Zell am see
Lees verder >

Boek nu een prachtige zomervakantie.

Kleinwalsertal
Lees verder >

Dat skigebied voor de hele Familie

Val gardena
Lees verder >

Hou je van klimmen? Dan is Val Gardena jouw paradijs!

Innsbruck
Lees verder >

Een bruisende stad met tal van mogelijkheden! Zoals klimmen, wandelen, fietsen of lekker eten.

Modellen oneens fikse noordwesterstorm Dam tot Damloop

check ook eens

22 Reacties

 1. Ronaldo schreef:

  De weermodellen hebben het altijd moeilijk met de berekeningen zodra er een (oude) tropische storm of depressie in de kaarten verschijnt. Wat mij wel opvalt is dat de ECMWF er vaker ver van tevoren bovenop zit. Zag je ook bij Florence die richting de USA trok. Bij de GFS trok deze storm zelfs richting New York terwijl ECMWF al vanaf het begin van de berekeningen Florence richting de kust van North Carolina liet trekken. Een uitermate goede prestatie van het Europese model.

  Om op de vraag van Hajo terug te komen….en hoe gek het ook klinkt…. beide modellen en dus beide berekeningen hebben met Florence te maken.
  Helaas nu geen tijd om uitgebreid met plaatjes te analyseren maar bij beide modellen trekken de restanten van Florence de oceaan op en worden in de straalstroom opgenomen. Bij De GFS splitsen de restanten op vrijdag in 2 kernen. Daardoor wordt een rug van hogedruk afgesneden en het noordelijke component gaat richting west Europa. Dam tot Dam loop dan nat en vooral winderig.
  Maar bij ECMWF gebeurd dat niet en “droogt” Florence een beetje op boven de oceaan. Daarbij zorgt de warmte van Florence op 5 kilometer hoogte dat er een bepaalde warmte-advectie optreedt en daardoor vormt zich juist een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden die vanaf zondag juist sterker en sterker wordt. Daardoor is het zo maar mogelijk dat de nazomer inderdaad vanaf vrijdag de kast in gaat en vanaf maandag wordt vervangen door de “rustig herfstweer variant” want de temperaturen zijn dan veel gematigder. Wel lekker, maandag het zonnetje op mn bolleke, als ik 50 kaarsjes mag uitblazen.
  Of ze worden automatisch uitgeblazen als GFS z’n zin krijgt.
  Gezien de betrouwbaarheid van de modellen gaat mijn stem nu naar het Europese model.

 2. Jorne schreef:

  Ik haak in op het verhaal van Ronaldo hierboven en doe ook wat plaatjes ter ondersteuning van z’n analyse. En natuurlijk m’n eigen mening 😉
  Het is inderdaad Florence die nu nog uitbloeit boven het Amerikaanse vaste land

  Op de druk kaarten is de storm amper nog te zien, de wind is inmiddels ook sterk afgenomen, alleen de neerslag is nog overtollig aanwezig en gaat de oceaan op:

  Daar vindt dan zoals Ronaldo beschrijft een splitsing plaats tussen de modellen. GFS laat een afgesplitste kern activeren en over onze hoofden trekken (credits naar Hans die de storm als eerste spotte), UKMO en GEM doen inmiddels ook mee met de storm.
  Ik zie het alleen net wat anders dan Ronaldo vwb het EC doet. Op de luchtdrukkaarten droogt Florence zo lijkt op boven de oceaan maar op de neerslagkaarten steekt wel degelijk een neerslagbommetje zonder echte depressie het Europese vaste land over, dit zijn naar mijn idee de resten van Florence. Zie hieronder de neerslagkaart en luchtdrukkaart:

  Ex-Florence, nu neerslagbommetje omcirkeld

  Geen Florence te zien
  Waarom Florence volgens het EC dan niet activeert is omdat het wordt afgesneden door de warmte-advectie die al Ronaldo benoemde. In de gifjes hieronder kan je mooi zien hoe Florence nipt tussen de afgesplitste warmte advectie en opkomende zuidelijke hoge druk door piept.

  Om vervolgens de Alpen even van een hoop water te bedienen en daarna boven Oekraïne nota bene weer te activeren tot een volwaardige depressie. Ik heb de Florence resten omcirkeld

  Mijn stem gaat naar het GFS met de storm, vind dit bovenstaande erg onwaarschijnlijk, al hoop ik natuurlijk dat Ronaldo in de zon zijn 50e verjaardag kan vieren maandag, de tijd zal het ons leren!
  Ps. Ik ben ook nog steeds positief over de komende winterprik voor de Alpen. Het weekend lokaal tot onder de 2000 meter sneeuw en daarna genoeg kansen voor aanhoudend koel en sneeuwmomentjes (hoe oostelijker hoe beter)

  • Ronaldo schreef:

   Top Jorne. Mooie analyse.
   In alle snelheid eigenlijk de neerslagkaarten niet bekeken. Iets in mn bloedbanen zegt me dat GFS wel eens gelijk kan krijgen maar ik vind het model uitermate onbetrouwbaar inzake tropische systemen. Veel te springerig maar ECMWF volkomen consistent.
   Laat ik het dan zo zeggen zonder de keutel in te trekken 😉 : ik duim voor ECMWF en vrees GFS.

