Pistes strak, de lucht is blauw, wintersporters kom maar gauw. Welke lucky one skiet hier straks in Val Gardena als eerst voorbij? Niet te snel hoor want je moet absoluut genieten van het uitzicht hier. Uniek.

Maar de ochtend is wel het moment om even gas te geven, nog rustig op de pistes en geen hopen. Het enige is is dat het lastig remmen is op opgevroren pistes. Start dus op pistes die vol op de zon liggen in de ochtend, op het oosten gericht dus. Hierboven in het grote skigebied van SHLF wat binnenkort SHLFVZK heet heb je natuurlijk keuze zat tussen verschillende soorten pistes. Wie vertaalt de bovenstaande afkorting?

In een kleiner skigebied is het dan gewoon wat later beginnen of eerder stoppen. We kijken hier vanaf de Pillersee richting Fieberbrunn en de Kitzsteinhorn waar ik vorige week de meest sneeuw ooit in mijn leven zag.

Een sprong naar Frankrijk verandert weinig aan de condities, in het kleine en goedkope Valfrejus ziet alles er nog vredig uit, ook hier verwachten ze voorjaarsdrukte. Trouwens geheimtipje voor de freerider dit gebied!

En diep verscholen achter Val d’Isere tussen de Tarentaise en de Maurienne in ligt het mystieke Bessans, aangesloten met Val Cenis heb je het beste van beide werelden. Een klassiek dorp en een skigebied, trouwens niet het enige dorp in Frankrijk dat hierin voorziet hoor. Gewoon even verder kijken dan veel touroperators aanbieden.

En hoe is het op de weg vroeg op de wisseldag. Aan het weer kan het in ieder geval niet liggen! Op klassieke punten wat problemen; grensovergangen, München, Ulm-Memmingen en Lyon. Lijken me geen gigavertragingen dus gaat op rolletjes. Wellicht dat het vanmiddag nog drukker wordt.

Nee het weer is perfect, zonnig van thuis tot bestemming. Windstil de gehele weg, naja op die 130km/u tegenwind na dan. Hoe perfect wil je het hebben? Alleen als je naar Noorwegen op vakantie gaat zit je in ander weer, daar waar veelvuldig lage druk gebieden die op bezoek komen. Als we op de actuele kaart naar Noorwegen kijken zien we het warmte front (rood) ver weg van het koude front (blauw) en geen occlusie (roze). Dat betekent eerst een hap warmte voordat de koudere lucht arriveert, bekend recept voor de zuidwester.

We zien m ook mooi op de temperatuurkaarten op 1500m hoogte. Nu beter te herkennen en ook zichtbaar waar de warmte en kou vandaan komen. Tot zover het kleine educatieve gedeelte. Kijk maar even niet naar West-Europa als je liever een weekje schaatst op natuurijs dan een weekje aan de Spaanse costa’s.

Alleen op dinsdag en woensdag kan het het wat meer bewolkt raken vanuit het wetsen als het hoog vervangen wordt door het volgende. In de Lage Landen zelfs wat regen, in de Alpen zal het beperkt blijven tot wat (hoge) bewolking. Maak je er geen druk over.

Gister spraken we over sneeuw aan het einde van de eerste voorjaarsweek, in het EC er nog mooi op, in het GFS wat gereduceerd qua hoeveelheden. Maar let op, normaal is sneeuw uit het oosten gegarandeerd koud en droog, nu is er echter zoveel warmte in onze buurt dat de sneeuwgrens nog ene dingetje kan worden. Voor nu nog weinig zinnigs over te zeggen maar we blijven het volgen!

We hebben het intensief gevolgd hier in de reacties alleen gisteravond kon ik er wat betreft de 2 grote modellen weinig kou uit persen. Zo ook vanochtend, de kaart hierboven ziet er nog hoopvol uit maar deze koude uitbraak wordt richting de Balkan gevuurd volgens het Europese model. Het GFS zit op dezelfde lijn. Ook de 2e voorjaarsweek een warme dus?

Komt dat verduvelde GEM ineens met volop winter, ja ik vind het niet meer leuk hoor, ze spelen met m’n gevoelens. Afgelopen week zat dit model eigenlijk constant op warmte warmte warmte, tot gisteravond ineens een voorzet voor kou werd gedaan. Toen moest ik het even noemen maar veel meer dan een voetnoot was het niet.

Ja echt hoor, dit is niet een kaart van vorig jaar ofzo. Zelfs de Lage Landen dan weer met koude bovenluchten. Ja vergeet het maar weer hoor. Vanavond beslist weer van de kaarten verdwenen, zo gaan we uit van het slechtste. Het kan altijd meevallen.

Maar ik kan het niet laten deze aan jullie te laten zien… Oke nu echt vergeten en niet meer over praten.

In de pluim alleen wat bescheiden nachtvorst te zien vanaf de 24e, voorlopig zitten we met warmte.

Het GFS hint al een tijdje op instortende hoge druk vanaf de 26e ongeveer en ook het Europese model ziet een deuk dan. Daarna mogelijk weer koudere uitbraken met verse sneeuw. Voor de 27e hebben we een leuk kaartje van het Amerikaanse model, zo is dus de 2e voorjaarsweek nog helemaal open!


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

48 reacties

Gesloten voor reacties.