Het is begonnen. Op weg naar de 200cm. Ergens gaat het vallen. Misschien meer. Wat een leven. Heremetijd. En ik rijd morgen naar een plek waar het nog een beetje meevalt: Valle d’Aosta (zie meteo). Ik krijg net genoeg voor mooie plaatjes en niet zo veel dat ik ingesneeuwd zou raken. Dat gaat elders wel gebeuren. Verder naar het oosten. Vandaag heb ik trouwens weer eens de geweldige beperking van de weermodellen gezien als het gaat om het berekenen van microklimaat: het had hier in het Val d’Anniviers vandaag vanuit het zuiden 10cm moeten sneeuwen. Niets gezien. Mijn contactpersoon hier gelooft niet eens dat het in het weekeinde gaat sneeuwen. Maar daar zijn de modellen dan wel weer goed voor: tijdig zien dat er vanuit het westen een front nadert en dan gaat het hier echt wel sneeuwen. Zo ook in Oostenrijk aan de noordkant. Dat komt wel. En de dagen erna zijn ook goed te doen… nu eerst plaatjes… dan kaarten!

livigno3001

 Helemaal geen reclame of zo hoor. Het is Livigno  (zie meteo) maar…. 

bergdrautal3001

Het Drautal in Zuid-Tirol.

 feldis3001

Feldis in Graubünden.

isola-2000_centre-station3001

Isola 2000. Let op de plek waar men de sneeuwmassa’s in een greppel kiepert. Dat zijn de echte winters. Overmaat aan sneeuw. Geloof me: die heb je ook – of zelfs vaker aan de noordkant dan aan de zuidkant. 

koralpe3001

De Koralpe in Kärnten laat zien wat er met de sneeuw gepaard gaat: storm! Hier in Val d’Anniviers is trouwens afgelopen zaterdag in de nacht op zondag een stoot van 150km/u gemeten. Dat is nog niets: bij de Konkordiahütte op 2850m in de Jungfrau Regio werd …. jawel…. 250km/u gemeten! Geloof je het niet? Zie hierrrr. Vandaag spookte het trouwens in Duitsland tegen de Harz: een snelwegbrug van de A71 werd uit voorzorg afgesloten. Ja ik Google dus ik besta!

lopagno3001

Waanzin weer: de palmboom in Lopagno op 660m boven het Comomeer is opnieuw ingesneeuwd en niet zo’n beetje ook! 

madesimo3001

Madesimo. Hier heeft men eerder deze winter een sneeuwhoogte-meetrek opgesteld dat toen ook bija op 2m vers kwam. Nu heeft men er genoeg van. En uit voorzorg maar het dak een beetje leeg geschept.   

morgex3001

Mijn bestemming morgen. Nu al lekker in de sneeuw.

prato3001 

Ontdek je webcamplekje. Dit is Prato op 25 km zuidelijk van de Gotthardpas. Een ideale Staulage dus.

saintvincent3001

Nog eentje Valle d’Aosta. Een metertje kan er vallen totaal als ik er zit.

Webcam Simonhoehe

Weer ontdek je webplekje: de Simonhöhe 100km ten oosten van de Weissensee.

simonhoehe_maps

Kijk je op Google Maps waar dat ligt, dan ontdek je iets leuks: ze zijn er erg goed met kunstsneeuw. Je ziet nooit sneeuw in lagere gebieden op Google Maps. Hier wel! De top is 1340m hoog. En op Wikipedia komen we nog aan de weet dat het station in maart 2010 failliet ging. Het kon doorstarten doordat het land Kärnten de boel overnam. Een splinternieuwe 4p-stoeltjeslift werd afgebroken en verkocht om de balans op te schonen! Je merkt het al: ik ben op zoek naar leuke verhaaltjes om de blik op de weerkaarten wat uit te stellen. Oogkleppen! Het staat in de titel… 

