Hierboven toch wel een van de mooiste plaatjes van de 17 september sneeuw. Het is Gargellen in het Montafon. Dank allemaal voor het delen van alle plaatjes in de reacties gisteren. Zie hier hoe de sneeuw ook in het Montafon allemaal weer wegsmelt. Nu moeten we echt meteen schakelen en uitkijken naar onze aanstaande Indian Summer. Leo geeft terecht aan dat noordenwind wat roet in het eten kan gooien voor Nederland zodat we met schitterend weer op 18°C zouden blijven steken. Anderzijds: het zeewater is al 17°C en met pure ongebreidelde zonneschijn krikken we daar heus nog wel een paar graadjes bij.

temp2309

Het beste wat kan gebeuren is een zwakke zuidelijk wind. Want in Frankrijk gaat het kwik echt ruim omhoog. Ik ben daar optimistisch over. Het hogedrukgebied wordt zo sterk. Ook in het koelere Europese model. Windstilte is toch wel het meest waarschijnlijk. Gaat de kern van het hoog iets naar het oosten zitten we in warme aanvoer. Dat is met vereende krachten bij elkaar te duimen.  

pluim1809

Laten we eens kijken naar de ensembles van de twee modellen. Het Europese model laat de kern van het hoog zondag vanaf het Kanaal doorschieten naar Luxemburg waardoor we even in zuidelijk aanvoer komen en het ook strak blauw zal zijn. Dat is het warmste moment in de serie. Daarna zou de kern van het hoog meteen weer terug floepen naar Groot-Brittannië, waardoor wij in hardnekkige bewolking vanaf zee zouden komen. Pas vrijdag de 27e gunt het ECMWF ons weer een heldere hemel. In de pluim zie je vervolgens zelfs een kansje dat we oktober droog en met +21°C zouden binnengaan. Aan de koude kant zijn de lijntjes duidelijk dichter gezaaid. Nu nog niks mee doen.  

ens1809

Binnen de 00u run van het Amerikaanse model blijft het hoog wel netjes boven onze hoofden en kan het kwik de eerste dagen vanaf vanaf zondag nog wat klimmen. Verder wil ik in dit model eigenlijk niet kijken. De hoofdrun is een zachte uitbijter. Ik blijf herhalen zoals ook in de nieuwe video van Bizztravel dat er een goede kans is op een volle week fraai weer met twee BBQ-waardige zondagen. Als we samen zondag met een groot schepnet het binnentrekkende hoog vangen en aam de grond vastzetten met tentharingen, dan hebben we onze Indian summer. Wil je niet gokken, dan gewoon pakken die komende zondag. BBQ, fietstocht, kanoën etc.. Pakt niemand je dan meer af.   

September gaat warmer dan normaal eindigen! Zo schat ik het nu in. ben je halverwege de maand al ruim een graad te warm dan raak je dat niet meer kwijt met de huidige vooruitzichten. het is toch weer een beetje een Sjacootje… zo realiseer ik me weer hoe waardevol het kan zijn een echte die hard warmteliefhebber in ons midden te hebben…. en zoals hij zelf wel zegt: de kou kan in oktober ook nog komen. Wat mij betreft niet hoor: ik teken graag voor een fraaie eerste helft van oktober. Wat mij betreft is december 2010 de perfecte winter! Hoewel? Oktober 2010 was maar normaal en niet lekker warm. Nee, de enige voorbeelden van een te warme oktober en een vriezende december zijn 1995 en 1969. Nu ja het weer herhaalt zich nooit. We zullen zien welke zigzag de komende 6 maanden weer voor ons in petto hebben.

httpv://www.youtube.com/watch?v=e-8sA2Nz4Ig

Geniet alvast van deze nieuwe GoPro edit van de Livigno Nine Knights MTB!


Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

37 reacties

Gesloten voor reacties.