kals-kunstsneeuwSchitterend, schitterend. Plaatje uit Kals (Grossglockner Resort Kals-Matrei). Ja kunstsneeuw had evengoed door een beeldend kunstenaar bedacht kunnen worden. Een soort performance art waarbij mensen skiën door het openluchtmuseum. Het is één van de vele mooie foto’s van deze serie waarin wordt bericht over laaglandsneeuw. Het Berner Oberland was echt spekkoper vandaag en zelfs in de UNESCO-werelderfgoed hoofdstad Bern is sneeuw gevallen. Net als in…

innsbruck2511

Innsbruck vanavond!

thumersbach2511

En in Thumersbach en Zell am See Kaprun tot beneden aan toe.

obertauern2511

En in Obertauern waar ik vanaf vrijdagavond zit ook een mooie laag en het sneeuwt daar nog door.

Waar zie jij het mooi sneeuwen vanavond en vannacht?

weissenberge2511

Het is buiige neerslag nu en dan heb je tussen sneeuwbuien door dit soort momenten. Dit is in Oost-Zwitserland trouwens.

gfs12u-2511

Amerikaans model avondrun

OK zeker is nu: zondag eindigt de sneeuwval met een stijgende sneeuwgrens en dan zitten we vanaf maandag met droog en vrij warm weer in heel West-Europa. Het Amerikaanse model doet vervolgens erg leuke dingen zoals dit volgende sneeuwmoment op 4 december. Lage sneeuwgrens! Dat is waar we nu scherp op letten.

ec12-2511

Europees model avondrun

Het Europese model heeft rond Sinterklaas neerslag in de Alpen. Een soort dipje in een zachte westcirculatie. Maar echt nog wel regen tot boven 1500m daarop. Tja. De zuidkant blijft verschoond in zo’n scenario.

sneeuwNL2511-12

Cliffhanger Amerikaans model

Het Amerikaanse model weet van geen ophouden met leuke scenario’s. Op vrijdag 11 december een felle Kanaalstoring met droge sneeuwval in Noord-Nederland. En ook weer koud en nat (=sneeuw) tegen de Alpen aan kwakkend. Scandihoog op de loer om aan te vallen en niet meer los te laten. Wat is nu wijsheid? Op dit moment moet ik optimisten en pessimisten een beetje gelijk geven. Zeker als je skigebied net wat slechter bedeeld is en het vanaf maandag weer even een stukje groener wordt (5cm raken we wel kwijt). De kans dat we uiterlijk voor 15 december met behoud van veel sneeuw waar die al gevallen is, weer een mooie koude uithaal hebben acht ik groot. Maar sneeuw in Parijs is even uit de picture.

amerika2511

Ensemble Colorado

Waar het wel even serieus gaat winteren is in de Rockies in de Verenigde Staten. Daar kun je niets meer vanaf praten. Da’s gewoon aanhoudende strenge vorst op een breedtegraad als Spanje. Mijn keuze: jullie weten… ik hou van winter… en ik ben optimist…. dus ik ga voor het Scandihoog scenario. Mocht het een week of tien dagen warm blijven in de Alpen vind ik dat dan ook wel weer een mooi experiment om te zien wat men tegenwoordig kan. Nog steeds lijken de dalen vrij koud te blijven. En we gaan dan ook zien wat een zwakke decemberzon nog kan tegen de sneeuw die al gevallen is. Weinig. 😉


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

17 reacties

Gesloten voor reacties.