Prachtig nazomerweeer in Europa. Eerste buitjes aan de zuidkant vanochtend. Aan de noordkant al vroeg op de ochtend opschietende cumulussen. Hierboven de stuwmeren van Zell am See Kaprun.

Opvallend dat we in Les Menuires geen cumulussen zien. Erg droog daar waarschijnlijk. Föhn misschien? Daar ga ik even niet op focussen want het spektakel op de kaarten zit een paar dagen vooruit!

We beginnen met de “cirkelzaag”. Datya is het front dat er met het begin van de herfst met pittige wind en veel regen inhakt aan de kust. En er zit kou op! Kijk in Noorwegen vlakbij Oslo en op IJsland.

Zondag hebben we Dam tot Damloop. Dus kijk je even…. lichte regen. Weinig wind. Aangenaam voor de toppers. Niks aan het handje. Dat is dan het Europese model….

Maar wat is dit? Wat doet het Amerikaanse model nu? Al 3 runs op rij! Een hele dikke herfststorm aan het einde van het event en in de nacht op maandag.

Windkracht 10 aan de kust van Noord-Holland. En dan niet als windstoot maar als aanhoudende wind. Echt geen kattepis!

Zo zit dat in het ensemble. Toch wel gedekt door 30% van de lijntjes. Het windje vrijdag (zuidwest) is nu een feit. Dat ligt vast. Dat het zondag heftiger wordt is 50% zeker. Met toch wel 10% kans op dramatische toestanden cq. impact op het event.

In de pluim ziet het Europese model het ook. Met 2 van de 50 lijntjes. Geen paniek dus maar wel vinger aan de pols.

Hoe mooi verder in de modellen. Toch hoge druk uitbreiding. Ook over de Alpen. Sneeuw in de Alpen gaat mee/tegenvallen na de regen op zaterdag. Hoe mooi die Italiaanse depressie in de berekening. Alsof je de spiraalarmen van de melkweg ziet.

Ook hier lopen de modellen uiteen. Het Europese model brengt aan de oostflank van het grote hoog sneeuw naar de Balkan en Griekenland! Dat zou toch wel spectaculair zijn. Laten we zeggen een weersituatie met potentie. Echt even bovenop gaan zitten.

PS Ronaldo: heeft het nog iets te maken met Florence?


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

22 reacties

Gesloten voor reacties.