courmayeur

Openen doen we vandaag met dit mooi lentebeeld dat ik van de instagram van Courmayeur heb geplukt. Madeliefjes volop in bloei. De natuur explodeert dezer dagen na de koude laatste decade van april. Niet alleen in de Alpen, ook bij ons in de Lage Landen. Want zoals we al weten staan we aan de start van een mooie warme lenteperiode, die zelfs wat zomers aan gaat voelen.

Passo Pordoi

Dat staat in schril contrast met dit winters ogend beeld van afgelopen weekend vanop de Passo Pordoi vlakbij Val Gardena, waar 21 mei de Giro passeert. We weten het, hoewel mei een halve zomermaand is, kan het hoog in de bergen dan nog koud uitpakken.

passo pordoi nu

Vandaag is het er in ieder geval een stuk fraaier, met wel nog flink wat sneeuw op de verlaten pistes.

1000_la

Ook elders in de Alpen zijn er vandaag mooie opklaringen.

0940_lm

Enkel aan de Noordkant zijn er momenteel een aantal buien actief. En bovenop de Zugspitze is dat uiteraard sneeuw …

rart_16050315_16050300

… een voorbode van wat nog komen moet. In de loop van de namiddag en avond passeert daar hetzelfde front dan afgelopen nacht ook de Lage Landen heeft aangedaan. De sneeuwgrens zakt tot 1500 meter. Lager niet, daar is het echt al lente, …

gfs-0-72

… net zoals bij ons in de Lage Landen. De komende dagen wordt tussen een Spaans laag en een hoog boven de Oostzee droge lucht vanuit het zuidoosten naar ons gevoerd.

tmax_16050918_16050300

Veel beter kan je het in deze fase van het seizoen nauwelijks hebben. Vanaf vrijdag wordt de 20°C bijna overal overschreden. En maandag lijkt het orgelpunt te gaan worden met dan op vele plaatsen een zomerse dag.

anomnight.5.2.2016

En nu ben ik echt benieuwd wat voor invloed die warmte op de watertemperatuur van de Noordzee gaat hebben. Het is echt al een hele poos geleden dat de Noordzee kouder was dan gemiddeld. Het was zowat het laatste bastion van de almaar kouder wordende Noordelijke Atlantische Oceaan. En waarom wil ik dat weten? Onder andere om al een eerste beeld te kunnen vormen over wat ons komende zomer te wachten staat. Kouder water geeft stabieler en zonniger weer in de eerste helft van de zomer.

AMO

Normaal gezien zou zo’n warmtepuls de Noordzee vrij snel moeten doen opwarmen, maar zoals we weten is er meer aan de hand. De temperatuur van de Atlantische Oceaan zit in een dalende trend, het naar negatief springen van de AMO, de Atlantische Multidecenniale Oscillatie. Spannend wat het gaat geven, vooral ook met oog op volgende winter.

ECM1-216

Maar goed, ik ben aan het afdwalen. Op de weerkaart hogerop zag je al dat er vanop de oceaan koude naar het Spaans laag gaat stromen en dat activeert die depressie sterk. Zo sterk zelfs dat wanneer het hoog boven de Oostzee doorschuift het ook ons weer gaat beïnvloeden. Vanuit Frankrijk wordt de atmosfeer begin volgende week dus onstabieler. Dinsdag zijn er felle buien mogelijk in België, en woensdag ook in Nederland. In de tweede helft van volgende week draait de wind dan naar het noorden tot het noordoosten en doet de temperatuur een stap terug.

graphe6_1000_489_106___

Wellicht zelfs een flinke stap.

eps_pluim_tt_06260

En dat is nog duidelijker te zien op het ensemble van het EC-model. Nog niet 100% zeker natuurlijk als je de grote spreiding in de oplossingen ziet, maar beide modellen gaan wel in die richting.

eps_pluim_rr_06350

Terug koeler weer, met een grote kans op buien, vooral in het zuiden van de Lage Landen.

eps_pluim_rr_06280

En kijk eens naar de schaalverdeling op dit neerslagensemble voor NO-NL. Tot 34mm! Dan weet je dat de zomer er aan komt. Meer warmte, meer convectie en dus ook grotere lokale neerslagverschillen. Morgen kijken of deze trend er nog steeds inzit.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

13 reacties

Gesloten voor reacties.