kufstein

Na de extreme hitte van vorige week sluiten we de meteorologische zomer vandaag af met prima weer. Voorlopig nog heel veel zon. Straks verschijnen er wel wat meer wolken. Niet alleen in de Lage Landen, ook in de rest van Europa (de Britse eilanden en Scandinavië uitgezonderd) is dat zo. Hier op deze foto met zicht op Kufstein zie je mooi een inversielaag liggen. Hogedrukweer dus …

karren

… maar wel niet extreem sterk. Want wat meer naar het westen van het Alpengebied zijn er al cumuluswolken aanwezig die naarmate de dag vordert wat meer gaan opbollen.

Sulden

En wanneer die dan langs de bergflanken opstijgen, kunnen die lokaal een enkele bui lossen. Maar ach, veel zal het niet voorstellen. Laten we zeggen dat zomer 2016 vandaag in zowel in de Alpen als in de Lage Landen in schoonheid afsluit.

gfs-0-72

Dat wordt de komende dagen wel wat minder. Eerst morgen al, wanneer een zwak koufront onze hoofden passeert. En eenzelfde verhaal op zaterdag. Een zwak koufront …

prec_16090312_16083100

… waaruit dan in de voormiddag wat gedruppel kan vallen, vooral voor de noordelijke provincies van Nederland.

ECM1-96

Nog minder wordt het weerbeeld voor zondag. Jammer, want ik had dan een BBQ gepland. Op de Europese weerkaart zien we dat de hoogtestroming zonaal is. Rode kleuren in het zuiden en groen/blauwe in het noorden, met de west-oost georiënteerde grens ertussen ongeveer boven onze hoofden.

prec_16090418_16083100

Dat wil dus zeggen dat we dan te maken krijgen met een langgerekt frontensysteem. Gelukkig golft die lichtjes, anders hadden we enkele dagen met aanhoudende regen te pakken. Zondagvoormiddag passeert het koufront, waarna het snel weer droger wordt. Met de nadruk op ‘droger’ want later op zondag kunnen er toch alweer enkele buien tot ontwikkeling komen. Misschien is de timing voor die BBQ dan toch nog niet zo slecht, want zoals het er nu naar uit ziet passeert het warmtefront pas op maandag.

ECM1-144

En hoe gaat het dan verder? In mijn berichten van negen en tien dagen geleden stipte ik al het mindere weer voor komend weekend aan, met mijn gevoel dat toen zei dat we daarna op weg waren naar een wisselvallige septembermaand. Wel, dat eerste klopte wel, dat tweede niet. De voorbije dagen zaten er grote verschillen tussen de weermodellen. GFS ging aanhoudend voor de vorming van een Scandihoog, terwijl EC consequent voor een wisselvallige eerste decade van september ging, net zoals mijn gevoel zei. Vandaag zijn beide modellen eruit wat het wordt: namelijk geen van beiden. Ha, daar hebben we niet van terug. Het wordt een soort van tussenoplossing. De hoogtestroming begint volgende week weer flink te meanderen met een hogedrukrug boven West-Europa, geflankeerd door twee troggen. En aan de westflank van die hogedruk stroomt er weer zachte tot zelfs vrij warme lucht naar onze omgeving. Een flinke terugval in de temperaturen is dus niet in het vooruitzicht. Reken op temps om en bij de 25°C voor heel de volgende werkweek. Rustig nazomerweer dus.

graphe4_1000___12.641509433962263_59.473684210526315_

Is er ook kans dat die hogedruk doorschuift richting Scandinavië en ons nog warmer weer bezorgt? Hmmm, zeer twijfelachtig. Wanneer je dit GFS luchtdrukensemble voor een prikpunt in het zuiden van Zweden bekijkt zou je zeggen van wel.

graphe_ens3

Maar het EC luchtdrukensemble voor datzelfde prikpunt ziet dat helemaal niet zo. Ik vermoed dat we dan ook op hetzelfde stramien verder gaan.

ECM1-240

Dat wil dus zeggen dat we richting het weekend voor binnen tien dagen weer even naar een zonale hoogtestroming overgaan waarin zwakke storingen ons weer makkelijker kunnen bereiken.

gfs-0-240

Ook GFS ziet dat zo. Hier komt die zonale stroming zelfs al een paar dagen vroeger op gang. Wellicht houdt die stroming dan ook weer een dag of drie vier aan om daarna weer te beginnen meanderen. Maar kom, nu zitten we alweer heel ver in de meteofictie. Genit van de laatste officiële zomerdag! Morgen … een ander seizoen.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

11 reacties

Gesloten voor reacties.