Hoe mooi is dit. En hoe bedreigend ook. Noord-Oost 6 met 20cm sneeuwval? Waarom staat er nog geen code rood? Doet mij toch een betje denken aan de quote van President Thomas Whitmore uit de film Independence day “If you feel compelled to leave these citiesplease do so, in an orderly fashion” waarna totaal de pleuris uitbreekt natuurlijk.

Kijk het KNMI is echt om hoor. En ze kiezen hun woorden voorzichtig en goed. En stiekem zijn ook die meteorologen gewoon winterliefhebbers natuurlijk. 

En ook die staat als een huis. Die 20 tot 30% kans is realistisch en zeer hoog! Volgers hier: begin statistiek te snappen. Op en termijn van 7 dagen heb je altijd 10 mogelijke scenario’s dus is 10% kans de norm. Ga je naar 20 of 30% voor 1 scenario dan is dat dus fors verhoogd ten opzichte van de random chaos.

Normaal had ik allang in de auto gezeten naar Nederland. Voor mijn kids en voor jullie. En om het zelf me te maken. Editie NL belde gisteren die hadden me vandaag willen interviewen. Maar gaat dus niet. Team is er ook niet echt meer. Ik had eigenlijk een lezer naar voren moeten schuiven om wat te zeggen over de “Wintersportweerman Experience” natuurlijk. Want ik heb dus echt nog nooit nooit nooit zo veel bezoekers gehad. Not even close. Sneeuwhoogte.nl had destijds pieken tot 50.000 en mijn Sneeuwverwachting.nl de helft daarvan. Dat was het begin van mijn bekendheid. Bij Wintersportweerman steeg het snel van 1000 in december 2011 naar steady 4000 tot 6000 pr dag door de winters heen. Met pieken rond de 15K. Nu zitten we steady boven de 20K en is de 40K in zicht. Nog een klein duwtje en dan kan die vlag uit.

En hoe grappig: komt ook de allereerste B2B aanvraag ooit binnen vanochtend. Van en oude bekende die zeer succesvol boerschappen.nl heeft opgebouwd. Verse voeding recht van de boer.

Het meest kritiek is gewoon de wind. 30 knopen wind is windkracht 7 over het IJsselmeer en windstoten over de 100km/u. en er is dan al 5 tot 10cm gevallen om te verstuiven bij zeer lage temperaturen. Dit is gen winterinval met natte sneeuw, maar gewoon meteen Siberië.

Zondagochtend is dan nog het meest heftige moment (hierboven de gevoelstemperatuur) maar de wind houd nog lang aan….



Voor we verder gaan gooi ik er heel even iets geks tussendoor dat ik bijna over het hoofd had gezien..

Dit is het ensemble niet voor Polen of zo, maar voor het midden van Amerika. Praktisch tegelijk met ons krijgen die een misschien nog wel extremere winterinval. Kijk maar!

Positief is dat het niet zoals vorige week een sneeuwstorm langs de oostkust is – dat gaat slecht samen met winter in Europa – maar gewoon middendoor omlaag met sneeuw tot in Mexico.

Goed. Snel de laatste berekeningen voor het sneeuwdek. Hierboven het Canadese model dat aan de lage kant zit.

Dit is het hoge resolutie korte termijn ICON model. Twente-Amsterdam zo rond de 20cm en eromheen eerder 10cm.

Het Amerikaanse model doet 30cm en ongeveer dezelfde verdeling. Opvallend is een rug van sneeuw in Noord-Holland. Toch een beetje Lake Effect dan berekend hier van het IJsselmeer. In Noord-Holland zijn zeker de grootste problemen met de storm te verwachten.

Voor het Europese model heb ik even mm neerslag en berekend sneeuwdek over elkaar gelegd. Want tja hoeveel cm sneeuw krijg je eigenlijk van 1mm neerslag als het kwik zo spectaculair daalt? Dat kan dan gerust ook 2cm per mm zijn. Dus hou er rekening mee dat er ook buiten het donkerste gebied mer dan 20cm kan vallen. Wat amper te meten zal zijn met die wind. Op  sommig plekken zal 1 meter liggen, elders bijna niets. Sneeuwduinen tot 2 meter hoog vind ik niet onwaarschijnlijk.

Vanaf nu kunnen we er ook het Nederlandse HARMONIE model bij nemen. Die kijkt 48u vooruit en kan veel meer detail berekenen. Zo rond middernacht midden in het weekeinde is heel Nederland wit met 6-7cm sneeuw van de Achterhoek tot Noord-Limburg. Elders pas een paar centimeter.

