Vandaag brak de bewolking heel eventjes maar de zon mochten we niet zien helaas. Eindelijk had ik ook wat uitzicht, dat was voor het eerst deze week. Maar slechts een uurtje later maakte ik alweer deze live video van enorme sneeuwvlokken in het dal.

De laatste prut wordt actueel tegen de Alpen gedrukt, naja prut, kan nog wel voor 10 extra centimeters zorgen. Hajo is nu buiten het zware werk aan het doen en alvast alles aan het uitruimen zodat hij morgen optijd op pad kan. Voor nu dus de laatste centimeters van deze gigadumpweek voor oostenrijk. Tijd om de balans op te maken.

Zelfs na het bericht van Hajo van vanmiddag kon ik er nu niet meer omheen; Loser. De actuele situatie versus de situatie zoals het ‘normaal’ is. Ik ben zo ongelofelijk benieuwd naar de plaatjes als de zon erdoor komt. Nou dat is voorlopig nog niet aan de orde dus het wordt nog even afwachten.

Deze webcam in Berchtesgaden verdwijnt gewoon onder de sneeuw. Bekijk de hele serie hier, je kan het sneeuwdek zien groeien.

Bij partner Innsbruck kan je ook altijd zo mooi vergelijken. Zouden de lawinehekken nog verdwijnen deze winter? Innsbruck stad natuurlijk ook mooi onder een wit deken, het is wachten tot de bewolking echt breekt.

En afsluitend deze topper uit Zell am See, we vergelijken vandaag met een week geleden, credits naar Hans voor de webcam.

Tja en dit was helaas onvermijdelijk, r.i.p. Asjeblieft pas op allemaal! Het hele artikel lees je hier. Nu snel nog langs wat kaarten want inmiddels begin ik ook te verlangen naar wat zon, eens zien.

Voorspelling van Bergfex voor Innsbruck geeft een prima indicatie voor de situatie in Oostenrijk. Vrij eentonig. Zon? Nee. Einde weerbericht. Hoewel, op dinsdag zien we maarliefst 1 uurtje zon op de planning staan! Smeren, andere lens op m’n skibril, terrassen open, rokjesdag!

Iemand ruilen die in de Zuid Franse Alpen heeft geboekt en graag sneeuw wil scheppen? Wat een ontzettende tegenstellingen, wat zijn de Alpen toch een mooi gebergte.

Goed, de zon, ik moet helaas meegaan met bergfex. Dinsdag wellicht wat opklaringen en het volgende kansje op minder bewolking is vrijdag, maar kijk eens naar het tijdstip. Ja daar hebben de vakantiegangers weinig aan haha.

Er gebeurt zoveel op weergebied op dit moment, vanavond leg ik de focus even op de Alpen. Morgen kijken we bijvoorbeeld weer naar de storm in Nederland van dinsdag. Om te beginnen de neerslagtotalen tot volgende week zondag de 13e. Tot dan toe zit alles mooi op 1 lijn en gaan waarschijnlijk alleen de details nog veranderen. Denk aan in hoeverre Frankrijk vlokken gaat zien en of Oostenrijk nog 2 meter krijgt of misschien 1 of 3. Gestoord is het! En dat alles bij een sneeuwgrens van zo’n 1000 meter of lager, ongekende luxe.

Het Europese model sluit naadloos aan.

Daarna gaan we de onzekerheid in en moeten we direct vrezen voor een wat warmer scenario. Een soort staakt het vuren tussen het Azorenhoog en de Atlantische depressies, ieder zoekt z’n eigen kantje op. Voor Nederland sowieso meer kak met peren maar ook voor de Alpen zit er dan wat dreiging in.

Zo’n dun paars lijntje duidt op een warmere sector in een stroming die volgens de huidige berekeningen wel eens een aantal dagen kan aanhouden. Begin je niet direct zorgen te maken, en wel om deze redenen: het is meer dan een week vooruit. Er plakt een koude laag tegen de Alpen. En boven alles: we gaan eerst genieten van de komende geweldige week met sneeuwval.

Nog even terugkomend op dat 2e puntje. Dit is een van de warmere momenten in die serie en dan nog blijft er hier en daar kou aan de Alpen plakken. Sowieso zullen inneralpine gebieden met micro-klimaatjes er een stuk beter vanaf komen in zo’n situatie dan de pure staugebieden. Naja te ver om over zoiets negatiefs te speculeren maak ik mezelf wijs 😉

Liever speculeren over iets nog onzekerders. Een wijs man zei vandaag in de reacties:”GFS cliffhanger…. lachwekkend maar ooit komt ie uit…” Dat gaf me weer vertrouwen. Want inderdaad het GFS komt al sinds ongeveer 20 december met dit soort cliffhangers, bijna onafgebroken voor mijn gevoel. Een blokkade in full effect.

Zie wat voor bonk kou daar richting de Lage Landen koerst. Zo blijven de dromen in stand.

De cliffhanger van het Europese model ligt precies in die wat warmere periode dus weinig spectaculairs. Een nipte sneeuwgrens met ook hier veel neerslag. Het is echt wachten op die omslag met blokkade. Van uitstel komt geen afstel toch?

Het ensemble van Innsbruck vat het mooi samen. Sneeuw en zekerheid tot de 13e (alleen dinsdag misschien wat regen in de lagere dalen). Vanaf de 13e worden de lijntjes uit elkaar gedreven met de hoofdrun vrij hoog voor zowel neerslag als temperatuur, dus geniet van deze week en daarna zien we wel verder!


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

51 reacties

Gesloten voor reacties.