Ja de sneeuwgrens is hoog! Maar gaat wel flink zakken. En dus net zoals gisteren (zondag) komt er een flinke laag sneeuw op deels ijzige deels pappige pistes te liggen. Daarna is het snel weer warm en gaat het papfeest in de namiddag (lees: voorjaarsskiën) verder. Voor één event is de timing toch wel bijzonder: het NK Freeride in Kappl. De foto hierboven is daarvan en geleend van snowwaxjob.com. Kijk maar eens op die website.

De sneeuw komt van een grote draaischijf…. LP heb ik het vaak genoemd …. die een volle dag tegen en langs de Alpen gaat drukken. Sneeuw aan de noordkant. Sneeuw aan de zuidkant.

Hoppa: 42cm in het skigebied van het NK Freeride. Het hopen is dat het lwainegevaar te beheersen is en je dan dus echt wel een mooie eerste ronde en finale krijgt. Ik heb 3 keer meegedaan. Dit jaar even niet. De zoon van een goede vriend doet mee en die vriend (oudere jongere net als ik) ook. Ik duim. Beneden in het dorp eerst wel wat regen. Later en zeker in de avond morgen toch dikke sneeuw tot in het dal.

In de Franse Alpen ook raak. Sneeuwgrens dalend van 2000m naar 1000m. Vrijdag weer even warm!

En de zuidkant… Val Gardena…. ook gaaf! En daar koeler in de dagen na de sneeuw dan aan de noordkant. De kou zit daar even opgesloten tegen de hoofdkam. Maar ook hier vrijdag weer warm.

Spannend wordt het in Kirchberg. Daar is de hele winter nog niet meer dan 22cm sneeuwhoogte in het dal geweest en dat is sinds 1896 niet voorgekomen (maar wel heel vaak ik de Middeleeuwen en de Romeinse tijd etc). Er hoeft maar 23cm morgen te vallen om het iets op te krikken. Kijk naar de andere sneeuwarme winters: 1929/30, 1971/72, 1998/1999.

Categorieën: Events

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

1 reactie

Frans V · 14 maart 2023 op 14:30

NOS Nieuws

Vandaag, 09:39 citaat eruit:

Dilemma van schone lucht
De toename in zonnestraling is vooral het gevolg van een afname in de bewolking, zegt Peter Siegmund, klimaatexpert bij het KNMI, in het NOS Radio 1 Journaal.

“Vooral hogedrukgebieden hebben tot meer zon geleid”, zegt Siegmund. “Dan heb je weinig wolken en dus veel zon. Dat is iets wat we al de hele eeuw zien: van die prachtige blauwe luchten in het voorjaar en de zomer.”

Daarbij speelt de schonere lucht een rol. “Zeker als je naar de jaren 90 van de vorige eeuw kijkt. De lucht is echt schoner geworden, wat tot meer zonnestraling heeft geleid. Dat is het dilemma. Als je de lucht schoner maakt is dat fijn, maar je krijgt er ook een versterkte opwarming van de aarde door”, zegt Siegmund. “Je moet de lucht schoner maken en vervolgens zorgen dat je de klimaatverandering aanpakt.”

Gesloten voor reacties.