We beginnen met een bijzondere kiek uit Algerije, dan hebben we bijzondere sneeuw all over the planet en de echte serieuze winterinval in Amerika. Dan kijken we een beetje mistroostig naar onze winterkansen. En laten we dat los met magische beelden van monstergolven in Portugal …. met surfers.

Hier nog even de andere plaatjes uit Algerije en een herinnering dat een echt unieke sneeuwval daar vorige winter plaatsvond.

Goed we springen van Algerije naar Italië… wat is daar aan de hand? De stranden van Rimini zijn wit geworden…

Paar video’s…

Beetje bijzonder wel toch?

Zodra ik antwoord heb laat ik het weten!

Mooie potpourri van sneeuw in UK, USA (Central Park!) en Algerije.

En ja Amerika is de komende twee weken f…… koud. Zo maar een greep uit de extreme minima.

En hebben wij nu wel of niet een kans? Minimaal een hele week niks. Het signaal dat het rond de 13e al zou gaan vriezen is helemaal weg. En voor de laatste 10 dagen van januari zijn er wat uitbraakkansjes. Maar als je de Postma Doctrine erbij pakt moet er echt heel wat gebeuren voor de patronen omkeren en van een SSW horen we ook steeds maar niets. Denk gewoon eerst die Amerikaanse winter maar laten uitwoeden.

https://twitter.com/dazdix/status/1479949099046690820

Dus snel door naar iets moois in de buurt. Portugal. Monstergolven opgejaagd door mega-stormen ver op de Atlantische oceaan. Kijk naar de beelden en geniet. En let er ook eens op hoe ver we als mensheid gekomen zijn dat puur voor zulke golven een heel circus wordt opgetuigd. Met jetski’s, drones, fotografen, surfers, reddingsboten. Dat is het summum van menszijn. Totale nutteloosheid maar intense diepe ervaring. Laat de robots het nuttige werk maar doen.

En ja soms gaat het wel eens mis…. kijk goed naar de achterste hoge golf in onderstaande video. Daar gaat Justine Dupont.

Daar ging Justine Dupont.

Hee? Toch nog eens sneeuw in Nederland. Zal vrijdag of zaterdag zijn geweest.

En als we de temperatuur dan even laten vor wat het is zijn er ook gewoon sneeuwkansen in Nederland vanaf de 18e. Die piek van 1 van de 50 lijntjes op 19 januari met 10cm sneeuw in De Bilt is een strohalm. Maar ook niet meer dan dat. Jammer maar helaas maar daar hebben we de wintersport voor uitgevonden… je ontvlucht de beroerde Hollandse winter en gaat genieten in de Alpen…

In Die Tauplitz bijvoorbeeld. Wat een mooie prognose. Genieten! Donaties welkom ook al heb ik enkel zo’n wereldwijde potpourri te bieden en geen schaatsperiode!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

1 reactie

Koen Edeling · 10 januari 2022 op 17:37

Nazare, 110 km ten noorden van Lissabon: ook in de zomer ruim de moeite waard, weet ik uit eigen ervaring

Gesloten voor reacties.