Ja de sneeuwgrens is hoog! Maar gaat wel flink zakken. En dus net zoals gisteren (zondag) komt er een flinke laag sneeuw op deels ijzige deels pappige pistes te liggen. Daarna is het snel weer warm en gaat het papfeest in de namiddag (lees: voorjaarsskiën) verder. Voor één event is de timing toch wel bijzonder: het NK Freeride in Kappl. De foto hierboven is daarvan en geleend van snowwaxjob.com. Kijk maar eens op die website.
De sneeuw komt van een grote draaischijf…. LP heb ik het vaak genoemd …. die een volle dag tegen en langs de Alpen gaat drukken. Sneeuw aan de noordkant. Sneeuw aan de zuidkant.
Hoppa: 42cm in het skigebied van het NK Freeride. Het hopen is dat het lwainegevaar te beheersen is en je dan dus echt wel een mooie eerste ronde en finale krijgt. Ik heb 3 keer meegedaan. Dit jaar even niet. De zoon van een goede vriend doet mee en die vriend (oudere jongere net als ik) ook. Ik duim. Beneden in het dorp eerst wel wat regen. Later en zeker in de avond morgen toch dikke sneeuw tot in het dal.
In de Franse Alpen ook raak. Sneeuwgrens dalend van 2000m naar 1000m. Vrijdag weer even warm!
En de zuidkant… Val Gardena…. ook gaaf! En daar koeler in de dagen na de sneeuw dan aan de noordkant. De kou zit daar even opgesloten tegen de hoofdkam. Maar ook hier vrijdag weer warm.
Spannend wordt het in Kirchberg. Daar is de hele winter nog niet meer dan 22cm sneeuwhoogte in het dal geweest en dat is sinds 1896 niet voorgekomen (maar wel heel vaak ik de Middeleeuwen en de Romeinse tijd etc). Er hoeft maar 23cm morgen te vallen om het iets op te krikken. Kijk naar de andere sneeuwarme winters: 1929/30, 1971/72, 1998/1999.
1 reactie
Frans V · 14 maart 2023 op 14:30
NOS Nieuws
•
Vandaag, 09:39 citaat eruit:
Dilemma van schone lucht
De toename in zonnestraling is vooral het gevolg van een afname in de bewolking, zegt Peter Siegmund, klimaatexpert bij het KNMI, in het NOS Radio 1 Journaal.
“Vooral hogedrukgebieden hebben tot meer zon geleid”, zegt Siegmund. “Dan heb je weinig wolken en dus veel zon. Dat is iets wat we al de hele eeuw zien: van die prachtige blauwe luchten in het voorjaar en de zomer.”
Daarbij speelt de schonere lucht een rol. “Zeker als je naar de jaren 90 van de vorige eeuw kijkt. De lucht is echt schoner geworden, wat tot meer zonnestraling heeft geleid. Dat is het dilemma. Als je de lucht schoner maakt is dat fijn, maar je krijgt er ook een versterkte opwarming van de aarde door”, zegt Siegmund. “Je moet de lucht schoner maken en vervolgens zorgen dat je de klimaatverandering aanpakt.”
Reacties zijn gesloten.