Hierboven een schitterende herfstplaat van Les Portes du Soleil, gisteren gedeeld op hun facebookpagina. Wat een mooie herfstkleuren. En belangrijker, na de sneeuw in Oostenrijk maandag heeft het op woensdag en donderdag ook in Frankrijk gesneeuwd. Daar lag de sneeuwgrens wel een stuk hoger. Als je naar de toppen op de achtergrond kijkt, zie je duidelijk de sneeuwgrens. Wat zou het geweest zijn? 2800m? 3000m? In ieder geval gaat die sneeuwgrens de komende maanden almaar verder naar beneden.

Les Menuires

Een zelfde beeld in Les Menuires trouwens. Nog groene skidorpen en besneeuwde toppen op de achtergrond.

hintertux

In Hintertux zie je op de gletsjer al de eerste boarders (h/t sneeuwfanaat). En Hajo schreef het al, vanaf volgende week vrijdag gaat ook de Kitzsteinhorn in Zell am SeeKaprun open.

gfs-0-30

In afwachting daarvan gaan de Alpen nog een rustige week tegemoet. Deze kaart voor morgen vat het goed samen. Mooi hogedrukweer met voorlopig nog hoge temperaturen. Vorstgrens boven de 4000 meter.

gfs-0-102

Dinsdag en woensdag wordt het in de Alpen even wat minder wanneer in het zadelgebied tussen twee hogedrukgebieden in een zwakke storing over de Alpen trekt. Veel wolken dan, maar met weinig neerslag. Ach, de sneeuwgrens is toch nog veel te hoog.

gfs-0-150

Heel misschien dat volgend weekend een hoogtelaag aan de zuidflank van een volgend hogedrukgebied tot over de Alpen komt getold. Daar zou potentieel een pak meer neerslag op kunnen zitten en een sneeuwgrens die weer even onder de 2000 meter duikt.Nog erg onzeker want die ontwikkeling zit vrij alleen in het ensemble.

hgt0_14100500_14092612

Maar langs de andere kant zinspeelde ook de EC12 van gisterenavond er een beetje op. We houden het in het oog.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

19 reacties

Gesloten voor reacties.