 3. Frederic schreef:

  Hier ook snel tussendoor mijn visie.
  Het is niet door warmteadvectie ‘voor’ (oostelijk van ) ex-Florence dat de progressie in EC afgeblokt wordt. Nee, het is omdat er een straalstroompuls (jetstreak) op de oceaan plaatsvindt, net voor Florence in de straalstroom kan worden opgenomen. Met andere woorden: Florence is net te laat qua timing in EC. Daardoor komt ‘achter’ Florence ruimte vrij voor hogedruk nabij New Foundland om de leemte op de oceaan op te vullen.
  Gezien de toenemende continue doorstroming van de straalstroom deze tijd van het jaar lijkt het scenario van GFS (waarbij Florence effectief in straalstroom wordt opgenomen) me momenteel waarschijnlijker, waarbij ik me momenteel nog niet uitspreek of Florence effectief tot een echte stormdepressie gaat uitdiepen.

 4. Paul A Club 1989 schreef:

  De kundigen aan het woord, gaaf hoor!

 5. Mark (breda) schreef:

  Inderdaad gaaf dit. Een soort timmermans-oog voor het weer. Details maken het verschil.

  Ik ben nog steeds voorstander van een dag waarop 3 of 4 weermannen los van elkaar een weerbericht schrijven. Gewoon voor de fun. Kijken hoe dat uitpakt op basis van de feitelijke meetgegevens van laten we zeggen 3 dagen verder.

  Idee?

 6. Spyfromthesky schreef:

  Ja, zulke orkaan berichten gaan boven mijn pet.
  Stevig windje vandaag hoor. Er vallen ook in het park heel veel noten en vruchten van de bomen.

  Het zal niet bestaan (de term notenkraker-windje), maar met zulke wind en de blijkbaar vroegrijpe perioden van de eikeltjkes, noten en vruchten van de bomen lijkt het een soort van “notenkraker-windje”. Ach, het is beleving in een plaatselijke park. Dat kan ik nog wel duiden.

  Nee, het zegt allemaal niet of ze vroeg vallen en of ze groot zijn over de winter. Het is gewoon de natuur als gevolg van onze zomer.

  Het zal nog wel veel stuivertje wisselen worden met de berekende runs tussen de computersystemen van het Europese model en het Amerikaanse systeem. Opvallen vind ik dat er nog eens een laag richting de Azoren lijkt te gaan. Wat die dingen precies zullen doen lijkt mij redelijk koffiedik kijken. Ook voor de weercomputers.

  Spyfromthesky (Arnold).

 7. Hajo schreef:


  Hier is een gigantisch onweer aan de gang!!

 8. Cescia schreef:

  Hier de ganse dag een warme wind met de nodige snelheid! Zo’n gek weertje. Nu is het gelukkig snel aan het afkoelen.

 9. Asten (Harmelen) schreef:

  Spannend en mooie analyses !
  Ondertussen is het orkaanseizoen al weer aardig ingekakt… dit voor wat betreft de Atlantische oceaan dan in ieder geval..

 10. MikeZaandam schreef:

  Geen wind tegen met de Dam tot Damloop hoor 😉

 11. Hans schreef:

  Bedankt voor de mooie en leerzame updates!
  EC is nu ook overstag!! …..na GFS, GEM, UKMO en NAVGEM. Juiste koers van depressie nog lang niet zeker/bekend. Modellen verschillen nogal.

 12. Hajo schreef:

  Nieuwe rund EC en GFS gaan voor storm!

 13. Hans schreef:

  Pluim EC is ook mooi: daaaaaag zomer !

  • Frederic schreef:

   idd. Zitten een paar bijzonder frisse nachten tussen.
   Voor mij persoonlijk wel jammer. Moet heel de volgende week buiten de boer op. Maar kom, dat overleven we wel 😉

 14. MikeZaandam schreef:

  En het KNMI gaat nog steeds voor ZW4 bft 😉

 15. Filzmooser schreef:

  Wat heerlijk, de eerste storm dient zich aan, oktober staat al voor de deur.
  De eerste winterkriebels hebben al bezit genomen van mijn lichaam, ik zeg bring it on koning Winter.
  Frau Holle doe uw ding!

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.