Na een fase van misschien wel overmatige focus op de meteofiction en uiteindelijk ook het weer van de Lage Landen nu echt eens een reden om in te zoomen op de Alpen. Nu midden in een super zachte golf. Sneeuwgrens stijgend boven de 2000m. Vanaf vrijdag weer zon maar zacht met papsneeuw in de zon en harde platen aan de schaduwkant. Maar dan!

We beginnen met een fidget spinner van die kleine depressies. En schieten meteen door naar een Arctische uitbraak recht tegen de Alpen. Ja met ook Nederland in de sneeuw en de vorst. De grootste kou schuift over Oostenrijk en dan zo door tot in Griekenland.

Ensemble Oostenrijk

Ensemble Griekenland

Zeker een koude uitbijter. Zeker koffiedik kijken dus.

Het Europese model doet iets vergelijkbaars. Zij het dat de dump hier minder vet is en de volgende zachte golf over de oceaan al aankomt.

Ach en wat we tijdens de spannende fase voor de Lage Landen vaak deden: even nog naar het Canadese model kijken. En kijk eens aan! Vanaf 5 januari een koudegolf over Europa.

Nu is het Canadese model ook extra oud voor de Verenigde Staten. Kijk maar eens op 2 en op 8 januari.

Het Amerikaanse model ist helemaal aan het gaatje op 13 januari super koud in heel de VS. Kortom: het is Russisch roulette met die modellen. Altijd zie je wel wat. En nogmaals zodat mensen het beter snappen …..

Kijk nu eens hierboven. Links de Cray super computer van het ECMWF. Zo’n ding kost tientallen zo niet honderden miljoenen euro’s. Betaald van ons belastinggeld. Rechts een gaming computer van een paar K. En nu zou het OK zijn om uren te zitten gamen en genieten van de beelden die je grafische kaart voor je neus tovert, maar niet OK om een paar keer per dag te kijken naar hele betrekkelijke maar wel leerzame en vermakelijke weerkaarten van dat zevende wereldwonder links. Terwijl er bij dat gamen geen enkele relatie is met de werkelijkheid. Want als jouw Barcelona wint van Real doet dat niets met de kansen van een echte match, terwijl die weerkaarten hoe kansarm ook, wel informatie geven over de kansverdeling over 10 dagen tot twee weken. Toch?

PS Nog twee nachtjes slapen voor een leuke donatie of een positieve gedachte voor de schrijver dezes.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

10 reacties

  kirsten_dl · 29 december 2021 op 14:38

  Heb je ’t zelf gezien ?
  Gazetten en tell a vision staan barstensvol leugens heden ten dagen.

   Erwin · 29 december 2021 op 14:44

   Slaap lekker verder meid.

    kirsten_dl · 29 december 2021 op 17:58

    nee, heb ik geen tijd voor tijdens mijn drukke verhuisperiode 😉
    Ik laat mij echter niks wijsmaken noch aanpraten door een bende neuzenzettende omhooggevallen elitaire snobs die trachten de wereld naar hun hand te zetten dmv een denkbeeldig virus.
    En dan heb ik het niet enkel over de huidige plandemie maar ook andere zaken waaronder 9/11, aanslagen door moslimterroristen, klimaatopwarming, etc.
    Stuk voor stuk en één per één leugens waarmee men tracht de mensheid depressief en geneesmiddelen afhankelijk te maken door middel van angstpropaganda en angstpshychose te verspreiden.
    Maar ieder zijn/haar geloofsovertuiging uiteraard !

    Het is nu volop in spanning afwachten op de volgende variant(en) en bijhorende zevenendertig boostershots. 😆 😆 😆
    Be ready and prepared for 2022. 😉

     Erwin · 29 december 2021 op 22:17

     Niet meer te helpen helaas

     Hajo · 29 december 2021 op 22:36

     Denkbeeldig virus is bullshit natuurlijk. Je bewijst de goede zaak geen dienst als je al te gullible allerlei wappie stories slikt. Ff zelf researchen en je weet dat het virus hartstikke real is. Gegeven ook de situatie op de grond. Of het al dan niet bewust uit het Wuhan lab is ontsnapt is nog een punt van discussie.

     Henk de V. · 29 december 2021 op 23:04

     Ga je met je aluhoedje in een bunker wonen?

   Hajo · 29 december 2021 op 23:36

   Kirsten mag ik je vragen te stoppen hier het aluhoedje uit te hangen? Er is ook nog zo iets als research…. https://www.facebook.com/robin.fransman https://twitter.com/RF_HFC. Iemand stelt ergens dat de doodsoorzaak nog niet officieel bekend is gemaakt, maar neem maar aan dat het corona was. Maar het zegt ook helemaal niks. Net als een toerskiër kan sterven aan een lawine, kan iemand die zich sterk maakt voor de weerbaarheid van het menselijk immuunsysteem en die daarom geen vaccin neemt toch het loodje leggen. Als nu een hele horde toonaangevende ongevaccineerde sceptici aan covid was overleden, had je een schokkend verhaal. Nu is het en ironisch geval. Een anekdote. Het is zo ontzettend belangrijk om alles steeds even goed te researchen zelf. Je hoeft jezelf niet a la Napoleon ook nog een aluhoed op te zetten…. al erg genoeg als anderen dat doen maar op een gegeven moment wordt het ook een terecht label…. bij sommigen. Ik ken ze. Dodelijk vermoeiend….

Hajo · 29 december 2021 op 13:34

Een leeftijdgenoot. Dat geeft te denken. Dank voor de link. Mag een prikkel zijn voor iedereen om voor zichzelf te beslissen een vaccin te proberen. Niet voor dwang. Vergelijk het met en toerskiër die omkomt in een lawine. Hij zou altijd zeggen: ik sta toch achter mijn hobby en moedig anderen aan gewoon door te gaan met hun passie. Wat wel interessant is, is of de beste man kort voor zijn dood nog een statement heeft gegeven. Tenslotte blijft ook aan de orde of de man met HCQ en zink gered had kunnen worden. Ik neem even aan dat hij wijs genoeg was zijn vitamine D op peil te houden.

Gesloten voor reacties.