sort ensemble van waarschijnlijkheid. Bijv van de laatste 5 hoofdruns gaan 2 voor vorstperiode en 3 niet, dan is de kans ruwweg 40%.

  Gerrot · 27 november 2021 op 16:31

  Duidelijk dank je

Aart · 28 november 2021 op 12:11

Verdomd, in Winterberg al 2 liften open: https://www.skiliftkarussell.de/nl/stroom/informatie-over-liften-en-pistes/
Maaaaar:
“De regel “ingeënt of hersteld” geldt in het hele skigebied en in de hutten. Kinderen en jongeren tot 15 jaar zijn uitgesloten. Houd een bewijs van vaccinatie en identiteitskaart bij de hand. In het skigebied worden willekeurige controles uitgevoerd. In de hutten wordt elke gast bij de ingang gecontroleerd. Mondmaskers zijn verplicht in de lift en in alle wachtruimtes.*”
Toch te zot voor woorden: ….houd een bewijs van vaxxinatie… (dus 1G??) en ….in de lift een mondluier op…. man man man, waar moet dat heen?

Ben maar een zeer beperkt en onervaren skiër (vanaf mij 58e begonnen, rood is al een uitdaging 😉 ) en ken daarom maar 3 skigebieden: Winterberg, Hinterglemm en St.Anton am Arlberg. Alle drie gebieden met veel webcams waarmee ik, in combinatie met eigen foto’s/video’s en geheugen mijn eigen feestje maak 🙂 .
Hopelijk komt er een flinke vorstperiode met veel natuurijs, kunnen we in ieder geval in de vrije natuur op de schaats. Het is wat het is.

Gesloten voor reacties.