trepalle3001

En ja hoor… daar is tie al: de lantaarnpaal uit Livigno. Trepalle om precies te zijn. Hij gaat kopje onder. Dat is nu wel zeker. Dan gaan we makkelijk over de 200cm in het dal heen. Er was in de reacties een beetje een discussie over sneeuwhoogtes. Die erfenis uit het teletekst-tijdperk is zwaar achterhaald. Wat je kunt meten is: sneeuwhoogte van de vers gevallen sneeuw. Sneeuwhoogte waar de sneeuw is ingeklonken. Sneeuwhoogte waar de wind veel heeft weggeblazen of ingeblazen. Sneeuwhoogte waar pistenbully’s de verse sneeuw hebben geplet. Zuidhelling. Noordhelling. Sneeuwhoogtes zoals nu weergegeven zijn een zinloze fetisj. Wat je wilt weten is zowel piste als offpiste: hoe dik is de basis en hoe is de toplaag. Dat kan echt veel beter en dat gaan we ook beter doen. Alles met de tijd. 

valsenales3001

Val Senales oftewel Schalstal in Zuid-Tirol.

sassolevante

Sassolevante in het Val Gardena (zie meteo) midden in de Sella Ronda. De bouw is tijdelijk gestaakt.. ahum. Zie hierrr het hele panorama van deze cam en blijf het hele weekeinde kijken. H/T Wessel. En hier nog voor het gemak de link naar alle webcams van het Val Gardena.

weissensee3001

En de Weissensee. Hier moet het morgen gebeuren: de alternatieve elfstedentocht. Had het moeten gebeuren. Gaat hem niet worden! Lees wat er op de site gemeld wordt:

Alternatieve Elfstedentocht verplaatst naar vrijdag 31 januari
Vooralsnog gaat de Alternatieve Elfstedentocht gewoon door. Morgenochtend om 7.00 uur is er in de grote tent bij start/finish een bijeenkomst van ploegleiders, KNSB en AEW. Dan volgt een definitieve ja of nee op het doorgaan van de wedstrijd. Mocht het gezien het weerbeeld morgen niet mogelijk zijn te starten, dan zal de wedstrijd ook niet op een later tijdstip verreden kunnen worden. De weersvoorspellingen voor zaterdag en zondag laten namelijk nog meer neerslag zien. Als de wedstrijd morgen doorgaat, starten de heren om 8.00 uur. Het damespeloton gaat een minuut later van start. Het parcours voor morgen is 4,3 kilometer, beide pelotons rijden 46 rondes. Voor deze lengte is gekozen zodat het team van ijsmeester Norbert Jank het parcours goed schoon kan houden.

En de toertocht vandaag?

weissenseealt11

Was een ideaal decor geweest natuurlijk voor de opnames van de film 1963! En dat terwijl er vandaag in Nederland in de Ryptsjerksterpolder weer op echt natuurijs is geschaatst.

welschnofen3001 

Nog eentje uit de Dolomieten.

200cmwarnung

Ja eindelijk: een officiële mededeling, wederom van de Oostenrijker, die rept van 200cm verse poeder. Ga er maar aan staan.

ensdolomieten3001

De “Dolomietenpluim” is ook in de nu wel erg betrouwbare fase indrukwekkend. Hoe reken je met zo’n grafiek? Tussen de verticale stippellijnen zit steeds 2×24 uur is 8 blokken van 6 uur. Probeer die piek nu in gedachten in een rechthoek te proppen en doe dan het aantal blokken van 6 uur x het aantal mm’s. Ik kom dan op 5x30mm=150mm neerslag. Dat mag je dan weer vertalen naar bijvoorbeeld 120cm sneeuw. Waarom geen 180cm? Welnu als er zo veel valt wordt de laag al ingedrukt door de sneeuw zelf. Allemaal natte vinger. Maar een calculatie komt ook niet dichter in de buurt. De sneeuwgrens die je hier ziet (+3°C op 1500m is een sneeuwgrens van ongeveer 1600m) is vertekend. Hoog in de atmosfeer warmt het door de hevige condensatie van water sterk op maar in de vallende sneeuwbuien daalt de sneeuwgrens juist sterk. Past ook niet in het computermodel. De palmboom hierboven is echt dik wit! Verder had ik al gezegd dat de sneeuwgrens heel springerig zal zijn de komende dagen. Nowcasten dus.

