Hoe fantastisch winters is het in het gebied waar de bergmarmotten nu in holen aan het hiberneren zijn met een lichaamstemperatuur van 4ºC. het zijn de oostelijke Tauern achteraan het Raurisertal waar mijn vriend Hans Bruns zijn igloo experience aanbiedt. Normaalgesproken een gebied waar je pas laat in het seizoen gaat toerskiën maar met het huidige teflonweer is het fantastisch toerskiën nu in de immense “skiliftvrije” ruimte die het hooggebergte biedt.

We weten dat er sneeuw komt in de Alpen tussen de 17e en de 20e. We weten dat er sneeuwkansjes zijn ook voor de Lage Landen eind januari. Maar de huidige ochtendrun slaat alle winterhoop voor de Lage Landen wel weer de bodem in. Het ensemblegemiddelde geeft hooguit uitzicht op Wim Hof weer en mensen doe dat nu ook echt! Jas uit. Trui uit. En lekker op de fiets in T-shirt tot je lichaam weer echt om die trui of jas vraagt en wat zitten die dan weer extra lekker. Life is all about contrasting experiences.

En met de afwezigheid van winter in Europa moet je misschien de donkere avonden doorkomen met mooie winterliteratuur. Bovenstaand Engels boek schijnt een aanrader te zijn. Het gaat om een winterstorm uit 1888 aan de Amerikaanse oostkust waarbij 400 mensen omkwamen waaronder alleen al 200 in New York. Het boek is meteorologisch historisch feitelijk maar bevat ook een fictief liefdesverhaal. Wat wil je meer?

Photo: Exec8 / CC BY-SA via Wikimedia Commons

En als je ondanks die lectuur toch nog hoop nodig hebt op winterweer…. volg dan ook de eruptie van de Taal vulkaan op de Filipijnen. Die koelt ons planeetje momenteel een stukje af.

https://www.facebook.com/severeweatherEU/posts/2733570540199363?__xts__%5B0%5D=68.ARD5CRGhBI8k1ObOXn4sXDhqffRIARdgTf7sGjakIQF0IWHGZAsLvCUEOji9-u6xo0fBxiKtvQVrSWKsT4EpIdVHukC1ko8dq6ef688E0dywr4AtWNy2weeXv03WbeudxyH5qrTrLzY76ym-UooEdv1USVVjAmEq1fKH80mGNngdhKtjXdKWdOjDtY-m-loyKZpKfNbr2FNLn9F98b1XlHT4mFtr4Vm84kVFQKVc9XyqGc6JYkNI–eVsoHTg_EzMMKGEHQcquwHxhiKCUk8uqgiRgdU1TQ8fpA-cV1fymq4HMmRWA97cao9jhXaFizvspWa_2en986rhMGcBbDBjdZGFZ8P&__tn__=-R

Back to reality… de keiharde werkelijkheid. West-Europa kent niets dan depressie na depressie de een nog monsterlijker dan de ander. Eigenlijk een wonder dat de Lage Landen nog niet door storm zijn getroffen. Dat gebeurt ook de komende dagen niet. Maar bij Ierland en Schotland is het wel “goed mis”. Een depressie die naar 930hPa kan gaan uitdiepen morgen.

Mooi om te zien dat een relatief zwakke straalstroom met die storm op zeeniveau samengaat. Dat zie je ook vaak omgekeerd natuurlijk. Onze atmosfeer is extreem complex. Zelfs als je nog afziet van de nog complexere terugkoppelingen met de oceaancirculatie. In elk geval gaat er erg veel sneeuw vallen de komende uren…. op open zee helaas. Misschien zijn er wat walvissen die houden van sneeuwvlokken happen. Of walrussen of zeeberen. Want we zeggen wel ijsbeer. Maar in werkelijkheid is het een witte zeebeer: arctus maritimus.

Nou hierboven dan nog een keer de betrouwbare kaarten van de frontpassage vanaf vrijdag. Kijk waar je lasten of lusten gaat krijgen van de weersomslag in de Alpen. Onzeker is de mate van stuwing aan de Oostenrijkse noordkant vanaf de nacht op zondag tot maandagmiddag.

