poedersuikerkleinwalsertal

Hierboven zie je schitterende poedersuiker in het Kleinwalsertal om precies te zijn bij de Zafernalift in Hirschegg. Op een steenworp daarvan arriveren wij op 21 december. En het zou wel eens goed kunnen dat we sneeuwkettingen nodig zullen hebben op de laatste 500 meter. Want we lijken een sneeuwrijke fase in te gaan met front na front. Ook Wetteronline ziet dat zo. Wel zien we nu dat we zelfs op de hele korte termijn nauwelijks kunnen aangeven hoe de fronten precies gaan binnenzwiepen.

gfs114

Zie hier voor komende donderdag het GFS model! Een touch and go in de Alpen en geen dump.

114ec

En het Europese model doet ook zo iets.

gem114

Maar in het Canadese model dumpt het in de Franse Alpen. Dit is maar 1 voorbeeld van hoe de fronten verschillend worden berekend momenteel. Te weinig tijd vanochtend om het allemaal uit te pluizen. Maar ik hoop op veel doe het zelf in de reacties!
Hey, Frederic hier. Ik breek even in in Hajo’s bericht. We hebben vandaag allemaal wat minder tijd. Maar gisterenavond heb ik nog een uitvoerig bericht geschreven over het weerverloop in de Alpen voor de komende week. Na het bekijken van de ochtendruns staat het nog volledig overeind. Dus als je het gemist hebt, lees het hier even terug en dan ben je weer volledig mee. Maar de reacties hier in dit bericht graag.

gfs-5-108

Gisterenavond schreef ik over de onzekerheid van de ligging van de straalstroom komende donderdag. GFS gaf een schampschot, EC een volledige misser. Ik zei toen dat we dit vandaag absoluut moesten opvolgen. Wel, … ook GFS gaat deze ochtend voor de misser. Of toch zo goed als. Geen goede evolutie dus.

gem-5-120

Hajo haalt er dan het Canadese GEM-model bij. En inderdaad, daar is het wel meer een fullhit op de West-Alpen. Sneeuw langs de Franse en Zwitserse Noordkant dan.

graphe3_1000___6_739622871830775_45_84777337819459_

Maar laat ons eerlijk zijn, en realistisch blijven. GEM staat helemaal alleen in modellenland, tot het Chinese CMA-model aan toe. En ook het GFS-ensemble voor de Franse Alpen ziet er wat natuursneeuwhoeveelheden betreft niet gunstig uit voor komende donderdag. Ik vrees dat Hajo wat te lang aan zijn BV blijft vastklampen. Het kan nog, maar het ziet er gewoon niet goed uit momenteel. Is een sneeuwrijke periode in het vooruitzicht? Neen. Sneeuwrijker? Ja, dat dan weer wel. Nee, de eerste noemenswaardige sneeuwval zal van het koufront volgend weekend moeten komen. Maar zoals je zelf al ziet, is ook die passage nog niet zeker.

graphe3_1000___12_966037966170397_47_30526325673709_

Erger nog voor de oostelijke Alpen. Regio Salzburgerland bijvoorbeeld. Met ook eenzelfde verhaal aan de zuidkant. Het is zoals verwacht koud genoeg voor kunstsneeuwproductie. Dus voor de kerstvakantiegangers is er geen probleem En ja, er zijn poedersuikermomentjes aan de noordkant, dus grote delen van het landschap gaan wit beginnen kleuren. Maar wil je gaan toerskiën en wacht je op een grote dump? Neen. Dat is niet voor meteen. Zo meteen nog even de GFS06 bekijken.

gfs-0-168

Update GFS06:
Nog niet zeker, want nog ver weg, maar ik vreesde er in mijn bericht van dinsdag al voor. De sneeuwval volgend weekend zou wel eens een zuidkantdump kunnen worden:

Het scenario waar ik momenteel wat voor vrees is hetgene waar EC vanavond mee komt. De hoofdmoot die voorlangs uitzakt en dan voornamelijk tegen de zuidkant gekwakt wordt.

Pas op de laatste dagen voor het begin van de kerstvakantie zou er volgens GFS06 een echte noordkantstuwing op gang kunnen komen. Spannend of de avondruns dit gaan bevestigen.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

132 reacties

Gesloten voor reacties.