Vandaag een kort bericht want er kwam een pakketje binnen..
Om de tuin alvast winterklaar te maken zullen we maar zeggen Jawel, erg in mijn nopjes met een nieuw weerstation. Na lang zoeken en twijfelen is de Oregon Scientific WMR-200 geworden. Eenmaal up-and-running volgen er wat meer details. Want ik ben benieuwd of er meer volgers zijn met zulk soort stationnetjes en of er nog tips zijn. Vooralsnog ben ik de hele avond aan het klussen geweest, aardig wat montagewerk. Nu de software nog aan de gang zien te krijgen, valt ook wat tegen.
Hier had ik nog een toelichting op beloofd. Het plaatje is natuurlijk niet zo als het hoort. Ik moest er wel om lachen. Het komt uit dit artikel op notrickszone.com, waar de spot gedreven wordt met een eerdere uitspraak (het noordpoolijs verkeert in een “death spiral”, het zou nooit meer goed kunnen komen, 2010) van Mark Serreze, de directeur van het National Snow and Ice Data Center. Dit plaatje is de omgekeerde versie. Met enig opportunisme wordt gesteld dat het zuidpoolijs zich onomkeerbaar ver zal uitbreiden, met bijvoorbeeld desastreuze gevolgen voor de keizerspinguïn, daarover meer hier. Denk ook aan het albedo-effect (ijs en sneeuw reflecteren veel meer warmte dan het donkere zeewater); het wordt alleen maar erger. Dus de “Antarctic open sea water death spiral” Omdat de klimaatalarmisten volgens de schrijver van het artikel dit soort plaatjes en effecten niet gewend zijn heeft hij hem maar omgekeerd!
En dat National Snow and Ice Data Center (NSIDC) zelf dan, wat zegt het heden ten dage? Het NSIDC wordt gezien als de autoriteit met betrekking tot het bijhouden en onderzoeken van -vooral- de ijsafsmelt. Als ik de artikelen lees heb ik daar net als bij het KNMI vaak het idee bij dat er naar catastrofale opwarming toe gepraat wordt; zo tussen de regels door lijkt er nogal suggestief geschreven te worden. Maar het kan natuurlijk zijn dat ik een te witte bril op heb. Hoe dan ook, vandaag een nieuw bulletin (het verschijnt meestal 2x per maand). Het is de opmerkelijkste die ik tot nog toe gelezen heb! Uiteraard zijn er veel mitsen en maren en wordt bijvoorbeeld nadrukkelijk gesteld en herhaald (het stond ook al in het vorige bericht – hoor) hoe hard het noordpoolijs in de eerste weken van juli weer smolt. Ook wordt de late start van de smelt ten opzichte van voorgaande jaren gebagatelliseerd. Maar men kan er niet omheen. De stagnatie is zeer opmerkelijk. al wordt de schuld gegeven aan de toevallige weersomstandigheden (storm). Helemaal mooi is het verhaal over het “smeltmeer”, bekijk hier de grote foto’s. De bovenste is van 25 juli, de onderste genomen op 30 juli. Ik heb het gemist, maar kennelijk is er weer een mediahype geweest rondom dit “grote meer” op de Noordpool. Het wordt ontzenuwd! Ten eerste drijft de webcam met het ijs mee en bevindt hij zich daardoor thans niet bepaald op de Noordpool maar op de 84e breedtegraad, ten tweede is- nee WAS- het meer geen meer maar slechts een dun laagje water op het ijs. Lees hier alle details.
De pluimverwachting van het Europese weermodel ECMWF ziet er standvastig uit. Al dagenlang wijst alles er op dat we afstevenen op een westelijke stroming. De windpluim laat er weinig twijfel over bestaan. Wisselvallig weer tot gevolg. Dat maakt de verwachting er helemaal niet makkelijker op. Wisselvallig Hollands zomerweer, dat is lang niet alle dagen slecht! Niet warm -met 20 graden hebben we het op de meeste dagen voorlopig wel gehad- maar regenachtige dagen kunnen afgewisseld worden met droge. en dan uit de wind, in de zon; goed uit te houden hoor. Maar lastig om dat op de dag af goed te voorspellen. Verder vooruit kijken dan 2 of 3 dagen wordt wat dat betreft dan al moeilijk. Dus doe ik hier nu alleen vandaag en morgen: mooi weer. Redelijk wat zon, rond de 20 graden en op beide dagen zeker in namiddag en avond weinig wind. Meeste zon aan de kust, minste wind in het zuiden.
18 reacties
Gesloten voor reacties.