Hier zie je twee modellen die stuwing anders berekenen. Al dagen heeft het Europese model meer neerslag in Spanje. Het Amerikaanse model heeft minder neerslag daar maar wel weer wat sneeuw in Algerije.

https://www.facebook.com/severeweatherEU/posts/2733747910181626?__xts__%5B0%5D=68.ARBrtXWkSd_K0YwLa1o9Qj5g9D0Welb9YaybIdg4t5x88WR8hqjgx5mC2CpyH1gPJKItuYCkB8_FVqbOxLeCTtg6bN94zJ8y3ipeZRIG4-ohkdhiV1_E5GyKbE10z7L5C6K2Rsc0EeUUZMONZlxdALp67vRjwYk-kI0EQNZIyPvRIWWJbskY89pd8lm2Jtn39YJrwUT-9gxwwz0osyxAYj-1UYB-UNNNBkW19Xr3FHf07m-t0qt5lLQdPgnJ-FY4p2XsY8QOWzHX0C9dZUsRxSv71ZqmrTbooqw7i5MpXfmZj15eU-j-34hy8ENvkA8LHCKVXskGPNjCzg7Z5yP0kvZx0zwL&__tn__=-R

En daar is het al zo mooi wit! Ook in Jordanië trouwens was de woestijn even wit en wat te denken van Saoedi-Arabië!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

نيوم صباح اليوم ❄️ NEOM this morning

Een bericht gedeeld door عبدالعزيز بن تركي الفيصل (@abdulaziztf) op

Als je deze video niet kunt zien klik dan door naar Instagram want hij is wel must see…

Na de frontpassage in de Alpen, Spanje en Noord-Afrika keert de rust en het mooie weer terug. Geniet ervan. Een nieuwe Wim Hof fase… ook skiën in T-shirt is een aanrader. Wel handschoenen aan. Hoe is de pistekwaliteit momenteel? Ijzig? Weinig bulten meer nu het hoogseizoen voorbij is? Morgen pas sta ik zelf in Hopfgarten weer op de piste. Misschien pas overmorgen.

De hele modelrun blijft verder droog in de Alpen en grotendeels ook in de Lage Landen…. tot we op deze cliffhanger uitkomen. Ja er komt altijd weer sneeuw. Tot begin April aan toe. Als je geduld hebt komt er sneeuw. Als je geduld hebt komt er ook een Elfstedentocht. Als je haast hebt doe je de Weissensee. En je zou haast moeten hebben want we leven maar één keer.

Afsluitend nog even over de bosbranden in Australië. De wildste theorieën doen de ronde. Dat het doorgestoken kaart zou zijn. Minimaal is het helemaal niet zo heel erg bijzonder. Op een planeet met 20% zuurstof (bedenk hoe krankzinnig veel dat is als je het bijvoorbeeld vergelijkt met de concentratie aan CO2 – 0,04%) zijn grote branden nu eenmaal schering en inslag. Zie het staafdiagram. Ja we hebben een uitschieter nu. Net als de sneeuwstorm van 1888 zoals hierboven beschreven. Dat is een kwestie van statistiek. Ooit gaan we ook weer getroffen worden door een komeet die onze hele beschaving gaat uitwissen tenzij we tegen die tijd ook op Mars wonen. Dan kunnen we na de nucleaire winter op aarde terugkeren en de boel weer oppikken. Over wederopbouw gesproken.

De natuur zelf heeft helemaal nergens problemen mee. Plastic wordt binnen 500 jaar afgebroken door bacteriën. Laat het 5000 jaar zijn tot alles weg is. Archeologen over 10.000 jaar zullen zich dan verbazen waarom ze helemaal geen plastic in het milieu vinden terwijl ze in de geschiedenisboeken lezen dat er een plasticcrisis is geweest. Als wij mensen uitsterven, neemt de Chimpansee het over en evolueert in hooguit 5 miljoen jaar naar een nieuwe intelligente soort aap. Hopelijk wat minder moordzuchtig dan wij. Mmmm moeten we hopen dat de seksbeluste Bonobo het overneemt en niet de machtsbeluste chimpansees. Maar heb je dus bosbranden dan bloeit het leven ook weer op als nooit te voren. Deze foto gaat viraal op internet momenteel. Doen we graag aan mee. Nog iemand in Lapland trouwens? Ga je veel noorderlicht zien morgen en overmorgen. Lees hierrr.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

45 reacties

Gesloten voor reacties.