livigno2103

Het is zo ver. Mooie plaatjes uit de Alpen. Sneeuw aan beide zijden van de hoofdkam. Hier Livigno op 1800m. Heus nog niet de lage sneeuwgrens die we einde van de komende week verwachten. In de Franse Alpen mogelijk al woensdag. Nu zit de sneeuwval nog ruim boven 1000m. Vannacht kan dat heus ook even iets van 800m worden maar dan zien we het morgen overdag weer naar 1200 en hoger gaan. Veel valt er toch niet, maar regen is nooit leuk…

regen2103

Dat dacht ook Gerda die we kennen van de Grimentz gang die jaarlijks in het Val d’Anniviers skiën. Ze was de afgelopen dagen in Warth en op de Arlberg. Vandaag reden ze naar huis vanwege…. de regen.

skizuers2103

Gisteren was het nog zo…

vrijdagwarth

En zo!

obertauern2103mark

Mark heeft meer geluk: hij reed vandaag zo Obertauern binnen. Vanochtend had ik al laten zien dat de oostelijke gebieden nog aardig zonnig waren… en hoe is het nu in Obertauern?

obertauern2103avond

Natte sneeuw lijkt me… en dat is niet beneden in het dorp maar wat hoger op de Edelweissalm.

lech2103

En hoe is het in Lech waar Gerda dus vandaag adieu zei? Het sneeuwt! Bij temperaturen rond het vriespunt. Op 1300m dus…

maandag2303

Maandag sowieso warmer en zonnig in de Alpen. Een droomdag! Dinsdag Föhn en aan de noordkant ook nog wel zonnig. Woensdag vanuit het westen snel bewolkt en dan is het aan de zuidkant al los met dikke sneeuw boven 1500m. Donderdag sneeuwt het dan ook aan de noordkant waar de sneeuwgrens naar 800 of zelfs 400m kan dalen.

gfszonnig

Het Amerikaanse model perst er dan een zonnige vrijdag de 27 uit. In het Europese model is dit zaterdagochtend. En verder alleen bewolkte dagen. Een komen en gaan van fronten! Pas de komende dagen wordt de timing zo betrouwbaar dat je er iets aan hebt. Het volgende weekeinde lijkt in elk geval weer sneeuw te brengen. Sneeuwkettingen blijven dus relevant!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

3 reacties

Gesloten voor reacties.