Wil je een unieke ervaring? Probeer dan de Hochjoch Totale! Nog voor de liftjes openen knal jij al over de langste dal afdaling in het Montafon!

obertauern
Lees verder >

Obertauern is misschien wel het populairste gebied in Oostenrijk onder de Nederlanders. Sneeuwzeker, overzichtelijk, prachtige natuur en übergezellig!

Innsbruck
Lees verder >

Skiën en snowboarden rondom de hoofdstad van de Alpen. Met de kids of met jouw vrienden! Pret voor iedereen!

De bergen ontdekken bij het vallen van de avond, dat kan in het Montafon!

Modellen flipfloppen tussen winters optimisme en pessimisme

check ook eens

45 Reacties

 1. Sjoerd schreef:

  Hai Hajo,
  je schrijft over de ‘eindeloos droge periode’ die nu begint. Maar in Zwitserland/Berner Oberland word ook voor dinsdag/woensdag een beetje sneeuw verwacht, dit sluit ook aan op wat Ronaldo eerder schreef over de paar korte sneeuwfases deze week. Volgens Meteoschweiz vanaf donderdag pas echt droog. Hoe kijk jij daar naar?

  • Hanjo Vd Berg schreef:

   Zelfde opmerking geldt voor Vorarlberg. Staat toch echt nog een paar x een sneeuwpiekje op. Grote onzekerheid vanaf ongeveer 13/14 februari. Maar ja dat is toch ook meteofictie 😉

  • Johann schreef:

   (Ober)Wallis – Sneeuwt sinds vanmiddag tot in het dal en voorlopig sneeuw het (ook hier) nog wel even door. Morgen even “sneeuw pauze” , volgende sneeuwstoring staat al weer in de startblokken voor dinsdag(middag) -woensdag

 2. Apd schreef:

  Wegens omstandigheden dit jaar niet naar Oostenrijk maar es in de wat lagere Zuid-Duitse gebieden vanaf 25-02. Zachtjesaan begint me het gevoel te bekruipen dat dit wel eens een haast sneeuwloze krokus gaat worden….

 3. Daniël (Langedijk NH) schreef:

  Het is allemaal erg onzeker nog allemaal begrijp ik. Gerede kans dan ook dat we morgenochtend weer met positieve berichten geconfronteerd zullen worden! We houden nog even de moed erin! 😉

 4. Wim schreef:

  Ben juist terug van Seefeld in Tirol, boven Innsbruck, deze week de stad nog een bezoekje gebracht!
  Zoals gezegd in artikel weinig sneeuw gevallen.
  En moet eerlijk zeggen, mag toch stilaan wat sneeuw gaan vallen voor de kwaliteit van de pistes.
  Het is nog goed te doen, maar toch.
  Ben geen expert, geef juist wat informatie mee ter plaatse in Seefeld.
  De voorspelde 5-10cm maximaal voor maandag en daarna droog…
  Het is nog ver weg, maar wens de krokusgangers nog een dikke dump na de droge periode.
  Weeral genoten van mijn weekje wintervakantie, hetzelfde voor alle winterliefhebbers thuis of in de alpen.

 5. Erwin schreef:

  Op weerwoord kwam ik onderstaande tegen wat ik toch ff wil delen
  De discussie of het HOOG al dan niet gaat zakken of houdt..
  Hier het antwoord :

  http://www.mupload.nl/img/zgyzwl7sjxfv2.jpg

 6. Menno schreef:

  Okay, het hoge woord is eruit: de OPER is een uitbijter!!!

 7. Sjors schreef:

  Isola 2000, 20cm vandaag erbij.

 8. Hajo schreef:

  Pluim toegevoegd!

 9. Powder @ Arlberg area, zag net een foto voorbijkomen via Facebook. 🙂

  En hebben jullie deze al gezien? Koud waar het niet koud hoeft te zijn
  volgens mij. http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/1.2884236#

 10. Leo schreef:

  Nogal wat verschillen in timing en neerslagvorm m.b.t. de sneeuw vanaf dinsdagmiddag / avond op het eigenlijk ergens boven de LL tot stilstand komende en later oplossende front.

  EC en GFS zitten aardig op lijn en laten de meeste neerslag in het zuiden vallen en het meeste waarschijnlijk als regen. Maar in loop van de middag vanuit het NO overgaand in natte sneeuw en sneeuw maar de meeste intensiteit is er dan uit waarbij het net ten NO van de lijn Amsterdam-Enschede mogelijk het langdurigst zal sneeuwen. HIRLAM lijkt een stuk positiever met de sneeuwkansen ; mogelijk wat grotere hoeveelheden; enkele cms droog maar is de 18h run opeens een stuk later in de timing en lijkt een iets zuidelijker koers te kiezen.

