Het was makkelijk oogsten vanochtend: Valle d’Aosta  (zie meteo en alle webcams) kijken en mooie plaatjes zien. Hierboven Champorcher. Ook hier springt het kwik vandaag omhoog, maar wie maalt daarom met zult schitterend weer? Veel aandacht in dit bericht voor de laatste skidagen in Les Menuires en de Dutchweek Val Thorens en ook nog een blik op het onverbiddelijke seizoeneinde in Oostenrijk.

breuil2004

Breuil-Cervinia (zie webcams en weer) vanochtend!

courmayeru2004

Courmayeur!

 

 pila2004

 

Pila!

lathuile2004

La Thuile!

clocher2004

 

En dit is Les Menuires. Bij mijn weten voor het eerst in mijn leven dat ik een foto zie waarbij de verse sneeuw nog wel op mde bomen hangt maar op de grond al is verdwenen. Nu ja in Nederland maken we dat ook wel eens mee…. Tja Les Menuires (zie meteo en alle cams) gaat al de laatste week in! Laatste dag is 25 april. Maar dat is dus wel een week waarin de hele Trois Vallées nog open is. En dat is met de Dutchweek in Val Thorens die komende zaterdag begint dus niet zo. 

ensFra2004  

Maar ja… of de aankomende week in Les Menuires wel te genieten zal zijn? Het is bijna ‘s zomers met elke namiddag kans op flinke regenbuien. Sneeuwgrens tot en met de 24e niet lager dan 2000m. Eerder 2500m. Zelfs Val Thorens in de regen dus. Maar je ziet dat zowel vrijdag (sluitingsdag Les Menuires) als zondag de sneeuwgrens weer naar 1500m zou kunnen zakken.

kou2504

Waar komt die kou vandaan? Hij glipt tussen het Russische en het Azorenhoog door zoals je op de kaart ziet. Hij bereikt eigenlijk alleen het westelijk Alpengebied. 

genua1

Of het leidt tot de vorming van een of meer Genua-laags is nog de vraag. Hierboven de berekening van het Europese weermodel van gisteravond waarin dat 2 keer gebeurde. En als dat gebeurt gaat een kleiner deel van de neerslag naar de Franse Alpen en een groter deel naar de Italiaanse kant. Wel heb je dan een sterkere intensivering waardoor er ook in de Franse Alpen toch meer kan vallen (retour de l’est).   

dump2704

In de ochtendrun van het Europese model en ook in het Amerikaanse model zijn we geen Genua-laags. Maar wel 2x die koudeprik uit het noordwesten met direct al een forse intensivering van de neerslag aan de Franse kant. Hier de tweede. Lijkt me heftig genoeg.

 accu2704

Hier zie je hoe ik aan de titel van mijn bericht kom. In Val Thorens zou uiteindelijk op de 28e al een meter sneeuw kunnen zijn gevallen. Omdat er tussentijds ook al weer wat smelt en sublimeert zul je niet een laag van een meter aantreffen. Maar het is zo goed als zeker dat de Dutchweek zeker op de hogere hellingen genoeg poeder en ook dito lawinegevaar zal hebben. Wordt het na die dumps weer zonnig? Mmmm…. zeker geen grand beau maar de spectaculaire opklaringen zullen er zijn. Duim dat het niet weer gaat regenen zoals de aankomende dagen gebeurt. Wil je nog boeken? Kijk dan op de speciale Dutchweek pagina van Bizztravel

ensOost2004

 

Toch nog even een sprongetje naar Oostenrijk waar vele gebieden morgen hun laatste dag hebben. Tja hier is het toch gewoon aanhoudend zacht tot het einde van de maand. Met een beetje fantasie zien we begin mei nog eens een koudere fase met een of twee sneeuwmomenten. Dat zou leuk zijn voor Obertauern (zie meteo of alle cams) waar het seizoen nog doorloopt tot 5 mei….

erickaprun1904

Zeker ook gaaf voor het Kitzsteinhorn boven Zell am SeeKaprun (zie meteo of alle webcams) waar je nog tot 20 juli kunt skiën! 


Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

8 reacties

Gesloten voor reacties.