Na de 50mm regen die we gisteren weer te verstouwen kregen in Krommenie viel mijn oog gisteravond uit het huiskamerraam ineens op de schitterende wolkenlucht compleet met “AlpenWolkenglühen”. Veel meer dan mooie cumulussen heb ik als paraglider toch niet nodig want ik weet dan wat zich in de atmosfeer afspeelt, waar je in Holland aan de grond amper iets van merkt. In de Alpen kun je ook als wandelaar ineens een opstijgende wind langs een steile berghelling voelen. Dat is thermiek! En die wolken stijgen al snel hoger dan de Mt. Blanc en de Mt. Ebrus.  

uitsnede-wolken

Wat vind jij mooier? Die eeuwige onveranderlijke bergketen waar je steeds van die takkeneinden voor om moet rijden om van A naar B te komen? Of de meer praktische Hollandse landinrichting met een permanent diorama van wolkenluchten? Nu zeg ik: ik kies voor Holland. Maar dinsdag als ik in Ramsau am Dachstein zit, zal dat alweer anders zijn. Ik aard daar sneller dan een plant wortel kan schieten. 

uitsnede-kdijk

Geloof het of niet maar deze uitsnede is van dezelfde foto als de uitsnede erboven. Boven dat gloeien en onderen pikkedonker vijftig tinten grijs.

uitsnede-vliegtuig

En na MH17 kijk je toch ook weer anders naar passerende vliegtuigen. Zo fragiel in wezen! Net als alle mensenlevens erin.

uitsnedezon

En dit nat wittig oplichtende gras is ook zooo mooi. Ja dat is echt mijn voortuin die op kosten van lokale boeren en de gemeente wordt onderhouden… bij de hijskraan wordt een oude Zaanse boerderij compleet in oude stijl met originele balken die moeiteloos een brand hebben doorstaan herbouwd.

italieregen

Snel naar het weer! Gisteren schreef ik over de horrorzomer in Italië. Voor hun begrippen dan. Zal verder heus vergelijkbaar zijn met onze zomer momenteel. Maar zie hier inderdaad weer heel Italië op het uiterste zuiden na weer in de regen komende dinsdag.

 ensItalie0308

En dit is een Midden-Italiaans ensemble. Het lijkt de noordkant van de Alpen wel! 

azoren0308

Wat bepaalt de komende tijd eigenlijk ons weer? Is het een Scandihoog? Nee want de schitterende Scandinavische zomer gaat nu ook ten einde. Ook daar nu weer veel regen. Moskou is heel droog, maar er is geen bepalend hoog. Idem Turkije. Nee het bepalende druksysteem vinden we op een voorspelbare plek: bij de Azoren. De hele aankomende periode ligt het daar en duwt het neerslag het continent op. Portugal, Spanje en Marokko profiteren sterk van de hogere luchtdruk. Italië al niet meer. En de Alpen? In het oosten waar wij nu heen gaan duidelijk veel beter dan in de Franse Alpen. Zie bijvoorbeeld de berekening voor 12 augustus.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

16 reacties

Gesloten voor reacties.