Hierboven zie je 4 medewerkers van het verkeersbureau Montafon een bergwandeling maken afgelopen vrijdag. Op hun Facebook-pagina stellen ze de vraag: waar lopen wij op de foto? Nu is het Montafon erg geliefd onder Nederlanders dus is er vast wel een bezoeker hier die het weet. Meld je antwoord hierrr. Nu zijn de Montafoners wel vaker creatief: zoals onlangs toen hun Facebook pagina de 20.000 likes passeerde. Zie hierrr. Voor zover je het gemist had: het Montafon is partner nummer 12 van Wintersportweerman.nl. Dat betekent dat we nu ook in het geliefde Voralberg een partner hebben zodat we altijd bovenop het nieuws zitten als het in die regio sneeuwt. En dat zou dus al op 8 september kunnen gebeuren.

ens2808Oost

Je zou kunnen zeggen: “Wat een lafbek die Hajo. Gisteren nog sneeuw op 1 september voorspellen en nu weer een week later”. Maar dat is gewoon wat het weer doet en die sneeuw rond 1 september komt er nog wel. Eerst op IJsland en dan in elk geval in Noorwegen. Minder in de Alpen omdat het Azorenhoog vanuit het westen snel weer opstoomt zoals Frederic eergisteren al aangaf. Maar twee modellen geven gewoon een herhaling van zetten aan voor een week later en dan meteen ook een paar graden kouder. Zie het ensemble voor de Montafon-regio hierboven.

850hPa

Hier zien we de 5°C lijn op 1500m al over de Alpen krullen wat gelijk staat aan een sneeuwgrens van rond de 1800m. Op de twee kaarten voor deze zie je de 0°C lijn al een groot deel van Groot-Brittannië omvatten. Terwijl de kougolf doorslaat naar de Alpen klotst dit koudste gebied al weer terug naar het noorden. Tussen Slowakije en het Balticum stijgt het kwik juist weer naar +28°C. Het is altijd yin en yang. Ik teken erbij aan dat het GEM model meer voor een overgang naar een west-circulatie (WC) kiest dan voor die glijbaansituatie. feit is – hoe laf ook voor een weerman – dat we elke dag precies 1 dag dichter komen bij de eerste keer sneeuw onder 2000m van winter 2013-2014. 

zellamsee_steinernesmeer

De zomer loopt ten einde. Hierboven een prachtige foto van de Facebook-pagina van Zell am See Kaprun. Maar ook al valt Koning winter de komende periode zeker af en toe binnen in de Alpen komt overwegend toch gewoon de herfst. En de herfst in de bergen is geweldig. Heb je een paar mooie dagen dan maak je juist in die fase de mooiste wandelingen en biketochten mede omdat de dorpen niet meer overbevolkt zijn met toeristen vanuit China tot Saoudie-Arabië. In Nederland gaan we volgens het KNMI vanaf het weekeinde een wisselvallige periode tegemoet. Wat mij betreft te pessimistisch. De neerslaghoeveelheden zijn erg klein en de zon komt vaak net zo snel weer terug.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

17 reacties

Gesloten voor reacties.