Het sneeuwt weer in Oostenrijk. Lichtjes. Maar alle beetjes helpen en samen brengt het hier toch echte winter. Hierboven Loser. Zaterdag daar de Loser Freeride die ik op m’n oude dag hoop te overleven.

Boven in het skigebied is heus meer gevallen. Maar vooral ook heeft er harde wind gestaan en zijn de plekken gebouwd waar de komende periode de lawines gaan komen. Dat weet je … de recente serie pisteongelukken plaatst de offpiste situatie ook in een goede context. Overal zijn mensen die wel of niet opletten. En overal hebben sommigen mazzel en anderen pech. Natuurlijk is zo’n freeride contest volledig afgezekerd.

Op weg naar Loser kruip ik eerst met m’n vriendin en co-worker in Filzmoos in het sjieke hotel Das Maier, waar Johanna Maier de sterren van de hemel kookt. Tja Valentijnsdag. Wat ga jij doen met je geliefde?

Je zou natuurlijk naar Bagdad kunnen gaan waar het lekker heeft gesneeuwd weer eens. Het gebeurde voor het laatst in 2008 maar dat was een vleugje. Daarvoor moeten we terug tot 1914 om sneeuw te zien in Bagdad.

Of naar Turkije waar men momenteel grossiert in Lake Effect Snow.

Zo komen de sneeuwbuien daar vanaf de Zwarte Zee binnendrijven. Die staat zeker op mijn bucketlist: eens naar de Zwarte Zeekust afreizen als er Lake Effect Snow is voorspeld. Ook in de Lage Landen kunnen we dit hebben. Misschien zelfs deze winter nog….

Waar het wel al heeft gesneeuwd is Slowakije.

Uit dezelfde Spuit 11 storm die we in heel Europa hebben gezien en die ook Sauerland weer winters heeft gemaakt.

Hier de windpieken van Ciara of Sabine. De Alpen hebben lekker mee gedaan.

We weten dat het nog niet gedaan is en dat het volgende stormfront onderweg is. Schotland gaat daaruit een bak sneeuw krijgen. Code geel en amber zijn ingesteld.

Ondertussen hopen de gigatonnen sneeuw zich op op het noordelijk halfrond. We zijn de gemiddelde klimatologie ver voorbij….

En dat is extra opvallend omdat het met sneeuw bedekte oppervlak momenteel juist bescheiden is.

De zon komt terig vanmiddag. En dan blijft het wisselvallig. Met gelukkig amper regen. Zon afgewisseld met sneeuwbuien aan de noordkant.

De zuidkant krijgt niks.

En de Franse Alpen ook weinig deze keer. Morgen nog eens heftig weer … da’s opvallend want dat gaat Oostenrijk weer niet treffen…

Dat ziet er zo uit morgen….. hoge sneeuwgrens in de Franse Alpen maar ook weer niet te hoog…. helaas de hele winter er nog niet geskied. Terwijl ik verzot ben op de Franse Alpen. Gaat goed komen.

Hier de Amerikaanse berekening voor na het komende weekeinde. De ZAMG berekeningvan Bergfex geeft weinig sneeuw. Maar ik denk dat dat wel weer wat ruimer gaat uitpakken. Zoals ook de afgelopen dagen.

Dan deze spannende meteofiction in de cliffhanger van de ochtendrun. Schotland weer de volle laag. Ditmaal recht vanuit het noorden. Polar low voor de Noorse kust. Daar zit ook potentie voor de Lage Landen.

In de vorige run namelijk zag je dat mooi. Die eindigde weer eens echt winters. Spannend. We gaan de eindfase van de winter in…. sowieso een flop geworden deze winter. Maar een paar dagen spektakel blijven altijd leuk. En ook in maart kan een situatie met transportkou nog natuurijs opleveren!


Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

34 reacties

Gesloten voor reacties.