Prachtig nazomerweeer in Europa. Eerste buitjes aan de zuidkant vanochtend. Aan de noordkant al vroeg op de ochtend opschietende cumulussen. Hierboven de stuwmeren van Zell am See Kaprun.

Opvallend dat we in Les Menuires geen cumulussen zien. Erg droog daar waarschijnlijk. Föhn misschien? Daar ga ik even niet op focussen want het spektakel op de kaarten zit een paar dagen vooruit!

We beginnen met de “cirkelzaag”. Datya is het front dat er met het begin van de herfst met pittige wind en veel regen inhakt aan de kust. En er zit kou op! Kijk in Noorwegen vlakbij Oslo en op IJsland.

Zondag hebben we Dam tot Damloop. Dus kijk je even…. lichte regen. Weinig wind. Aangenaam voor de toppers. Niks aan het handje. Dat is dan het Europese model….

Maar wat is dit? Wat doet het Amerikaanse model nu? Al 3 runs op rij! Een hele dikke herfststorm aan het einde van het event en in de nacht op maandag.

Windkracht 10 aan de kust van Noord-Holland. En dan niet als windstoot maar als aanhoudende wind. Echt geen kattepis!

Zo zit dat in het ensemble. Toch wel gedekt door 30% van de lijntjes. Het windje vrijdag (zuidwest) is nu een feit. Dat ligt vast. Dat het zondag heftiger wordt is 50% zeker. Met toch wel 10% kans op dramatische toestanden cq. impact op het event.

In de pluim ziet het Europese model het ook. Met 2 van de 50 lijntjes. Geen paniek dus maar wel vinger aan de pols.

Hoe mooi verder in de modellen. Toch hoge druk uitbreiding. Ook over de Alpen. Sneeuw in de Alpen gaat mee/tegenvallen na de regen op zaterdag. Hoe mooi die Italiaanse depressie in de berekening. Alsof je de spiraalarmen van de melkweg ziet.

Ook hier lopen de modellen uiteen. Het Europese model brengt aan de oostflank van het grote hoog sneeuw naar de Balkan en Griekenland! Dat zou toch wel spectaculair zijn. Laten we zeggen een weersituatie met potentie. Echt even bovenop gaan zitten.

PS Ronaldo: heeft het nog iets te maken met Florence?


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

22 reacties

Gesloten voor reacties.