De vroege vogels onder ons die vanochtend besloten om de wekker toch nog maar een paar uurtjes eerder te zetten worden op dit moment meer dan beloond. Wat een prachtige laatste uren voor de schaatsers. Bijna onvoorstelbaar dat we morgen met zijn allen dik in de dooi zitten met daarbij ook nog eens plensregen. Gewoon niet teveel aan denken, je leeft nu! 

En het nu brengt eerst nog wat laatste sneeuw zoals we gisteren ook al meldde. De neerslagzone trekt het komende uur het land binnen vanuit het westen. Het meest actieve deel van de neerslag lijkt voor de noordelijke helft van het land bestemd te zijn. Ik hou het bij de hoeveelheden van gisteren, op veel plekken 1 a 3 cm met een aantal uitschieters richting de 5cm, waarschijnlijk in het noorden. In de loop van de middag invallende dooi vanuit het westen, de neerslag gaat vrijwel geheel voor deze dooi uit. Zowel het GFS- als ECMWF model geven op dit moment weinig ruimte voor een echte terugkeer van de Laaglandwinter. Die houden we nog te goed voor volgende week zullen we maar zeggen. 

Wat betreft het Alpenweer is het plaatje wat we gisteren schetste tot de 31e nogsteeds geldig. Van zondag op maandag vanuit het westen sneeuw. Op veel plaatsen in de Westalpen en Oostenrijkse Noordkant 10cm met enkele uitschieters richting 20cm. De Arlberg staat op dit moment ook weer prachtig op de sneeuwkaarten als ware sneeuwmagneet. Let op de oranje vlek op de onderstaande kaart. Het blijft op een bepaalde manier wonderlijk hoe enorm veel invloed geografie heeft op het microklimaat. 

En dan begint zoals gezegd de verzachting in combinatie met een reeks zonnige dagen. Het eerstvolgende neerslagmoment zien we pas weer voor volgende week woensdag. Meer dan wat verdwaalde vlokken of een drupje regen valt op dat moment niet te verwachten met een luchtdruk rond 1025hPa over de Alpen. Gelukkig maar, want de vorstgrens ligt dan ook nog rond 2000m. Vanaf 31 januari hebben de modellen nogal wat moeite met de berekeningen. Gisteren werden door enkele vaste bezoekers al meerdere hoofdruns naar de prullenbak verwezen. Dit zullen we vandaag ook wel weer kunnen gaan doen. De modellen weten het gewoon even nog niet precies. De enige manier om op dit moment verder te kijken dan de 31e is door zelf zoveel mogelijk informatie te verzamelen, het liefst van verschillende modellen, om op deze manier zoveel mogelijk onwaarschijnlijke scenario’s weg te kunnen gummen. 


Als we deze ’techniek’ loslaten op het Alpenweer na de 31e kunnen we een aantal dingen zeggen. Het meeste wat we zo zullen bespreken is ook terug te vinden in bovenstaande ensemble voor de Arlberg. 

Het eerste wat we rechtstreeks terugzien is een daling in de luchtdruk boven de Alpen vanaf medio volgende week. Het mag duidelijk zijn dat dit kansen biedt voor depressies om af te gaan zakken richting de Alpen. De eerste conclusie die we dus kunnen trekken is dat we vanaf de 31e hoogstwaarschijnlijk te maken gaan krijgen met een relatief neerslagrijke periode in de Alpen. Enorme hoeveelheden worden op dit moment niet berekend, maar kansen voor leuke dumpjes zijn er zeker. 

Vervolgens kijken we naar de andere zeer belangrijke parameter, de temperatuur. Op het moment dat we de hoge druk zien wegtrekken richting het zuidoosten is de weg vrij voor polaire lucht  om uit te stromen richting de Alpen. Ook dit zien we heel duidelijk terug in de trend hierboven. Deze laat een duidelijke daling van de temperatuur zien vanaf medio volgende week 

Iets wat we niet direct een op een terugzien is de windverwachting. Aangezien er naar verwachting net zuidelijk van de Alpen vrijwel de gehele periode een relatieve hoge druk heerst zal de luchtdrukgradient die over de Alpen ligt op het moment dat een storing afzakt hoog zijn. Een groot verschil in luchtdruk over een korte afstand betekent wind.

Samenvattend kunnen we dus zeggen dat de kans groot is dat de Alpen medio volgende week overgaan van een droog, zonnig en zacht weertype naar een koeler, natter en onstuimiger weerbeeld. Waar de meeste neerslag gaat vallen en hoeveel dit zal zijn is dit moment nog op geen enkele manier te zeggen. Daar komen we later op terug. Waar we wel zeker zijn van een enorme bak sneeuw de komende dagen is Fjord Norway. Zie ook onderstaande ontwikkeling van het sneeuwdek in Europa. Noorwegen krijgt de centimeters die van ons in Nederland worden afgepakt zullen we dan maar zeggen. [dc_slider slider=”10282″ captions=”true”]


Bizztravel
Sneeuwhoogte App Uploads 
[dc_slider slider=”537061489661394″ captions=”true”]


Finn

Finn Brouwers (23 jaar) reageerde veelvuldig op Hajo's vorige platform toen hij als 17-jarige snowboarder op het VWO zat. Hajo viel op hoe veel kijk hij op meteorologie had. Hajo en Finn spraken af en Finn werd vaste invalkracht. Finn startte een studie tot beroepsvlieger aan de KLS en had steeds minder tijd. Inmiddels is Finn ruim een jaar afgestudeerd en vliegt hij vanaf Schiphol naar vakantiebestemmingen binnen en buiten Europa. Daarnaast vind je Finn nog altijd op WSWM om Hajo bij te staan tijdens de drukke momenten in het winterseizoen!

11 reacties

Gesloten voor reacties.