ensPdS3001

Punt bij de Portes du Soleil in de noordelijke Franse Alpen plus het westpuntje van Zwitserland. Je ziet duidelijk het moment in het weekeinde dat het koufront (occlusie) vanuit het westen binnenklapt. De Föhn breekt af en de sneeuwgrens daalt zeer snel naar de lagere dalen. De dip naar matige tot strenge vorst boven 1500m hangt samen met dezelfde koude lucht die Schotland de afgelopen dagen onder een meter sneeuw heeft bedolven. Zie deze kicken foto’s, video en verhaal. En tevens van Kirsten_dl ook nog deze fraaie fotoserie van het winterweer in de Verenigde Staten.

serreche3001 serrechemarco3001

 

Over de Franse Alpen gesproken: onze Marco Mienis is vandaag aangekomen in Serre Chevalier in de Hautes-Alpes. Zo veel was er bij aankomst al gevallen en hij krijgt dus ook de sneeuw zaterdag over zich heen. Geen dump. Maar weer 10-20 cm plus. 

ensOost3001

Schakelen we naar Oostenrijk. Zo langzamerhand toch echt een mooie sneeuwpiek. Maar helaas morgen en zaterdag met aanzienlijk te hoge sneeuwgrens: 900 tot 1300m. Dan op zondag als de meeste neerslag geweest is kan het weer naar de lagere tot laagste dalen zakken. Hier staan de noordelijke westalpen er dus duidelijk beter voor. Gebieden zoals de Zillertal Arena (zie meteo) en Obertauern (zie meteo) die geheel boven die sneeuwgrens zitten zijn natuurlijk spekkoper: 10 tot 30cm gaat er wel vallen.

foehn3001

Vergelijken we even het Föhndiagram en de Oostenrijkse pluim. Je ziet dat de Föhn dit weekeinde nog wel te pruimen is. Dat is de gebruikelijke Föhn die 2 dagen duurt. Zondag kiept dat om naar een dikke Nordstau (=Nordföhn). Echt heel mooi nieuws! Dat heeft er echt veel bekaaider op gestaan de laatste dagen. Maar hoe dan weer verder? Het Föhndiagram suggereert een hele snelle terugkeer naar zuivere Föhn. En toch volgt het Amerikaanse model simpelweg de rode lijn van het klimatologisch gemiddelde op 1500m.

ensOost3001

We kijken nog eens naar dezelfde grafiek. Leuk en weer goed nieuws is een mogelijk dumpje met lagere sneeuwgrens (denk aan 600m) rond 8 februari. Daarna wil je de hoofdrun niet zien. Maar kijk eens naar de spreiding die dan gaat optreden. Nee hoor: door je oogkleppen op te houden kun je je best voorstellen dat we de rode lijn blijven volgen. Grappig genoeg een dalende lijn. Medio februari lijkt in Oostenrijk klimatologisch kouder dan begin februari. Ik zal het eens checken bij de eigenaar van Wetterzentrale.

ec0602

Ik moet eerijk zeggen dat ik bij nader inzien een té pessimistische toonzetting bovenaan dit bericht heb vervangen door iets neutralers. Kijk deze kaart van het Europese model voor 6 februari is drama natuurlijk. Voor de noordkant dan. Aan de zuidkant zie je nog net een klein 0°C belletje. Daar hoeft de vorstgrens niet boven de 1500m te komen. Aan de noordkant is het nog afwachten. Het Amerikaanse model is iets minder extreem dan het Europese model (kaart hierboven) en ook nog eens in het ensemble een warme uitbijter. Dus ik zeg: eerst even jezelf onderdompelen in de moeder aller dumps die aan de noordkant zondag een mooi staartje heeft… dan zien we wel weer…   

PS Lees ook Arjans bericht uit de Wintersport-Arena Sauerland (zie meteo)!

 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs" . Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 woont en werkt Hajo in Zell am See Kaprun.

45 reacties

Gesloten voor reacties.