Waar we zo langzamerhand ook naar moeten gaan kijken, is het ongekende samenvallen van ongekende winteruitbraken in Europa en Amerika. Zowel het Canadese als het Amerikaanse model produceren kaarten waar je van huivert als je ernaar kijkt. In deze kaartweergave van Meteociel houdt de schaal op bij -26ºC.

Het Canadese model is voor Europa én Amerika horrorkoud tot het gaatje zo net na Valentijnsdag. Hierboven zie je de samenstelling van de nacht in Europa en de nacht in Amerika. De kou danst wat heen en weer maar verder is het natuurlijk en monster.

Het Amerikaanse model rekent voor 22 februari dit uit voor beide continenten. In de Benelux is het ook vriezen tot het gaatje. Nou net één dagje dooi aan het einde van de rit. Ondertussen vriest ook Amerika volledig vast.

Kijken we in het Amerikaanse model van boven op het aardbolletje zien we dit. En hoe werkt dat qua stroming?

De straalstroom is wild aan het meanderen. Natuurlijk is er in de stratosfeer ook van alles aan de hand maar die hoef ik er niet bij te halen. Die zit in hetzelfde model en heeft dus geen voorspellende waarde. Ik kan net zo goed vanuit en prognose van kou aan de grond iets over de stratosfeer zeggen als omgekeerd. Het verandert samen in de modellen evenals parameters als de NAO en AO (Arctic en North Atlantic Oscillation). Maar goed je ziet dat er in het midden van Amerika goed een uitzakker kan zijn en dan één of twee lussen verder ook ééntje over Europa.Hier dan het nieuwste ensemble van het Amerikaanse model. Ik verzamel mijn kleursels tegenwoordig op deze pagina die je ook in het menu bovenaan kunt vinden. Dan kun je mooi terugkijken hoe zo’n ensemble zich kan ontwikkelen in een spannende fase als nu.

Kijk: en in dit bericht mag een ensemble voor Amerika dan niet ontbreken natuurlijk. Dit punt is in de buurt van Chicago op nog geen 250m hoogte. Matige vorst is normaal daar rond deze tijd. De rest is bar en als je weet wat er in Europa gebeurt bizar.

Ik heb es ff wat rondgeneusd of het ergens dan fors gaat opwarmen. Ik vond wat op Nova Zembla, Lapland en de grafiek hierboven voor Spitsbergen. Daar zie je de hoofdrun de 15e even naar dooi schieten. Maar hij indigt gewoon bij -30ºC en dan worden Europa en Amerika nog steeds koud berekend.

Kijk en niet dat Siberië opwarmt of zo. Zei er nog iemand iets over de Permafrost? Kijk vlak voor de Super El Ninjo van 2015-2016 was er in de wetenschap veel te doen over “The Missing Heat”. Zie dit artikel in Nature. Waarom warmde de aarde niet verder op al meer dan 15 jaar toen? Statistisch uitgemiddeld was er geen opwarming meer geweest sinds 1996 (op de valreep van de Parijse klimaatconferentie in december 2015 – je weet wel van dat verdrag – kwam er natuurlijk geheel toevallig een paper uit dat er net toch wel een statistisch significante opwarming uit perste). Ah maar het kwam helemaal goed toen de Stille Oceaan die grote scheet liet (de Super El Ninjo van 2015-2016).

Het was zelfs een dubbele scheet. De zonneactiviteit nam al sterk af maar de aarde bleef super warm zeg maar bijna zo warm als in de Middeleeuwen of in de Romeinse tijd (Hannibal kwam geen gletsjers meer tegen met zijn olifanten) maar nog niet zo warm als in het Holocene Climate Optimum dat een paar duizend jaar heerste kort na de laatste ijstijd. Maar dus best wel warm. Zeker heel anders dan de verhalen van de jaren 40, 50 en 60 en ja ook in 1979 was het klimaat nog net heel anders. Ik studeerde in 1991 af op klimaat en had er een bliksemcarrière in kunnen maken. Dat waren de gouden jaren tot aan die eerste goed gemeten Super El Ninjo van 1998. Daarna werd het sappelen ook al overleefde de klimaatgemeente het Climategate schandaal (hoe je zulke abjecte zaken open en bloot op straat kunt overleven is me een wonder – iets met oogkleppen en wir haben es nicht gewusst misschien). Maar ze hebben weer goede jaren gehad. Ook echt mooie auto’s geworden die Tesla’s. Dat heet serendipiditeit. Van iets stoms onbenulligs kan iets goeds komen. Zoals ook de opleving van Wintersportweerman.nl in de lockdown – iedereen lekker thuis achter de laptop – en toen ze bij voorbaat de Elfstedentocht cancelden, ja toen riepen ze het gewoon over zichzelf af.

