Morgen een droomdag in de Alpen. We gaan weer eens tandemvliegen. Geen wind. Maar de wind komt donderdag terug. En neemt wat mee!

Berekende sneeuw voor het Kitzsteinhorn

Vier dagen sneeuw samen goed voor een kleine meter in het hooggebergte. In het dal altijd nog een verfrissende 30cm. Om twee redenen wordt het zeer lawinegevaarlijk daarbij. De afgelopen periode was het zeer koud en heeft zich rijp afgezet op het sneeuwdek. Als daar verse sneeuw op valt hou je een glijlaag. En de sneeuw gaat vallen met stormachtige wind. En dan worden komvormige elementen met extra veel sneeuw gevuld die ook nog eens als een “Brett” aan elkaar kleeft. En als jij daar doorheen skiet op een helling van meer dan 30 graden … heb je een levensgevaarlijke Schneebrett lawine.

In Nederland zul je daar geen last van hebben. Ook al omdat daar donderdag enkel natte sneeuw optreedt. Het wordt zeker niet wit en daarmee loopt de boude voorspelling van Rogé Haan helemaal in de soep. Dat kan gebeuren. Is ook echt puur voor de gein zo iets roepen. En de volle maan… schrijf die nu maar eindelijk eens af als een factor van belang. Of het zou natuurlijk moeten zijn dat de volle maan nu een bak sneeuw naar Oostenrijk brengt!

Op de twee bovenstaande weerkaarten mag je de verschillen zoeken. Ik zie ze niet echt. En dat is zéééér bijzonder want het is dus echt GROUNDHOG DAY de hele tijd momenteel met het weer. De kaart links is namelijk de eerste kaart van de vers berekende serie en de kaart rechts is …. de allerlaatste. En er gebeurt dus gewoon helemaal geen ene f… Behalve dan even dat sneeuwbommetje naar de Oostenrijkse noordkant tussendoor.

Hoe groot is de kans dat er echt nihil verander en wij dus gevangen zitten in een knoeper van een Postma doctrine (knipoog naar het OMT). Want eenmaal ingestelde patronen veranderen niet graag. Dat geld voor een mooie vorstperiode maar ook voor een mooie zonnige dooiperiode. Hierboven het ensemble van de luchtdruk boven Nederland de komende 2 weken. De rode lijn gaat misschien niet helemaal toevallig aan het einde terug naar neutraal (1013hPa). De hoofdrun is echt ingedommeld bij 1040hPa.

Waar gebeurt dan wel wat? In Amerika! Dit is het ensemble voor New York op zeeniveau. Niet echt een wintersportbestemming maar nu wel!

Alles wat je roept dubbel en triple checken natuurlijk en ik denk dat ik nu niet te veel heb gezegd voor New York. Voor die temperaturen zouden wij winterliefhebbers het in de Lage Landen wel doen. Niet normaal. En anders kunnen we altijd nog naar Omjakon in Siberië. Een reporter van Wetteronline heeft zijn droom gerealiseerd en is daar eens op vakantie geweest bij temperaturen tussen -50 en -62ºC! Deze video daarvan is absoluut de moeite waard.

Nog ff naar Tonga kijken. Dat landje moest na El Salvador het tweede land worden dat Bitcoin als wettig betaalmiddel zou invoeren. Maar nu accepteren ze Bitcoin als noodhulp. Dus koop wat Bitcoin. Spotgoedkoop momenteel. Doe wat naar Tonga en hou zelf ook wat. De grafiek hierboven laat zien dat de drukgolf die ook in Nederland op alle instituten is gemeten anderhalve dag later nog eens terug kwam. Zo lang doet het geluid over een rondje aardkloot.

En dan nog even voor je denkt dat de uitbarsting op Tonga groot was. Dat was ze zeker niet. Hebben we in het regeerakkoord iets gezien over maatregelen als Yellowstone weer klapt? Of die leuke meertjes in de Duitse vulkaaneifel waar je langs rijdt op weg naar de wintersport? Wel eens van de Laacher See gehoord? 13.000 jaar geleden ging het daar een beetje mis. Zoek maar op.

PS Donaties welkom

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.