fbdump

Now we are talking!

Mijn nieuwe boude voorspelling in grote haast en dus zuiver op gut feeling opgesteld: in de eerste week van februari komt er aan de noordkant van de Alpen een volgende dump. Of beter gezegd gewoon meer dan 30cm poeder op een hoogte van 1500m bij een sneeuwgrens van niet hoger dan 900m over een zone van minstens 300km breed. Ik kan nog niet zeggen of het één dump wordt of twee. Als het er twee zijn zal minstens een van beide een dergelijke “lage” sneeuwgrens hebben. Uit de berekening van vanavond rolt zelfs dat de allerlaagste dalen wit worden!

sneeuwwadden

Sneeuw op de waddeneilanden?

We zitten de komende dagen in een westcirculatie met de hardste wind ver in het noorden. In de Lage Landen nog wel de bewolking en wat neerslag. In de Alpen vooral droog zacht tot zeer zacht weer. Vandaag al +5ºC boven in de Zillertal Arena. Maar de sneeuw was me toch een partij lekker zeg! Aiaiaiai. Tegen het einde van de maand komt de wind weer wat naar het zuiden. Zodanig zelfs dat de Waddeneilanden even in de sneeuw zouden kunnen komen.

regendouche

Veel sneeuw met hoge sneeuwgrens

Dan zakt dat front naar de Alpen uit – in de huidige avond berekening – en komen de Alpen onder de douche te staan. Sneeuwgrens rond 1500m. Voor vele skigebieden laag genoeg. Voor vele anderen ook niet. Een minder leuk scenario dus. Zelf zit ik dan in Tignes voor het NK freeride. Hopelijk sneuvelt het niet door lawinegevaar.

monsterdump

Natte sneeuw in Lage Landen en Sauerland profiteert!

Twee dagen laten haalt het Amerikaanse weermodel ver uit! Sneeuw in de Lage landen bij temperaturen enkele graden boven nul. Sauerland ook mooi in de sneeuw. Mag dan wel weer eens. In de Alpen moet de warme lucht eerst worden weggeblazen. En dan gebeurt het!

vollekanne

Tsjakka vanaf 3 februari

Dan is het raak…. niets dan droge sneeuw.

850hpa

Ruim koud genoeg

Kijk hoe de kou in de bovenlucht weer eens over Europa uitstroomt. Prachtig!

do04zw

Sneeuwgrens in hectometers westalpen

Vorstgrens 300m. Sneeuwgrens nog wat lager.

momentsupremeoost

Sneeuwgrens in hectometers oostalpen

Vorstgrens rock bottom. Sneeuwgrens negatief. Doordenkertje…

monsterdump0302

Hier zie je de dumps aan de noordkant

Hier zie je “het signaal” doorkomen aan de noordkant. Praktisch droog tot en met de 30e. Dan een volle week ellende… met toch zeker wel 50% kans op die mooie lage sneeuwgrens. Genoeg voor mij om er een BV aan te hangen.

zuidkant0302

En wat er aan de zuidkant doorkomt!

De klap is zo groot dat er ook wat aan de zuidkant doorkomt. Tja het is gewoon geen zuidkant seizoen. Hoe anders in 2013-2014. Toen was de Weissensee afgelast. Nu zwart ijs in een groen landschap.

ensNL2401

Bijbehorende pluim Lage Landen

En wij? Thuis dan? Geen Pietertje. Alleen een kans dat we een paar dagen gaan kwakkelen in die eerste week van februari. Nu ja dat kan zich ontwikkelen. De zekerheid die ik voel is echt voor de Alpen. Ik zeg ook niet dat het exact zo op die data gaat gebeuren. Ik roep: eerste week van februari. Dat is inclusief 7 februari. Als het op de 8e komt heb ik pech. Fijne avond allemaal!

groetenuitzell

PS Groeten uit Zell am Ziller! De nieuwe dalafdaling van de Zillertal Arena aan deze kant van het uitgestrekte skigebied is een snoepje.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

38 reacties

Gesloten voor reacties.