Krankzinniger beelden van overmatige sneeuw hebben we lange tijd niet gezien als wat ons nu vanuit Sakhalin bereikt. Het is een eiland in Oost-Siberië zeg maar net boven Japan en dus heeft het net als dat land te maken met Lake Effect Snow. Welnu enjoy the show.

Duizend militairen zijn ingezet om te helpen met het sneeuwruimen.

Nou met die beelden op ons netvlies…. switchen we nog even naar de Amerikaanse oostkust. Ook daar was het goed raak. Zie de beelden van gisteren.

Tja en dan hebben we nog een zeer bijzondere dump in Griekenland gemist! Kijk deze foto’s eens!!

En dan moeten we eens aan de Italiaanse kant van de Alpen kijken ….

Het is namelijk zéér groen aan de zuidkant. Kurkdroog. Al tijden. Maar er wordt geschaatst in deze koude fase. De hele Alpen waren pittig koud tot in de dalen met matige en strenge vorst. Bij mij in Kaprun dooit het nu net voor het eerst even bij een stormachtige noordwesten wind.

In die koude fase werden ook deze kieks geschoten van de zogenaamde “parhelium” breking van zonlicht in ijsnaaldjes die optreden onder de -12ºC.

Goed en nu dus de Alpen? Ja zelfs de Lage Landen een beetje sneeuw donderdag. Maar de stuwing is recht tegen Oostenrijk.

Tot en met maandagochtend kan er in mijn omgeving een dikke halve meter vallen. Yummie!

PS Zoek je met jonge kinderen nog een fantastisch super betaalbaar wintersportadres voor de krokus? Kijk dan eens naar Berghotel Rudolfshütte! Lezers van Wintersportweerman krijgen nog eens 10% extra korting op de boeking.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

4 reacties

Hajo · 17 januari 2022 op 15:14

Kon niet missen natuurlijk maar tegelijk met Sakhalin dumpte het ook in Japan:

Carl · 17 januari 2022 op 16:47

Zijn zo’n toestanden bij ons mogelijk? Wat een sneeuw…

Hajo · 17 januari 2022 op 16:50

Puur met een polar low kan het bij ons in zeldzame gevallen… maar dat is dan meer een sneeuwbommetje van zeg 30cm dat neerdaalt. Potentie voor meer is er eigenlijk niet. In de aanvoerrichting zowel vanuit noord als vanuit west is de lucht niet koud genoeg …. zij krijgen die sneeuw met een WC van Siberië een kort stukkie over zee en dan raak…. Wij krijgen met een WC hooguit 1 dag sneeuw en verder enkel regen. En komt de wind uit het oosten is het droog bij ons.

Carl · 17 januari 2022 op 19:09

Denk ook dat iedereen zot zou worden. Nu ligt het land al plat bij 2-3 cm sneeuw

Gesloten voor reacties.