Jakob stuurt mij deze foto van de allereerste sneeuwvlokken weer in Les Menuires vanmiddag. Keurig volgens plan. Nu rond kwart over acht is er al 10cm gevallen. En het gaat leuk sneeuwen! De avondrun van het Amerikaanse model doet er een flinke schep bovenop! 

ensFr1201_12

Hier heb je hem! En laat mij nu net van de 16e tot de 20e in Les Menuires zitten. Dat wordt nagenieten van het dumpje op dit moment en dan dancing in the snow in de nacht op de 17e. Ik zit twee dagen boven in Les Menuires en twee dagen in het pittoreske moederdorp St. Martin de Belleville op 1450m. Ook daar zal het niet regenen! Youpi! is Frans voor Joepie! Grote onzekerheid nog steeds vanaf de 21e zoals ook vanochtend uitgelegd. Er is maar één ding zeker: er komt de hele rest van de maand geen winter meer naar de Lage Landen. En dat is geen boude voorspelling. Fréderic kijkt zo wel nog even naar een kans op wat sneeuwval in Nederland en mogelijk een enkel ijsdagje in Groningen rond 20 januari.

ensVG1301_12

Snel door naar Val Gardena. Wat een geweld. Tuurlijk: de hoofdrun is overoptimistisch, maar zelfs het ensemblegemiddelde levert in totaal bijna een meter sneeuw op tot 21 januari. Enige “troost” of schadevreugde voor noordkantgangers is dat de sneeuwgrens wat opkruipt richting 1500m.

livigno_snowqueen1301

Maar bij Livigno heb je niets aan die schadevreugde. Met het dorp op 1800m wordt het hier om met mijn dochter te spreken goed, goeder, goedst. Of we luisteren naar reageerder Snowqueen die bovenstaand plaatje kiekte en via de reacties liet weten:

Update uit Livigno: voor twijfelaars en wanhopers:boek om naar Livigno! De pistes zijn perfect, het heeft hier niet gedooid en er is plaats genoeg, de pistes zijn heerlijk rustig en er is ook meer dan voldoende ruimte qua accomodatie. Of er nu sneeuw komt of niet ( er wordt 40 cm voorspeld!) het is hier he-le-maal goed. Ik moet de eerste ijsplaat hier nog tegenkomen. Ook off-piste nog voldoende sneeuw.

Say no more! En het ensemble voor Livigno? Niet minder dan Val Gardena.

Font-Romeu

Arjan is weer lekker op dreef in de reacties met het spotten van sneeuw in zuidelijke streken. Hier Font-Romeu in de Pyreneeën.     

Sierra Nevada1

Hier de Sierra Nevada in Zuid-Spanje. Ik heb zelf op de weerkaarten gezien dat het ook in mijn geliefde Marokkaanse Atlasgebergte gaat sneeuwen deze dagen.

Sierra Nevada

Nog eentje van de Sierra Nevada.

accu1301_12

Nu dan de knaller van de avond: het Europees model produceert gewoon een letterlijk onophoudelijke Südstau met deze accumulaties tot 23 januari als gevolg. 183mm neerslag in de vorm van sneeuw? Er nog eens bij? En als de sneeuwgrens dan vaak rond 1500m ligt en soms wat hoger dan weet je dat er ook aardverschuivingen en overstromingen kunnen zijn. En nattesneeuwlawines en Schneebretter (Skifahrerlawine) onder de kammen. Brrrr. En Oostenrijk is in de avondrun echt weer bekaaider af dan in de ochtendrun. Met morgen even wat sneeuw ook aan de noordkant boven zeg 600m in Vorarlberg en Oosttirol oplopend naar 1600m aan de Schneeberg vlak bij Wenen. En daarna tot aan de 20e weer fors hoge temperaturen.

sneeuwval2101

Het enige moment dat het daarna nog even zou kunnen sneeuwen in Oostenrijk is volgens beide modellen de 21e. En binnen het Europese model is dat grappig genoeg een moment dat het ook in Nederland licht zou kunnen sneeuwen. Dit is droge sneeuw uit het oosten. We zien steeds ook situaties dat het uit het noordwesten nat kan gaan sneeuwen eind januari. Wat eigenlijk gunstiger is voor de Alpen omdat dat potentieel een nordstau kan opleveren. Lees nog eens na hoe ik vanochtend uitlegde waar de onzekerheid tussen deze oplossingen vandaan komt. Fréderic gaat zo nog even naar die winterpotentie voor de Lage Landen kijken in een apart bericht. Hier verder nog wat leuke plaatjes uit de Bizztravel Sneeuwhoogte App van vandaag en gisteren… plek boven de foto:

Valloire – Maurienne
 deJongValloire1301

Hochfügen
hochfuegen1301

Oberstdorf
KennethOberstdorf1301b

Saalbach-Hinterglemm
marloessaalbach1301

Sölden
soelden1301

Valfréjus?
valfrejus1301

En Fréderic: gaat mijn eend staan voor de 21e?


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

26 reacties

Gesloten voor reacties.