En hier zie je in het Europese model dat er dan pas en kwart tot een vijfde van de sneeuw is gevalln die er komt tot maandagmiddag. Wel zeg ik erbij dat HARMONIE een kleine box berekent binnen de randvoorwaarden van wat het Europese model doet. Dus zitten die uitkomsten altijd dichter bij elkaar. Of Twente-Amsterdam gaat winnen of Achterhoek-Noord-Limburg zullen de grote modellen onderling moeten uitmaken.

Al jaren vergelijk ik het weer of de weergoden zo je wilt, met dronken kapiteins op olietankers. Uit de koers van die dingen kun je wat uitrekenen voor de toekomst maar als Piet ff niet oplet, en Jan reageert heftig op de kleine stuurfout van Piet en Kees gooit het roer om vanwege Jans koerswijziging, dan heb je over een dag en heel ander plaatje. Puur lokaal op het laatste moment kun je qua neerslag ook nog denken aan en puberjongen die een wedstrijdje ver plassen doet: van de Alpen weten we dat er lokaal grote afwijkingen kunnen zijn qua sneeuwaccumulatie. Nu hebben we in de Lage Landen geen diepe dalen waar de wind zus of zo doorheen kan vegen, dus het is iets voorspelbaarder….  maar met 10 tot 30cm voor een groot deel van Nederland zit je nu dus aardig safe.

Dit is de analyse van het Amerikaanse model voor Midden-Nederland. Vijf ijsdagen vanaf zondag. En weer die onwaarschijnlijk snelle en heftige exit op donderdag. De twee koude lijnen die ik heb ingetekend hebben alleen nog veel gewicht omdat het Europese model zo de neiging heeft van vriezen tot het gaatje.

Snel even voor de zuiderburen. Hele forse regenpiek zo bij Brussel. En jullie eerste ijsdag pas maandag en vermoedelijk maar 3 te gaan. Het verdriet van België blijft dus actueel. Wat doet het Europese model?

Voor Midden-Nederland wederom standvastig tot Valentijnsdag en dan exit. Maar dat is de hoofdrun. Er zijn twee clusters. Een warm en een koud. En het koude is veruit het dikste. Zeker tot 16 of 17 februari. Dus.

Vlaanderen doet in het Europese model gewoon volledig mee met Nederland met ijsdagen vanaf zondag. Op woensdag is Vlaanderen zelfs even het koudst daar. Op vrijdag even een graadje dooi maar ook zaterdag heeft Vlaanderen weer een ijsdag in het model.

Maar ook weer niet overdrijven. Er zit wel een flinke adder in deze berekening. Namelijk de passage onderlangs van een dooiaanval. Met bloedlinke ijzel als het aan de grond nog enkele graden vriest en de kou ook al in de grond is getrokken. Ook dat doet denken aan 1979!

Even de gebieden waar het Europese model de meeste sneeuw deponeert. De piek bij de dooiaanval is weer te zien. Die hebben we al op donderdag gezien en nu dus op vrijdag en zaterdag. Het mooiste is als de dooiaanval mislukt maar wel even 10cm nieuwe sneeuw brengt. Behalve weer voor de schaatsliefhebbers. Hoewel? Tegen die tijd hebben we genoeg ijs al om het er weer af te vegen.

Kijk want dit is de ijspluim intussen. En die is zowat voor hel Nederland gelijk. Tot maandagochtend smelt de sneeuw nog wel in de vaarten en dan gaat het hard. Woensdag kom je op 10cm ijs en dat groeit dan door naar 12cm. Ja normaal zouden de rayonhoofden nu al een keer bij elkaar komen. Voor het gemak heb ik de actuele ijspluimen per regio, ook die van het KNMI, hierrr op en vaste pagina gezet.

Ik laat de situatie vrijdag en zaterdag nog een keer zien voor de schaatsliefhebber. Friesland en Groningen kunnen “ontsnappen” zoals het Europese model gisteren ook al een echte Houdini deed. 12 uur later is die situatie opnieuw berekend dus maar nu 100km zuidelijker. Nogmaals: het Europese model lijkt echt zin te hebben in minstens één mislukkende dooiaanval en dan weer verder vriezen.

OK. Puur vandaag gaat het dan alsnog mis op Valentijnsdag. Maar dat gaat nog héél vaak switchen binnen en tussen de modellen. Nu volgen we ECMWF (240u), GEM (240u) en GFS (384u) met samen 8 volledige nieuwe berekeningen per dag. Op de korte termijn pakken we ICON (72u) en HARMONIE (48u) daarbij. Dus we gaan voor het einde (of dus niet einde) van de vorstperiode nog eindeloze varianties en varianten zien. Pas woensdag of donderdag weten we zeker of we met en na Valentijnsdag door kunnen of niet.

