Hajo deed vandaag de Sella Ronda in Val Gardena. Vanuit de Piz Sella lift Langkofel maakte hij schitterende foto’s. En ook deze mag er zijn hoor! Slechtere stukken zijn er inmiddels ook, zie hier. En dit heeft bijna iets Al Gore-achtigs, maar is er natuurlijk om gedaan. Maakster van de foto heeft smakelijk staan lachen vermoed ik zo. Al met al is 90% van het gebied goed te doen. Nou ja goed, als ik die beelden zo zie; jaloers!

In de reacties meer beelden waar we blij van worden. Vriend van de site Eric deed vandaag deze geweldige update! Let op: er zit ook nog quiz in!

Brixen

De camping in Brixen im Thale waar Eric bivakkeert ligt er nog witjes bij hoor. Vanmorgen -7,  de sneeuwkanonnen doen prima hun werk.

Warth

Door het gestaar naar de middellange en soms zelfs ultralange (wat we meteo-fictie noemen) vergeten we het hier en nu of morgen wel eens. En dus collectief verrast door sneeuw, vandaag! Niet alleen in Egypte, maar ook gewoon in Zuid-Duitsland en Oostenrijk. Hierboven Warth.

Lech

En wat te denken van Lech. Heerlijke plaat!

Zillertal Arena

ZillertalArena!

rart_13121421_13121412

Heel veel zal het niet zijn, maar hier de neerslag aan de noordkant van de Alpen die zich toch nog even mooi tussen de hoge luchtdruk wist door te wurmen. In westelijk Oostenrijk zal het volgens de kaarten die ik zie nu ongeveer droog worden. Het trekt oplossend nog iets naar het oosten. Misschien in de reacties hoeveel er gevallen is?

Les Menuires ensemble 20131412_12h

Om de consistentie in de berichten maar eens vast te houden loop ik het bericht van vanmorgen stapsgewijs langs, wat zeggen de 12h runs van de 2 grote modellen er over? We beginnen met het (Amerikaanse) GFS ensemble voor de Franse Alpen (Les Menuires). Dat ziet er alvast fijn uit vanaf donderdagavond! Want: de timing in de hoofdrun (de groene lijn)  is een klein beetje veranderd. Tijdens de neerslagpiek daalt de temperatuur lekker. De sneeuwgrens zou zo maar rond de 800 meter kunnen komen te liggen. En kijk eens naar al die andere lijntjes. De overige 19 ensembleleden bieden hoop en perspectief om het dumpje zo maar een dump! te laten zijn. Met misschien een nog wel lagere sneeuwgrens. Wie pikt het mooiste ensemble-lid er uit? Dat kun je hier op de site van meteociel.fr doen: alle 20 gespecificeerd. Oostenrijk lijkt minder bedeeld te worden maar ook hier zie ik nog wel kansen: kijk bij de ensembles voor Oostenrijk in de weerkamer eens naar de controleruns!

rart_13122306_13121412

De volgende neerslagpiek verwachten we dus rond de 23e. Het Europese ECMWF model laat het nog steeds via het westen binnenkomen, maar wat meer verspreid verder doortrekken. Zwitserland en Westelijk Oostenrijk plaatselijk 20 tot 30 cm? Vanaf zondagavond zeker 24 uur lichte tot matige sneeuwval, vanaf zo’n 1200 meter hoogte. Hoeveel precies en waar. Pff toch nog ver weg hoor! Cliché, maar het kan echt nog alle kanten op, enorm gaan mee- of tegenvallen.

Europe_2013121412_thgt500_216

Maar HE! Het GFS doet iets leuks. Op hoogte een uitbraak van polaire lucht, tot boven.. Oostenrijk.

Europe_2013121412_thgt850_216

En zo ziet dat er op het 850 hPa-vlak (ca. 1500 meter hoogte) uit. Zelfs een afgesnoerd koud putje! Niet extreem maar net genoeg om de sneeuwgrens zo maar naar de 600 meter te laten dalen. In deze run schuift het na het ontstaan iets verder door om daar, net ten oosten van Oostenrijk, enige dagen te blijven rondtollen. Dit kan nog leuke verassingen op gaan leveren!

Europe_2013121412_pcp_276

Nog verder weg. We weten het toch he? Meteo-fictie. Neerslag genoeg op deze kaart voor 2e kerstdag. Maar hoe koud of hoe warm zal het zijn? Er zit een enorme spreiding in het GFS ensemble (en ECMWF rekent immers niet eens zo ver vooruit). Sneeuwgrens? Misschien 500 meter, misschien 2000. Ik durf er verder nog geen uitspraken over te doen. Duimen! Al met al gaat er best veel vallen en boven de 2000 meter is dat sowieso bingo. Skiën gaan we dus altijd!

N_daily_extent_hires

Wat me verder hoopvol stemt is dat de diepvrieskou die nog steeds over grote delen van Noord-Amerika heerst over een dag of 10 verwoede pogingen gaat doen om naar het oosten uit te breken en kansrijker lijken te worden. En nog iets: de ijsbedekking in het Noordpoolgebied. Behalve bijna normaal is er voor Noordwest-Europa iets leuks aan de hand. De afgelopen jaren was de bedekking bij Groenland en vooral Spitsbergen relatief laag. Dat keert! Bij Groenland al wat meer dan gemiddeld zelfs. Het Spitsbergen-“wak” is nog steeds aanwezig, maar veel minder prominent. Laat die uitbraken maar komen!

Temperaturen VS

Tsja die Amerikanen. Brutal! Met dank aan Arjan met zijn Netatmo weerstation en software hier een mooi overzicht van de temperaturen. In een apart bericht vertelt hij er vannacht meer over. Ondertussen is er een nieuwe zware en omvangrijke sneeuwstorm aan het uithalen. Lees het op accuweather.com en bekijk de video, of die van TheWeatherChannel.  Pik trouwens ook deze lawine in Utah nog even mee. Iets met engeltjes!

Ergens in  Israël

Grappen liggen nu voor de hand maar ik zal ze niet maken. Doe het als je over genoeg relativeringsvermogen beschikt zelf maar zelf bij het zien van deze foto’s en hier nog meer: kamelen maar ook oorlogstuig in de sneeuw, sneeuwpop met Palestijnse vlag, enz. Ellende is er zoals terecht opgemerkt ook genoeg: armzalige kou in de vluchtelingenkampen en enorme overstromingen in de Gaza-strook. Nou vooruit eentje dan. Wat doe je als rechtgeaarde Egyptenaar wanneer het sneeuwt? Geen sneeuwpop maken natuurlijk. Overigens moet je in zo’n situatie altijd oppassen voor fake. Aan de gegeven twijfel ik eerlijk gezegd al een beetje. Deze valt volgens mij in de categorie fail. En deze en deze? Eindeloos geretweet en gedeeld maar ik twijfel opnieuw.

Morgenochtend Hajo vanuit Val Gardena weer!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

28 reacties

Gesloten voor reacties.