  HARMONIE tekent het front nog wat zuidelijker in en lijkt het zelfs zo goed als droog te houden. Daar wel de laagste temperaturen met deze vorstinval vanaf de loop van de middag.

  • Erwin schreef:

   niks over te zeggen nog leo. dat is pas laatste 24 uur mogelijk. Door opglijding verwacht ik meerdere cm sneeuw vooral in Noordelijke provincies, Flevpland en Overijssel. Maar ook wat ik zeg is nog eigenlijk te vroeg.

   • Leo schreef:

    Mee eens, daarom ook alle opties (van de beste modellen) belicht 😉

    • Erwin schreef:

     vind ik ook goed, maar wat de modellen nu zeggen verschuift toch nog flink dus eigenlijk zinloos om daar nu veel tijd aan te besteden. Ik vind jou in sneeuwsituaties er ook altijd scherp op zitten dus ik wist dat je er eigenlijk zo ook over denkt. Beter vanaf maandagavond laat en dinsdagochtend er goed naar gaan kijken toch.

     • Tom Peper schreef:

      Het meest spannende gaat het worden in hoeverre het front stand kan houden. Voor nu denk ik dat de Achterhoek, Twente en een stukje hierboven de grootste kans maken. Net zoals de laatste keer!

     • Leo schreef:

      Daar dan weer niet mee eens Erwin 😉 Op minder dan 48 uur van tevoren wordt het toch wel tijd 😉 Dit vind ik sowieso in het algemeen: geniet meer van het nu (en op de korte termijn) dan te staren naar al dan niet teleurstellingen in de meteo-fictie. Overigens zeggen we dus ongeveer hetzelfde met als grappige bijkomstigheid dat we op één lijn met het KNMI (of andersom 🙂 ): Publicatie in de guidance (ná onze reacties!) : ” De timing van de occlusie is enigszins onzeker, hoewel de modellen deze run dichter bij elkaar liggen. Daarnaast is de neerslagsoort een belangrijk aandachtspunt. De neerslag komt als regen binnen, maar doordat aan de voorzijde van het front geleidelijk koudere lucht aangevoerd wordt en doorvallende regen de luchtkolom ook doet afkoelen kan de neerslag met name in het noorden en oosten overgaan in sneeuw. De sneeuwfracties in het ECEPS leggen de nadruk op Noord-Holland, Flevoland en Friesland. De activiteit van het front neemt in de modellen echter wel af, maar de vraag is nog of opglijding in werkelijkheid voor meer en langdurigere neerslag zorgt dan nu voorzien”
      .. Spannend!

 11. Erwin schreef:

  Ook de gfs 18 word ik niet heel warm van hoor. We zien wat nachtvorstjes en wat lager dan gemiddelde dagtemperaturen maar ik vind het allemaal weinig tot niets voorstellen. Eigenlijk de praat niet waard. De winter is dit jaar weliswaar wat minder slecht dan de afgelopen 3 jaar (kon ook bijna niet anders) maar veel stelt het allemaal niet voor in mijn ogen. We zullen de minimaal 40 hellmanpuntjes dit jaar wel gaan halen waarmee de winter de boeken in zal gaan als normaal. Van 40 tot 100 hellmannpunten is nl een ‘normale’ winter en ik verwacht dat we dichter tegen die 40 aan zullen zitten dan die 100. Daarmee hebben we dan opnieuw een winter die eerder aan de zachte klant zal zijn geweest ondanks alle mooie parameters die er aan het begin van deze winter weer waren… De 123 helmannen die ik vooraf minimaal hoopte (koude winter) zullen waarschijnlijk ook niet gehaald worden. Ik hoop daarom maar op een paar leuke sneeuwmomenten in de LL.

 12. Tukkertje schreef:

  Volgens mij pakken de minimumtemperaturen lager uit dan verwacht.

  • Tom Peper schreef:

   De Bilt heeft als 1 van de eerste plekjes nachtvorst nu laten we dat als een goede voorbode zien (grapje hoor). Ik heb net de temperatuur over Duitsland bekeken. En het lijkt wel dat de kou al iets verder is gevorderd dan voorspeld!