Surf nu snel naar dit aparte bericht met de update van de zeer fraaie nieuwe berekening van het Amerikaanse model (GFS06). 

In het belang van de nationale veiligheid houd ik tot zondag alles gratis beschikbaar voor iedereen. Te veel mensen hebben ook al mooie donaties gedaan. Gisteren zeer veel maar ook vandaag weer. Dus die blokkeer je niet.

Doneer

Persoonlijke informatie

Betalingsinformatie

Inloggen voor gemakkelijker reageren met een leuke profielfoto doe je <a href=”https://wintersportweerman.nl/wp-login.php”>hierrr</a>. Je reactie komt meteen live te staan. Hou het gezellig!

Categorieën: Lage Landen

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

17 reacties

EKlop · 5 februari 2021 op 08:43

Hajo, ik log weer een keer in. Heel goed hoe je jezelf hebt herpakt. Ga op deze voet door en je zal verder groeien! (Persoonlijk en qua bezoekers)

Tije · 5 februari 2021 op 09:05

Mooi hoor, het succes zij je gegund! Je doet volgens mij iets dat je zeer goed kan en waar je passie in ligt. Wat wil je nog meer? Ja, flinke kasstroom is ook altijd wel leuk natuurlijk… 🙂
Maar ik neem dat je voornemen om over gezondheid te gaan bloggen ook even in de ijskast staat? Ik ben benieuwd naar dat initiatief, want is grotendeels mijn passie.

Jarno · 5 februari 2021 op 09:24

Waarom er nog geen code rood afgegeven is. Simpel, omdat dat pas minstens 12 uur van te voren gedaan wordt..

Jaap · 5 februari 2021 op 09:37

Jammer dat het zuiden van nederland van enkele kaarten valt..

perry · 5 februari 2021 op 09:37

Hajo, leuk dat je website zo goed bezocht wordt.
1 opmerking, koop een nieuw toetsenbord…
de letter E werkt niet goed….

    Hajo · 5 februari 2021 op 10:33

    Grappig dat je dat ontdekt hebt. Klopt. Net de meest gebruikte letter.

Fr@ van Ettikhoven · 5 februari 2021 op 09:41

Volg je jaarlijks in de wintermaanden. Altijd met de hoop dat jij ( tegen beter weten in) gaat vertellen dat het in Nederland gaat sneeuwen.
Dit jaar was je er al heel tijdig bij.
Toppertje.
Ga zo door

Frank · 5 februari 2021 op 09:59

Zijn er ook kaarten die dauwpunt berekenen? Ben daar heel benieuwd naar..

Ron · 5 februari 2021 op 10:10

Ha Hajo,
Ik weet uit het verleden nog dat je wel eens vertelde dat als er een dik sneeuwpak ligt en alles lekker is afgekoeld de kans vrij groot is dat de kou dan kan aanhouden (ook al berekend het dan meer warme scenario’s omdat hij naar default gaat rekenen) en dat daar niet zoveel rekening mee wordt gehouden in de modelen?! Dus ik zie wel kans op doorzetten van die kou na 12-13 feb!

hjs · 5 februari 2021 op 10:17

Toch redelijk uniek weer in de voorspellingen. Mini 1979? In de maak?
Vergelijk verder gaat trouwens totaal mank. 1978/79 was een 200 Hellman winter.
https://www.wintergek.nl/winter/
https://www.wintergek.nl/winter/1979/

    Hajo · 5 februari 2021 op 11:18

    Je hebt gelijk. Maar februari & maart 1979 achterna kan nog wel en dan pak je ook 100 Hellmannen. Maar vooralsnog is exit 11-14 februari meest realistisch…. met zoals KNMI zegt 20-30% kans op aanhoudend zeer koud.

    Mick · 5 februari 2021 op 12:36

    Dat hangt toch vooral van je referentiekader af zou ik zeggen hjs. Hajo zegt, deze gebeurtenis zou zo kunnen voelen als de sneeuwplosie van 1979. Hij zegt niet, de winter van 2021 is net als die van 1979, die vergelijking zou mank gaan. Dat deze specifieke gebeurtenis zou kunnen lijken op de heftige sneeuwval van 1979 is vergelijking die niet direct tot de paralympics gedoemd zou zijn, dunkt mij.

Hessel · 5 februari 2021 op 14:49

Schitterende berichten Hayo. Je nuances bevallen me ook!

Gr Hessel

Aart · 5 februari 2021 op 15:27

Hoi Hajo. Ben jij dat? Of een bekende van je op 14:50 uur? https://saalbach.panomax.com/zwoelferkogel

    Hajo · 6 februari 2021 op 17:37


    Ja dat ben ik inderdaad! Lol

Gesloten voor reacties.