tauplitz1910crop

Zoals verwacht sneeuwt het  in het oostelijk Alpengebied stevig door vandaag. Kijk maar in Die Tauplitz! Pas morgenochtend stopt het.

tauplitz1910skriemandl

Het gezellige bergrestaurant S’kriemandl ook in Die Tauplitz. Nog even geduld voor de opening op 4 december.

obertauern1910

Het sneeuwzekere Obertauern ligt ook zo ver naar het oosten dat het er stevig doorsneeuwt. En vannacht kan het ook in St. Martin am Tennengebirge op 1000m wit worden.

groeden1910

Verder naar het westen en ook aan de zuidkant breekt de zon vanochtend al door. Hier Val Gardena!

stelviolive1910

En hier de Stelviopas waar het lekker heeft gesneeuwd! Hoe gaat het verder? In de Lage Landen blijft het nog tot en met woensdag soepig met lichte neerslag. Uiteindelijk zou er een front in de nacht op donderdag langs de Alpen strijken maar dit is gecanceled. De luchtdruk loopt sneller op en het front lost na passeren van de Lage Landen op. Vervolgens loopt de luchtdruk verder op ook bij ons maar is het nog niet gezegd dat het meteen ook zonnig wordt. Het Amerikaanse model gunt ons een fraai weekeinde. Het Europese model laat bewolking en lichte neerslag door.

bestgelijk2

Uiteindelijk gaat we deze kant op. Een mogelijke strakke glijbaan. Met toch niet al te veel hoop voor de Alpen want een dikke knie drukt de neerslag naar het oosten. Het is wel weer een bevestiging dat de winter in Scandinavië al vroeg gaat beginnen. Ook niet zo uitzonderlijk natuurlijk.

bestgelijk1

Het Europese model geeft de Alpen iets betere papieren. Met verder een heel vergelijkbare situatie. Let op het hoog over Groot-Brittannië.

luchtdrukoffthecharts

In beide modellen swingt dit hoog zich in het zadel en blaast het gigantisch op. Vooral in het Amerikaanse model waar we altijd lekker ver kunnen kijken. In een extreme berekening gaat met de zwarte lijn de luchtdruk helemaal off the charts.

doemaarruig2

Check! Oostenwind in de Lage Landen.

doemaarruig1

Check! Dat zou dan begin november zijn. Winter al begonnen. Nog geen vorstdagen maar het zal niet veel schelen. Nachtvorst sowieso. En hoe extreem is die berekening?

temps2mLL

Nou dat valt best mee hoor. Alle lijnen zijn fors getemperd. Warm wordt het niet meer…. of het echt rond de maandovergang al een beetje Siberisch wordt moeten we afwachten.

alpen1910

Oostenrijk. Tja ik zei in mijn winterverwachting al dat komende winter een beetje op voorjaar 2013 kan gaan lijken. Door een oostelijke stroming de Lage Landen relatief kouder dan de Alpen. Door inmenging vanaf de Middellandse Zee. Maar ook hier zouden de Alpen ‘s nachts ruim koud genoeg worden voor kunstsneeuwproductie. Dat zou nog eens wat zijn! Als ze meteen nachtenlang kunnen spuiten.

fransealpen

Ook goed nieuws voor de Franse Alpen. De Föhnige fase met zeer hoge temperaturen is weer uit de berekening. Vanaf het einde van de week koelt alles weer lekker af. Volg hier mee de rode lijn van het ensemblegemiddelde.

andermatt1910

 

Afsluitend nog een lief groetje uit Andermatt!


Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

14 reacties

Gesloten voor reacties.