Lenk im Simmental

Lenk im Simmental, Centraal Zwitserland

Mooie beelden bereiken ons deze ochtend, want het sneeuwt weer in de Alpen! Hetzelfde front dat vannacht voor wat lichte regen en sneeuw zorgde in de Lage Landen sleept nu langzaam van west naar oost langs de hele Noordkant van de Alpen. Nu, het is te zeggen, letterlijk de Noordkant deze keer, want Frankrijk houdt het op de Haute Savoie na merkelijk droger. En ook in de inner-Alpiene gebieden gaat niet zo veel vallen. Maar toch, elke opfrisser is meegenomen, zeker met het nieuwe Touch&Go front dat morgen op het menu staat.

Engstligenalp berner oberland

Engstligenalp, Berner Oberland

Hoog op de Engstligenalp in Berner Oberland op 2000m hoogte is nu toch al zo’n 10cm gevallen de voorbije uren.

Vorarlberg Furkajoch

Furkajoch, Vorarlberg

En ondertussen begint het ook al te sneeuwen in Vorarlberg, Oostenrijk. De Furkajoch op 1750m is dit. Al 150cm gevallen. Haha, natuurlijk niet allemaal vandaag.

Vorarlberg Alberschwende 750m

Alberschwende, Vorarlberg (750m)

Maar ook onderin sneeuwt het in Vorarlberg. Een mooi vers laagje op 750m. Ik zou er nu niet vanuit gaan dat het vandaag overal tot in de allerlaagste dalen wat gaat sneeuwen, maar een sneeuwgrens zo rond de 800m moet vandaag toch wel lukken.

20160219_075619

Meensel-Kiezegem

En als het ginds tot vrij laag kan sneeuwen, dan kan dat ook bij ons. Hier een foto van het veld naast mijn huis in Meensel-Kiezegem, in het oosten van Vlaams-Brabant. Jaja, ook hier een flinterdun laagje sneeuw. Niet algemeen hoor. Eerder hier en daar een plek. Net genoeg om te beseffen dat we nog altijd maar februari zijn.

rart_16022015_16021900

nieuw Touch & Go front

Dat wordt morgen zeker anders wanneer een dik warmtefront over de Lage Landen trekt. Niet alleen bij ons. Bij de Alpen wordt het weer zo’n soort van Touch & Go schampschot, vooral voor de pure Noordkant dus. Frankrijk gaat er niet veel van merken. En nu ja, het wordt wel wat meer dan een schampschot. Er kan toch zo’n 15mm naar beneden komen, lokaal nog wat meer. Eerst met een sneeuwgrens nog dik onder de 1500 meter …

rart_16022100_16021900

sneeuwgrens uiteindelijk tot net boven 2000m

… maar tegen de avond aan stijgt die sneeuwgrens sterk, tot net boven de 2000m. De wind trekt ook goed aan, dus veel hoef je van die vorstgrenswaardes niet af te trekken om aan de sneeuwgrens te komen. Vooral Salzburgerland gaat hier toch wat onder te lijden hebben. Elders, en zeker inner-Alpien gaat het allemaal nog wel enigszins meevallen. Ook daar die sneeuw, gevolgd door regen hoor, maar niet dramatisch veel.

rart_16022300_16021900

nieuwe sneeuw maandagavond

Zondag trekt de hemel dan weer open, met maandagnamiddag pas meer wolken en ’s avonds nieuwe sneeuw. Grote hoeveelheden verwacht ik wel niet. Want zoals je op dit kaartje kan zien, zijn de drukstijgingen achter het koufront vrij scherp. Dus even wat sneeuw, … en dan houdt het weer op. 10 tot 15 cm, en later op dinsdag komt de zon er weer overal door.

ECM1-96

nieuwe sneeuw NW-Alpen op woensdag en donderdag?

Daarna lopen de modellen uiteen. Het Europese model laat deze omcirkelde depressie dinsdag snel de oceaan oversteken waardoor het woensdag en donderdag weer kan sneeuwen in de NW-Alpen. Maar het Amerikaanse model houdt die depressie nog enkele dagen langer weg van ons, met dan een droog weerbeeld in de Alpen de rest van de week. Persoonlijk neig ik naar dit laatste scenario. Ik zou nu dus uitgaan van een reeks droge dagen na de sneeuw van maandagavond. Mogelijk dat er toch nog sneeuw komt, maar dat wordt dan vooral iets voor de Franse Alpen, en de Zwitserse uiteraard ook.

gfs-0-174

nieuwe koudeuitbraak te ver naar westen, met mogelijk zuidkantdump?

Uiteindelijk evolueren beide modellen wel naar eenzelfde richting. Namelijk dat richting volgend weekend koude Canadese lucht over het Azorenhoog floept en dan naar het zuiden uitzakt. Dat dat gaat gebeuren lijkt me duidelijk. Alleen is de vraag: waar precies? Het is heel reëel dat die uitbraak vrij ver ten westen van de Alpen uitstroomt. Mogelijk dat er komend weekend over 8 dagen dan nog eens een echte zuidkantdump komt, al dan niet in combinatie met een sneeuwfront voor de Noordkant. Maar evengoed dat die uitbraak zo ver naar het westen gaat, dat de neerslag de Alpen helemaal gaat missen, ook de Zuidkant, en dan wordt de reeks droge dagen serieus verlengd. We houden het in het oog. Voor al wie vanavond of morgen naar de Alpen trekt: veel plezier! Het wordt een mooie week.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

21 reacties

Gesloten voor reacties.