edelweiss-obergurgl0112

Pep laat vanochtend in de reacties weten dat het regent als pijpenstelen in Obergurgl: “Zelfs hier in Obergurgl, ruim 1.700m, regent het… En dat is niet echt normaal op 1 december.” Mee eens! Tja het was eergisteren al aangekondigd: zeer hoge sneeuwgrens. Even een webcam bij gezocht en het is inderdaad in en in triest als de Alpen zo de kalendarische winter in gaan. Vinden we ergens nog leukere plaatjes? Jawel in het Valle d’Aosta!

valledaosta0112

Hier sneeuwt het toch echt vanochtend!

sauze0112

En hier is zelfs een white-out!

schirokko

Het gevolg van Scirocco over Tunesië naar de Alpen toe. Zie uitleg hierrr.

gfs-glijbaan

Ik denk dat het “verwachtingsmanagement” op Wintersportweerman.nl uitstekend functioneert. Zeer ruim op tijd is hier aangekondigd dat we geen hoop hoefden te hebben rondom eerdere runs die voor de maandwisseling al eens echte dumps met lage sneeuwgrens in de Alpen toonden. De bakens werden op 22 november al verzet naar de periode 8 tot 16 december. En beide weermodellen geven vanochtend aan dat er in die periode inderdaad de mooie dingen zouden kunnen gaan gebeuren waar alle wintersporters zo kort voor kerst van dromen. Hierboven laat het Amerikaanse model zien er nog steeds zin in te hebben.

glijbaan-ec-0112

En dit is het einde van de Europese modelberekening vanochtend. Die krul links op de kaart kan prima ook tegen de Alpen worden geperst en dan ga je hard richting 50cm sneeuw die ik “beloofd” heb. Afwachten. Het is allemaal nog ver weg.

accu-alpen0112

Voor het eerst zien we aan de noordkant een totale berekende accumulatie die ergens op lijkt. Als 33mm neerslag als koude sneeuw valt praat je ook al over meer dan een halve meter sneeuw. Dat begint al komend weekeinde zoals we sinds Ronaldo’s analyse weten. Het wordt koud in de Alpen. De Hollandse kou van nu wordt tegen de Alpen aan gedrukt met nog een mooi vochtig front er overheen. Komend weekeinde moeten we denken aan 10 tot 25cm sneeuw tot in de laagste dalen. Dat is de bus poedersuiker die in elk geval de plaatjes weer kloppend gaat maken. En daarna moet het dan echt gaan gebeuren. 6x per dag nieuwe kaarten. 6x per dag zeer spannend!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

74 reacties

Gesloten voor reacties.