 13. Roy schreef:

  GFS18h: Vanuit het westen langzaam opklarend maar toch nog tot in de ochtend sneeuwal op veel plaatsen. Ook aan de zuid(oost)zijde van de Alpen. Tot in de middag de laatste sneeuwvlokken nog in het Oostenrijk deel van Oostenrijk. In Frankrijk is het dan reeds droog. Maar idd zoals ook eerder gemeld, dinsdag nadert een neerslagfront vanuit het westen. Dit kan aan Franse kant en Swiss nog wel eens minimaal 10 cm opleveren. Gunstig gelegen gebieden hier hebben goede kansen op wel wat meer. Sneeuwgrens tot in de dalen alleen echt veel verder dan Zwitserland zal het front niet geraken. Enkele cm’s voor de Voralberg zijn nog wel mogelijk. Daarna volgt een drogere fase zo lijkt het nu. Even de totalen tot en met woensdag in onderstaande kaart. Gezien de prima sneeuwgrens in de Alpen mag je hier 1mm neerslag als 1cm sneeuw nemen: Cummulatief gfs18h tm woensdag

 14. Ab schreef:

  GFS 00z ziet er t/m 168h vooruit een stuk beter uit dan z’n voorgangers voor eventueel verlenging en zelfs verscherping van de kou. Want het hoog krijgt op 120h vooruit (11febr.) WA impulsen vanuit de Azoren en daarmee versterkt het zich boven Scandinavie in het weekend. Met als gevolg dat de stroming meer oostelijk wordt en de aangevoerde bovenluchten nog kouder worden op 168h vooruitt (13febr.) En ook aan de grond kouder. Hier de kaart. Groot verschil met de 18z run waar het hoog toen al wat weggezakt was en de stroming toen eerder zuid oostelijk was. http://www.mupload.nl/img/3xya6od0wtaum.png

  • Ab schreef:

   En UKMO 00z daarentegen pakt nog kouder uit dan GFS in de periode t/m 144h vooruit. Want bij de Engelsen hangt een koude bel lucht precies boven de LL op 120h vooruit (11febr.) en blijft vervolgens ook doen 144h vooruit. En ook hier krijgt dat hoog wat steun vanuit het westen door nieuwe WA implusen die naar het noorden gericht worden.

   • sneeuwfanaat(Ron) schreef:

    Goedemorgen Ab.idd mooie Gfs0h zeg!!En wat een mooi scandihoog weer in deze run.Ik denk ook echt dat de oper van ec12 gisterenavond de plank volledig mis slaat met het wegzakken vh hoog.en dat ec0 zometeen weer in de (winter )pas loopt.

    • Ab schreef:

     Zou zomaar kunnen @Sneeuwfanaat vwb EC oper run. En GFS pakt in de
     meteofictie gebied aardig koud uit na komend weekend met een aantal dikke ijsdagen richting half februari. En dat doordat het hoog dus stand heeft gehouden. Natuurlijk nog ver weg en onbetrouwbaar maar potentie voor verlenging en verscherping van de kou is er aanwezig

     • sneeuwfanaat(Ron) schreef:

      Prachtige winterse run van gfs zeg!!Top .met de ll idd precies op de goede plek vanaf 200h!Deze setting zagen we gisteren ook in de Gf12h dus heeft zeker potentie.Ik ga aan de koffie en wacht met smart op de ec run

 15. Mark (breda) schreef:

  Ontwikkelingen komende dagen blijven spannend. Ik vermoed dat winter nog ff doorgaat. Modellen blijven winterse runs draaien waar normaal einde vorst al veel vaker berekend zou worden….ik geloof er nu echt in!

 16. sneeuwfanaat(Ron) schreef:

  Ec is terug op de winterse toer.Met op 168 blijft het hoog boven Scandinavie hangen door sterke wa impulsen vanaf het azorenhoog! Hoog zakt dus NIET weg

  • sneeuwfanaat(Ron) schreef:

   En toch word ec oper hem weer niet met op 216 kantelen van het hoog en de wind uit de Zuidhoek. Ik vind dit wederom een ongeloofwaardig scenario!We zitten wel weer in de meteofictie natuurlijk

   • Maarten schreef:

    Tot 168 blijft het hoog aan de goede kant. Heel erg koud wordt het niet door het ontbreken van echte kou op hoogte. Wat daarna gebeurt is nog zeer onzeker. Dik winter lijkt het niet te worden, wellicht noordelijk gedeelte van Nederland op de schaats.

 17. Daniël (Langedijk NH) schreef:

  Weerplaza heeft niet zo veel met de mogelijke sneeuw op die er eventueel gaat vallen. Terecht of onterecht:
  “Morgenochtend regent het eerst in het zuidwesten en westen, later op de dag ook in de rest van het land. In het noorden en oosten kan de neerslag overgaan in natte sneeuw.”

 18. Martijn sonnenberg schreef:

  GFS is komende week het model om voor te rooten geloof ik. van de EC wordt ik zeer gedeprimeerd met dat over het continent heenzakkende hoog.

  • sneeuwfanaat(Ron) schreef:

   Ja bizar .het is heel de vorige week andersom geweest , hoe bedoel je niets zo veranderlijk als het weer! Ga maar voor Gem en offenbach duimen

 19. BB-King schreef:

  Is de EC pluim slechter geworden?

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.