Het sneeuwt weer intens hier in Hopfgarten im Brixental! Zo nu en dan komt het met bakken uit de hemel maar sinds gisteravond heeft het toch best even geregend hier. Toen ik vanmorgen wakker werd hoorde ik de laatste druppels nog van het dak vallen dus waarschijnlijk heeft de regen vrij lang vol gehouden. Wisten we dus geen ramp, vanmiddag de berg op om daar weer de absurde hoeeelheden te checken.

Nadat ik naar buiten had gekeken ging mijn eerste blik vrijwel direct naar Val Gardena, ver over de hoofdkam heen. Daar is gedurende de nacht toch een mooie 5 a 10 centimeter neer gedaald, had ik niet verwacht. Wel heel mooi voor het skigebied! Mooi webcamplaatje trouwens met die opkomende zon op het massief.

We maken het sprongetje naar het noorden waar de Furkajoch nog steeds compleet ingesneeuwd is. Dachten we vorig jaar een supersneeuwwinter te hebben toen de meetlat net aan kopje onder ging? Nou dit jaar wordt de lat diep begraven. Het zal moeilijk worden om zo’n sneeuwwinter nog weer te overtreffen. Maar hey, dat dachten we vorig jaar ook heh 😉

Dichtbij de Furkajoch het koniklijke Lech natuurlijk ingesneeuw, gister een heftig lawine ongeval daar…

Iets naar het westen hebben we een keer een andere blik op het skigebied van Riederalp, nog net geen white out. Alle liften wel gewoon open.

Nog verder naar het westen in Riederalp kunnen we met de webcam deze mooie vergelijking maken. 2 dagen geleden versus nu. Kies maar wat je voorkeur heeft. Wat mij betreft de rechter, verse sneeuw konden ze wel gebruiken en met dat weer is het lekker rustig op de pistes.

In Portes du Soleil prikt het zonnetje er alweer doorheen, tja waar anders dan in “deuren naar de zon”. Alles weer helemaal opgefrist met een mooi wit deken. In Les Menuires zit het nog helemaal dicht maar is ook heerlijke sneeuwval neergedaald.

Dan toch nog even naar het uiterste oosten in Loser. Iedereen weet inmiddels het verhaal van deze webcam. Ziet iemand verschil met voordat ze hem uit gegraven hadden?

Deze is ook top hoor, zeker een van m’n favoriete webcams in Loser. Let even goed op het speeltuintje links onder, want misschien had je het nog niet door, deze plaat komt nog uit 2018 toen net de eerste meter was gevallen.

De speeltuin is nu namelijk verdwenen…

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: GFS hoofdrun is weer helemaal gek geworden. Een stevige uitbijter voor bijna heel West-Europa… Moeten we het GFS dan echt minder serieus gaan nemen of is deze gewoon als het enige op het goeie spoor? Nouja zullen we die Amerikanen nog een beetje in hun waarde laten?

Dit is het GFS voor over 3 dagen. 3 dagen? Dan zou je toch zeggen dat alles zekerheid is en het eigenlijk niet meer besproken hoeft te worden? Nou zelfs op deze termijn zijn er nog aanzienlijke verschillen tussen GFS en EC. Kijk maar naar de warm-koud meander die ik heb ingetekend.

En deze voor exact hetzelfde tijdstip in het EC. Niet alleen voor de Lage Landen belangrijk zoals we gister zagen, maar ook voor de Alpen, in het bijzonder de Zuidalpen.

De meander in het EC komt namelijk zuidelijk genoeg om daar een apart laag te vormen wat door de draaiing van de aarde tegen de klok in gaat draaien. Zo krijgen we wat zuidelijke/oostelijke stuwing vanaf de Middellandse Zee, dat staat garant voor zuidkantsneeuw.

Dat zouden toch schitterende hoeveelheden zijn voor de sneeuwarme zuidkant!

Maar als we dan naar het ensemble van het Amerikaanse model kijken zien we amper 3cm, slechts 1 eigenwijs lijntje die zich overgeeft aan het Europese model. Normaal zou ik bij zo weinig ondersteuning in het GFS ensemble altijd zeggen; het wordt niks. Maar gezien de consistentie van het EC en het gezwabber van het GFS geef ik de zuidkantdump toch een kans.

En dan verder nog wat spectaculairs? Nou de zon vind ik vrij spectaculair, dat wordt genieten komende dagen. Vandaag wordt er zelfs even thundersnow voorspeld, lijkt me niet echt kansrijk maar wie weet.

Alleen voor de Franse Alpen dus de bizarre dump in het GFS. Zou wel een spectaculair grote depressie zijn, kerndruk van 945hpa en storm van Portugal tot Finland. Deze megadepressie is ook de dooi-aanval die voor de Lage Landen roet in het eten kan gooien. Om af te sluiten nemen we die nog even mee, als extraatje, want eigenlijk wilde ik een puur Alpen bericht maken 🙂

Hoofdrun zoals eerder genoemd natuurlijk uitbijter, maar duidelijk is dat zowel het ensemble van het GFS…

als de pluim van het EC wat verslechterd zijn. Nog geen paniek! EC en GEM zijn nog steeds dezelfde ontwikkeling op het spoor al is het GEM wel wat bij getrokken.

Hier het EC, nog steeds voorafgaand aan de dooi-aanval een slinger hoge druk naar het noorden wat zich daar vestigt en depressies voortaan diep zuidelijk kan laten gaan.

Zoals gezegd is het GEM wel iets bijgetrokken want hier komt de hoge druk minder noordelijk uit en vormt het een flauw Scandihoogje. Vooral de ex-dooi-aanval die met de kern boven Corsica gaat liggen houdt de aflandige wind in stand.

Maar die dooi-aanval, die lijkt wel een stuk dichterbij te komen in beide modellen, slaagt ie dan?

Met veel spektakel wordt ie afgeslagen. Dat zou een stunt zijn.

Dat zou een sneeuwhoogte van meer dan 10cm zijn! Nouja de dooi-aanval is nog op de termijn van 8 dagen vooruit, sterker nog, we hebben nog niet eens nachtvorstjes in de Lage Landen. Daarom ook nog zulke enorme verschillen tussen GFS en EC, want het GFS laat de dooi-aanval natuurlijk wel als een stoomtrein door rammen. Nouja laat het eerst maar een paar nachtjes vriezen en daarna kijken we wel weer naar mogelijke dooi.


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

142 reacties

Gesloten voor reacties.