Krankzinniger beelden van overmatige sneeuw hebben we lange tijd niet gezien als wat ons nu vanuit Sakhalin bereikt. Het is een eiland in Oost-Siberië zeg maar net boven Japan en dus heeft het net als dat land te maken met Lake Effect Snow. Welnu enjoy the show.

Duizend militairen zijn ingezet om te helpen met het sneeuwruimen.

Nou met die beelden op ons netvlies…. switchen we nog even naar de Amerikaanse oostkust. Ook daar was het goed raak. Zie de beelden van gisteren.

Tja en dan hebben we nog een zeer bijzondere dump in Griekenland gemist! Kijk deze foto’s eens!!

En dan moeten we eens aan de Italiaanse kant van de Alpen kijken ….

Het is namelijk zéér groen aan de zuidkant. Kurkdroog. Al tijden. Maar er wordt geschaatst in deze koude fase. De hele Alpen waren pittig koud tot in de dalen met matige en strenge vorst. Bij mij in Kaprun dooit het nu net voor het eerst even bij een stormachtige noordwesten wind.

In die koude fase werden ook deze kieks geschoten van de zogenaamde “parhelium” breking van zonlicht in ijsnaaldjes die optreden onder de -12ºC.

Goed en nu dus de Alpen? Ja zelfs de Lage Landen een beetje sneeuw donderdag. Maar de stuwing is recht tegen Oostenrijk.

Tot en met maandagochtend kan er in mijn omgeving een dikke halve meter vallen. Yummie!

PS Zoek je met jonge kinderen nog een fantastisch super betaalbaar wintersportadres voor de krokus? Kijk dan eens naar Berghotel Rudolfshütte! Lezers van Wintersportweerman krijgen nog eens 10% extra korting op de boeking.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

4 reacties

Hajo · 17 januari 2022 op 15:14

Kon niet missen natuurlijk maar tegelijk met Sakhalin dumpte het ook in Japan:

Carl · 17 januari 2022 op 16:47

Zijn zo’n toestanden bij ons mogelijk? Wat een sneeuw…

Hajo · 17 januari 2022 op 16:50

Puur met een polar low kan het bij ons in zeldzame gevallen… maar dat is dan meer een sneeuwbommetje van zeg 30cm dat neerdaalt. Potentie voor meer is er eigenlijk niet. In de aanvoerrichting zowel vanuit noord als vanuit west is de lucht niet koud genoeg …. zij krijgen die sneeuw met een WC van Siberië een kort stukkie over zee en dan raak…. Wij krijgen met een WC hooguit 1 dag sneeuw en verder enkel regen. En komt de wind uit het oosten is het droog bij ons.

Carl · 17 januari 2022 op 19:09

Denk ook dat iedereen zot zou worden. Nu ligt het land al plat bij 2-3 cm sneeuw

Gesloten voor reacties.