Vandaag natuurlijk wat plaatjes uit Montafon. Hajo en Kees verblijven er op dit moment en oh oh, wat een straf. Strak blauwe lucht, pistes die er heerlijk uit zien. Kortom: droomcondities! Op en top bikiniski vandaag maar Hajo vermeldde dat hij alleen op de terrassen wat half-ontblootte lijven had aangetroffen. Misschien wel zo veilig om op de piste alles aan te houden maar het is toch altijd een giller om een bikiniski-filmpje te zien. Maandag is de herkansing maar dan zitten Kees en Hajo alweer in de auto terug (laf hè?)

dalstation1403

Hajo vertelde mij dat de dalen groen zijn. De valleien lopen daar vrij steil omhoog dus je zou denken: waar is de sneeuw? Het blijkt boven op de berg echter zeer goed te zijn. Zelfs de locals uit Zwitserland en Vorarlberg komen als dagjesmensen naar dit gebied om een lekker dagje mee te pikken. En die hoor je niet klagen. Waarom ook? De volle parkeerplaats en op de berg alle volle terrassen spreken boekdelen. Ook had Hajo nogal wat moeite last-minute betaalbare vrije accommodatie te vinden.

haus-stern

Het is Haus-Stern in St. Gallenkirch geworden en dat is een aanrader. Natuurlijk is dit een archieffoto. Het kan er zelfs in maart zo uitzien als op deze foto! Nu werken de mensen hier al in de tuin! Geloof me: Oostenrijkse locals kunnen erg genieten van de afwezigheid van sneeuw!

montafon1403

Ondanks de hoge temperaturen is het nog zeer goed te skiën. Vandaag waren de heren in de Silvretta Nova en morgen gaan ze naar Hochjoch. Daar zijn veel noordhellingen. ik ben benieuwd naar hun ervaringen.

De 66% steile “Nova Steilhang”.  

totempaal

En ik denk dat Hajo en Kees (niet de twee op de foto) zomaar met bruinverbrande snoetjes terugkeren naar Nederland. Als ik dit zo zie dan voeg ik ook Montafon toe aan mijn lijstje van ” to do”  in de Alpen. Toch zal dit de laatste “kaiserwettertag” zijn. Morgen neemt de bewolking toe en komt er, in heel West Europa, een weeromslag.

De Alpen lagen er vandaag echt grandioos bij. Zonovergoten. Zo helder zie je het niet zo vaak, en zo helder gaat het de komende dagen niet meer zijn. Tenminste…de komende 3 dagen.

Hogedrukgebied Ingo trekt zich een beetje terug richting de oceaan. Daardoor komt de weg vrij voor de fronten van een depressie die van IJsland naar Scandinavië verder oostwaarts trekt. Een kortstondige noordwestelijke circulatie heeft dit tot gevolg. Morgen neemt de bewolking toe en in de nacht van zaterdag op zondag zal de eerst neerslag de noordelijke Alpen bereiken. In eerste instantie ligt de sneeuwgrens rond de 1000 meter. Maar in de loop van de ochtend zal de sneeuwgrens oplopen.

En dat zien we 12 uur later gebeuren. Op het kaartje hierboven zie je de vorstgrens oplopen en dus ook de sneeuwgrens. Eerst was het op 1500 meter nog rond 0°C, 12 uur later stijgt de temperatuur naar +4°C. Dat betekend dat de sneeuwgrens oploopt tot rond de 1600 meter. Per regio en per dal zal het verschillen. De hogere pistes zullen een opfrisser krijgen.

De bovenstaande pluim is voor het gebied van Montafon en Vorarlberg. De hoofdrun is wel een warme knaller. En eigenlijk is het net zoals gisteren gezegd, en Hajo stipte het ook aan. Hoe meer oostelijk, hoe beter de kansen op sneeuw. Maar één ding is zeker: de sneeuwgrens gaat in de loop van de zondag echt stijgen. En de wind neemt flink toe.

En hoeveel gaat er eigenlijk vallen? De bovenstaande kaart is de accumulatie tot maandag. Handjes dichtknijpen voor 20 cm. Salzburgerland (Obertauern) en Steiermark (Die Tauplitz) hebben de beste papieren. De Franse Alpen vissen achter het net en ook de zuidkant is droog.

En het föhndiagram geeft dat mooi weer. Zaterdag zet de noordföhn in en die eindigt in de loop van maandag. Want de dagen daarna wordt het weer mooi in de Alpen doordat het hogedrukgebied zich wederom over midden Europa uitbreid. Vanaf dinsdag dan gewoon weer Traumhaft – Grand Beau.

En wat heeft dit alles voor gevolgen voor de Lage Landen? Medio komende week steekt er een straffe zuidwester op. En er is zelfs kans dat donderdag of vrijdag een flink windveld de kop opsteekt. GEM (het Canadese model) en de GFS zijn het eigenlijk wel met elkaar eens. En toch zit er veel onzekerheid in vanaf woensdag. Waarom?

ECMWF (het Europese weer model) laat juist de hogedruk oprukken richting de Lage Landen. Niks windveld, niks neerslag. Gewoon een hernieuwde kans voor een vroege lente. Tja…wie het weet mag het zeggen. Tot aan woensdag zijn de weerkaarten geschud en daarna is de onzekerheid troef!

Als laatste neem ik jullie mee over de grote plas. In Noord Amerika houdt de winter maar aan. Dat is mooi te zien op de bovenstaande satellietfoto. Met een noordwestelijke stroming wordt ijskoude lucht over de oceaan geblazen. Op iets grotere hoogte wordt alweer de volgende winterstorm in de steigers gezet. Maandag krijgen de noordoostelijke staten daar mee te maken. Daardoor heerst er weer grote droogte in Californië. Maar het bericht wordt echt te lang als ik daar ook nog op in ga. Een andere keer.

Als allerlaatste dan nog deze. De grote meren (USA en Canada) zijn voor 85.6% bevroren. Dat was 2 weken geleden 92.3%. Bijzonder. Winter is leuk en wij hebben het echt gemist. Maar bijna 5 maanden vorst en sneeuw? Is dat niet wat teveel van het goede, of is dat de goden verzoeken? 

En de uitsmijter. Robert stuurde deze uit Selva (Wolkenstein – Valgardena) Kom van dat dak af Robert.

Fijn weekend allemaal.


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

4 reacties

Gesloten voor reacties.