Maar dit geheel terzijde… terug naar de actualiteit van de huidige berekeningen…

De koudste nacht in het Europese model. Vrijdagochtend -20ºC voor het grijpen.

En dit is de laatste berekende ochtend. Ik verklap erbij dat er twee daagjes met lichte dooi overdag bij zitten.

Kijk zo’n middagje dus op maandag over 8 dagen (zoals de Duitsers dat zo mooi zeggen) met wat dooi in het noorden en bij de zuiderburen. Maar zie je het dauwpunt weet je dat de afgelaste elfstedentocht gewoon gereden kan worden.

Want zien we hier niet de nieuwe ijspluim strak naar de 18cm ijs in Midden-Nederland duiken? Met 11cm voor de pessimisten en 20cm voor de optimisten. Bij gebrek aan natuurijsprofessor en hoog geavanceerd natuurijsmodel. Normaalgesproken wordt er zeker woensdag geschaatst.

En hier de kersverse pluim van het Europese model! Goede kans dat we tot 21 februari en verder kunnen schaatsen.

+++ UPDATES VOOR DE LANGE TERMIJN VOLGEN +++

Hierrr het artikel dat met nowcasting, de korte termijn modellen en jullie reacties naar de actuele ontwikkeling vanavond en vannacht kijkt.

Deel jouw foto, video en of verhaal in het Wintersportweerman.nl Weercafé (groepspagina op Facebook).

Actuele ijspluimen hierrrr en actuele ensembles hierrr.

In het belang van de nationale veiligheid houd ik tot zondag alles gratis beschikbaar voor iedereen. Te veel mensen hebben ook al mooie donaties gedaan. Gisteren zeer veel maar ook vandaag weer. Dus die blokkeer je niet.

Als je wilt doneren kies dan zelf het bedrag. Ook kleine donaties worden erg gewaardeerd als een pluim voor het vele werk.

Inloggen voor gemakkelijker reageren met een leuke profielfoto doe je hierrr. Je reactie komt meteen live te staan. Hou het gezellig!

Categorieën: Crazy shit

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

11 reacties

Paul A Club1989 · 6 februari 2021 op 20:39

Heerlijk die updates!!! Geweldig. Het doet me aan zo’n tornado achtige foute Amerikaanse film denken deze kaarten, maar zijn zijn echt! Noordelijk halfrond vriest dicht.

Carl · 6 februari 2021 op 20:46

Dit is genieten Hajo. Top berichten!
Was ook zo al aant denken. Ying en Yang. Maar veel is het niet. Staan we aan een vooravond dat er een grote verandering komt op het gebied van winters of weer in onze contreien?
Alpen zien nu wat gelig. Spreekt me effe niet aan om daar naar te kijken. Geef maar die witte sneeuw.
Hajo, jullie spreken soms over hellmannen. Verduidelijk dit eens een beetje. Alvast bedankt

    jelle · 6 februari 2021 op 21:21

    Hellmannen zou ik ook graag willen weten inderdaad. Tevens hoor en zie ik vaak ‘ tot aan het gaatje’ . is dit ergens zo ontstaan of gewoon een leuke term? vind het heerlijk om te lezen!
    wij zitten in landal bij emmen. en willen morgenavond naar huis via afsluitdijk naar Hoorn, maar kan dat?

Bart (Amsterdam) · 6 februari 2021 op 21:44

is niet zo moeilijk hoor:
https://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/lijsten/hellmann

Tije · 6 februari 2021 op 22:02

Ja, ik weet nog goed dat climategate gebeurde. Dat was ongelofelijk, vooral de oorverdovende stilte.
Ik weet nog dat het bericht via Hans Labohm kwam dat Marcel Crok bezig was een site op te zetten. Ik heb hem toen benaderd, maar Marcel verwees naar jou, Hajo; dat jij bezig was de site climategate.nl op te zetten. Ik heb je toen gebeld om te vragen of ik wat kon betekenen. Maar je was toen al duidelijk, dat je er geen geld mee wilde verdienen, maar dat het je ging om de vrije informatiegaring over het klimaat. Dat was belangrijk voor je, kon ik weinig in betekenen, want ik had nog weinig kennis op dat gebied.

    Hajo · 6 februari 2021 op 22:27

    Wauw. Stil van.

Ivo ten Broek · 6 februari 2021 op 22:28

Schitterend, wat een kennis man. pfff

Gesloten voor reacties.