Kijk eens naar bovenstaande webcamplaat. Enkele uren geleden zat het meest zuidelijke hoge skidorp van de Alpenboog  Isola 2000 nog dik in de regen. Maar nu? Zeker 10cm op enkele uren tijd. Gewoon genieten! Toch?

rsum_14011709_14011612

En er komt nog een pak aan. De halve meter gaat er sowieso gehaald worden. Ondertussen meldt Hajo dat het ook in Saint-Martin-de-Belleville licht is beginnen sneeuwen.

gfs-0-42

De sneeuwval hangt samen met de poging van het laag boven de Atlantische Oceaan om zich tussen het Azoren- en het Scandihoog te wurmen richting de Middellandse Zee. Een poging waar het maar héééél gedeeltelijk in slaagt. Mislukte poging? Ondertussen weet iedereen wat dat wil zeggen. Zuidföhn. En een dagenlange stuwing van vochtige Middellandse Zeelucht tegen de zuidkant van de Alpen.

rart_14011821_14011612

 

Het komt de komende dagen in twee golven. De tweede en grootste zie je hier boven. Komend weekend neemt de wind sterk toe en is de föhn op volle sterkte. Ook de stuwing langs de zuidkant dus. Nog maar eens een halve meter erbij daar. De hoeveelheid sneeuw die de hoofdkam oversteekt is beperkt. Gelukkig maar, want de sneeuwgrens koerst weer richting 1400 meter. Hopelijk voor de laatste keer de komende tijd. Hopelijk? Als je het mij vraagt wel. Vandaar ook die BV die ik gelanceerd had. Maar 100% zeker ben je in weerland natuurlijk nooit. Kijk maar naar wat het GEM-model vanavond produceert: volgende week opnieuw zuidföhn. Maar die run kan wat mij betreft de prullenbak in. Daar kom ik zo meteen nog even op terug.

N_Jetstream_Rossby_Waves_N

Waarom in godsnaam die gewaagde BV (dikke sneeuw tot in de laagste dalen van de Noordalpen voor 1 februari)? Wel, dat had gewoon te maken met het patroon van de straalstroom die de voorbije tijd gewijzigd is. Vlak voor Europa zien we nu het breken van de zogenaamde Rossby-golven. Ze is steeds meer beginnen meanderen, denk maar aan de arctische uitbraak in Noord-Amerika de voorbije weken. En die meanders verplaatsen zich westwaarts. Richting Europa dus. Vlak voor de Europese kust vertraagt de stroming, en dan krijg je net hetzelfde effect als bij het breken van een golf voor onze kust. Ze valt dan pal naar het zuiden.

gfs-0-156

Zo komt de rug-as van het Azorenhoog steeds meer gedraaid te liggen, en komen we richting de laatste januariweek steeds meer in een WNW-hoogtestroming terecht. De voorbije maanden lag die as veel meer zonaal (west-oost) en kon de ene depressie na de andere ons een boel zachte nattigheid brengen. Die tijd lijkt steeds meer voorbij.

[metaslider id=36307]

Kan er dan geen subtropische warmte meer over dat hoog glippen? Tuurlijk wel, maar de gekantelde as van het Azorenhoog doet zijn werk. Bekijk het als een wip. De warmte kruipt over het hoog naar de hoge kant van de wip die dan meteen 90° kantelt van ZW-NO oriëntatie naar NW-ZO, en zo de warmte naar het zuiden doet zakken en nieuwe warmteaanvoer verhindert. Een voorbeeldje hiervan zie je in de EC12-run van vanavond.

ECM1-168

Kan er dan helemaal niets meer misgaan voor de Noord-Alpen? Was het maar. Haha! Er zijn nog vele onopgeloste vragen. De trend uit modellenland is dat het Atlantische laag een nieuwe poging onderneemt om tussen de twee hogen in naar de Middellandse Zee op te schuiven. Een geslaagde poging volgens EC en GFS, met de Alpen dan aan de koude kant van het laag, en een dagenlange licht nordstau en bijhorende sneeuwval tot in de laagste dalen. En ja hoor, ook sneeuw in Wintersport-Arena Sauerland. Die nordstau zou flink geactiveerd kunnen worden indien het Scandihoog wat naar het oosten zou doortekken. Maar gaat dat ook gebeuren? Dat weet voorlopig niemand. En gaat die tweede poging van het laag überhaupt wel slagen? GEM12 denkt in ieder geval van niet. Daar kantelt het Azorenhoog te zwaar door en zakt het laag helemaal naar het zuiden op de verkeerde plek. Dat te zwaar doorkantelen komt door een nieuwe straalstroompuls boven de VS die de huidige stroming voetje lapt. Erg onwaarschijnlijk. Tegelijkertijd zou er dan op hoogte warmte naar het noorden van de Atlantische Oceaan gebracht worden en een hoog ontstaan. Naah. Maar kijk, er is een kans dat er hulp vanuit onverwachte hoek komt.

gfs_z100_nh_f00

En die hulp moeten we flink wat hogerop zoeken op zo’n 15km hoogte. Ook daar loopt een straalstroom, de poolwervel. Krachtige westenwinden (met kerndruk boven het noorden van Canada en Groenland), die de laatste weken ook hier wat meer zijn beginnen meanderen. De verwachtingen van de situatie op deze hoogte zijn veel stabieler omdat ze zich ver boven het verstorende aardoppervlak afspelen. Ze verspringen dus niet van run tot run. De poolwervel is mede met de echte straalstroom de motor achter de beweging van de depressies en de ligging van de drukgebieden.

gfs_z100_nh_f216

 

Dit is de voorspelde situatie volgens GFS voor binnen een dikke week. De kern is opgesplitst en een tweede stuk ligt dan boven het noorden van Siberië, met dan een rug van hoge druk boven de Noordpool. Dikwijls zien we dan ook aan de grond de opbouw van een stevig hoog op die plaats. 

ECH1-240

En net dat zien we nu op de kaarten van de EC12 van vanavond. Wat gaat dat hoog doen? Gaat het het Scandihoog verplaatsen waardoor de nordstau een full-hit wordt? Zakt die verder door om heel Europa meteen in diep winters weer te brengen? Of trekt die zich terug waardoor we nog wel even in de huidige patstelling blijven zitten? Of nog erger? De toekomst zal het leren. Blijf het hier volgen! 


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

63 reacties

Gesloten voor reacties.