livigno2103

Het is zo ver. Mooie plaatjes uit de Alpen. Sneeuw aan beide zijden van de hoofdkam. Hier Livigno op 1800m. Heus nog niet de lage sneeuwgrens die we einde van de komende week verwachten. In de Franse Alpen mogelijk al woensdag. Nu zit de sneeuwval nog ruim boven 1000m. Vannacht kan dat heus ook even iets van 800m worden maar dan zien we het morgen overdag weer naar 1200 en hoger gaan. Veel valt er toch niet, maar regen is nooit leuk…

regen2103

Dat dacht ook Gerda die we kennen van de Grimentz gang die jaarlijks in het Val d’Anniviers skiën. Ze was de afgelopen dagen in Warth en op de Arlberg. Vandaag reden ze naar huis vanwege…. de regen.

skizuers2103

Gisteren was het nog zo…

vrijdagwarth

En zo!

obertauern2103mark

Mark heeft meer geluk: hij reed vandaag zo Obertauern binnen. Vanochtend had ik al laten zien dat de oostelijke gebieden nog aardig zonnig waren… en hoe is het nu in Obertauern?

obertauern2103avond

Natte sneeuw lijkt me… en dat is niet beneden in het dorp maar wat hoger op de Edelweissalm.

lech2103

En hoe is het in Lech waar Gerda dus vandaag adieu zei? Het sneeuwt! Bij temperaturen rond het vriespunt. Op 1300m dus…

maandag2303

Maandag sowieso warmer en zonnig in de Alpen. Een droomdag! Dinsdag Föhn en aan de noordkant ook nog wel zonnig. Woensdag vanuit het westen snel bewolkt en dan is het aan de zuidkant al los met dikke sneeuw boven 1500m. Donderdag sneeuwt het dan ook aan de noordkant waar de sneeuwgrens naar 800 of zelfs 400m kan dalen.

gfszonnig

Het Amerikaanse model perst er dan een zonnige vrijdag de 27 uit. In het Europese model is dit zaterdagochtend. En verder alleen bewolkte dagen. Een komen en gaan van fronten! Pas de komende dagen wordt de timing zo betrouwbaar dat je er iets aan hebt. Het volgende weekeinde lijkt in elk geval weer sneeuw te brengen. Sneeuwkettingen blijven dus relevant!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

3 reacties

Gesloten voor reacties.