ensemble Zwitserland 29-12 12u

Klik voor grotere grafiek

Het is natuurlijk een beetje hypen van wat je op de kaarten ziet als we bedenken dat we toch ook wel erg zachte temperaturen op de kaarten zien, dat de sneeuwgrens gevaarlijk zou kunnen stijgen en we weten dat er de aankomende 7 dagen voor de lage landen nog geen grammetje winter op de kaarten te vinden is. In een dergelijke situatie schrijf ik weer anders – misschien optimistischer – dan ik zou doen als het al 3 weken vroor dat het kraakte. Maar er zijn toch echt weer leuke elementen op de kaarten te vinden!

We beginnen met het bovenstaande ensemble voor een typisch skigebied in Zwitserland. Het mooie wat we zien – en dat zie je op het prikbord ook terug in Oostenrijk en Frankrijk – is dat de eerste vier neerslagpieken alle vier samenvallen met flinke temperatuurdips. De meest problematische is de tweede komende zaterdag. Die gaat samen met een sterk oplopende temperatuur. Maar die eerste – morgen – en vooral ook de derde en de vierde – op 3 en 5 januari: dat is toch afkloppen! Die laatste twee zijn koufronten waarbij het warmtefront ontbreekt! Joepie!

alpen koelkast 5 januari

Klik voor grotere kaart

Verder weg dan 5 januari wil ik eigenlijk niet kijken, maar op bovenstaande kaart – om te huilen qua temperaturen op 1500m – wil ik toch even tonen dat we meer en meer zien dat de Alpen als koelkast gaan werken waar zelfs zachte golven slecht vat op krijgen. Er blijft dan toch altijd een koudere slurf over die Alpenboog liggen. Wat wil je ook met zo’n bak sneeuw. En of die warme golf na 5 januari er komt is ook nog maar zeer de vraag!

In dat licht kijken we hieronder nog even naar de winterkansen voor de Lage Landen…

Ensemble Nederland

ensemble Nederland 29-12 12u

Klik voor grotere grafiek

Iedereen zit natuurlijk te wachten op het moment waarop ik de handdoek in de ring gooi met mijn tweede boude voorspelling van het seizoen: een overgang naar echt winterweer in de lage landen op 9 januari. Ik heb al een paar dagen geleden gezegd dat ik die handdoek niet voor 3 januari zal werpen. En vanavond is er toch weer een sprankje hoop dat er toch nog winterweer komt zoals bovenstaand ensemble voor een punt in de buurt van De Bilt bewijst. De hoofdrun (zwart) is zacht. Maar er zijn al twee lijnen die vorst- en ijsdagen produceren. Geef het eens 10% kans. Niet veel maar ook zeker niet onmogelijk… we gaan het zien!

En afsluitend de Sneeuwhoogte App uploads van vandaag…

[fbphotos id=318583624842516]


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

20 reacties

Gesloten voor reacties.