ensemble Zwitserland 29-12 12u

Klik voor grotere grafiek

Het is natuurlijk een beetje hypen van wat je op de kaarten ziet als we bedenken dat we toch ook wel erg zachte temperaturen op de kaarten zien, dat de sneeuwgrens gevaarlijk zou kunnen stijgen en we weten dat er de aankomende 7 dagen voor de lage landen nog geen grammetje winter op de kaarten te vinden is. In een dergelijke situatie schrijf ik weer anders – misschien optimistischer – dan ik zou doen als het al 3 weken vroor dat het kraakte. Maar er zijn toch echt weer leuke elementen op de kaarten te vinden!

We beginnen met het bovenstaande ensemble voor een typisch skigebied in Zwitserland. Het mooie wat we zien – en dat zie je op het prikbord ook terug in Oostenrijk en Frankrijk – is dat de eerste vier neerslagpieken alle vier samenvallen met flinke temperatuurdips. De meest problematische is de tweede komende zaterdag. Die gaat samen met een sterk oplopende temperatuur. Maar die eerste – morgen – en vooral ook de derde en de vierde – op 3 en 5 januari: dat is toch afkloppen! Die laatste twee zijn koufronten waarbij het warmtefront ontbreekt! Joepie!

alpen koelkast 5 januari

Klik voor grotere kaart

Verder weg dan 5 januari wil ik eigenlijk niet kijken, maar op bovenstaande kaart – om te huilen qua temperaturen op 1500m – wil ik toch even tonen dat we meer en meer zien dat de Alpen als koelkast gaan werken waar zelfs zachte golven slecht vat op krijgen. Er blijft dan toch altijd een koudere slurf over die Alpenboog liggen. Wat wil je ook met zo’n bak sneeuw. En of die warme golf na 5 januari er komt is ook nog maar zeer de vraag!

In dat licht kijken we hieronder nog even naar de winterkansen voor de Lage Landen…

Ensemble Nederland

ensemble Nederland 29-12 12u

Klik voor grotere grafiek

Iedereen zit natuurlijk te wachten op het moment waarop ik de handdoek in de ring gooi met mijn tweede boude voorspelling van het seizoen: een overgang naar echt winterweer in de lage landen op 9 januari. Ik heb al een paar dagen geleden gezegd dat ik die handdoek niet voor 3 januari zal werpen. En vanavond is er toch weer een sprankje hoop dat er toch nog winterweer komt zoals bovenstaand ensemble voor een punt in de buurt van De Bilt bewijst. De hoofdrun (zwart) is zacht. Maar er zijn al twee lijnen die vorst- en ijsdagen produceren. Geef het eens 10% kans. Niet veel maar ook zeker niet onmogelijk… we gaan het zien!

En afsluitend de Sneeuwhoogte App uploads van vandaag…

[fbphotos id=318583624842516]


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

20 reacties

Gesloten voor reacties.